HEPA-filters en ventilatiesystemen voor kantoren

17-08-2020
Luchtbehandeling & klimaatbeheersing

HEPA-filters en ventilatiesystemen voor kantoren staan op dit moment volop in de belangstelling. Een goede luchtfiltering kan er namelijk voor zorgen dat virussen (waaronder COVID-19) zich minder snel verspreiden. Hiervoor moet recirculatie van lucht in gebouwen worden vermeden. Maar wat is een goed ventilatiesysteem voor op het kantoor? Dit artikel geeft uitleg over HEPA-filters, ventilatiesystemen en verschillende airconditioners op de markt. 

Verschil tussen luchtfiltratie en -ventilatie

Allereerst maken we het verschil tussen het filteren van lucht en ventilatie duidelijk.

Luchtfiltratie vangt deeltjes uit de lucht met speciale filters, zoals HEPA- en/of koolstoffilters. Luchtfiltratie zorgt voor een schone lucht, maar geeft geen verse, zuurstofrijke lucht af. Dat doet een ventilatiesysteem wel. 

Ventilatiesystemen met een HEPA-filter

In de media wordt veel gesproken over het gebruik van HEPA-filters. Deze filters zouden de lucht efficiënt filteren zodat de verspreiding van virussen, zoals Covid-19, wordt tegengegaan. HEPA-filters worden gebruikt in toepassingen die controle op besmettingen en vervuiling vereisen. Je kunt hierbij denken aan vliegtuigen, auto’s, ziekenhuizen, medische apparaten en de disk drive van je computer. 

Wat is een HEPA-filter?

HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air, oftewel: zeer efficiënte absorptie van luchtdeeltjes. HEPA is een norm voor de efficiëntie van luchtfilters. De Europese norm vereist dat het ten minste 99,95% deeltjes van 0,3 micrometer (0,3 μm) uit de lucht verwijdert die er doorheen stroomt. 

Hoe werkt een HEPA-filter? 

HEPA-filters zijn samengesteld uit een mat met willekeurig gerangschikte vezels. De vezels zijn van glasvezel en hebben diameters tussen 0,5 en 2,0 micrometer. Door mechanismen zoals diffusie, onderschepping en elektrostatische aantrekkingskracht worden deeltjes uit de lucht aangetrokken. Deze deeltjes blijven aan de vezels kleven. Deeltjes kunnen een diameter hebben van minder dan 0,10 micrometer (0,1 μm). Ter vergelijking: een menselijke haar heeft een diameter van 50 μm. 

HEPA-filters verwijderen geen vieze luchtjes

HEPA-filters zijn zeer effectief tegen zeer fijne deeltjes. Ze filteren echter geen gassen of geur-moleculen. Chemische dampen of de geur van sigaretten vereisen het gebruik van een ander type filter. Deze filter kan vaak naast een HEPA-filter gebruikt worden.

Filters voor gasvormige en chemische stoffen

Voor nare geurtjes en gasvormige verontreinigende stoffen, worden systemen met koolstoffilters gebruikt. Deze worden ook wel HEGA-filters (High Efficiency Gas Absorption) genoemd. 

Filters voor virussen, aerosols en gassen in een ventilatiesysteem

Als bescherming tegen virussen, aerosols, gassen en chemische stoffen, kan een ventilatiesysteem gebruikt worden die zowel een HEPA- als een HEGA-filter gebruikt. Ook kan een HEPA-filter worden gebruikt in combinatie met een voorfilter. Hierdoor wordt de gebruiksduur van de duurdere HEPA-filter verlengd.

Onderhoud airconditioning

Onderhoud ventilatiesystemen met een HEPA-filter

Ventilatiesystemen met een HEPA-filter die in kantooromgevingen zijn geplaatst, moeten minstens elke zes maanden worden gecontroleerd en vervangen. Wordt het filter niet op tijd vervangen, dan raakt het systeem overbelast. Het filter kan dan geen deeltjes meer uit de lucht verwijderen. 

Kan een HEPA-filter gewassen worden?

De echte HEPA-filters zijn ook te krijgen in een wasbare variant. Deze zijn echter wel duurder dan vervangbare types. Het kan kostenefficiënter zijn om de HEPA-filter gewoon te vervangen. 

Airconditioners voor op kantoor 

Wil je een nieuwe airconditioning voor aanschaffen, let dan op de grootte, vorm en indeling van het kantoor. Het is van belang dat er overal ruimte een gelijkmatige luchtstroom is. Zo voorkom je dat je grote temperatuurverschillen in één ruimte krijgt.

Airco units dak

Wat is een goede airconditioning voor de werkplek?

Er bestaan verschillende airconditioningsystemen voor kantoren. De keuze is afhankelijk van waar je een systeem wilt plaatsen: aan de muur of het plafond of door gebruik te maken van luchtkanalen.

  • Aan de muur gemonteerde airconditioners

De meest voorkomende airconditioners in kantoren zijn aan de muur gemonteerd. Deze zijn het meest kosteneffectief en kunnen gemakkelijk in een bestaand kantoor worden geïnstalleerd.  

Voor een kantoor tot 6 personen, is één unit voldoende. Voor grotere kantoorruimten heb je meerdere strategisch geplaatste wandunits nodig. Goede airconditioners zijn bijna geruisloos, waardoor de medewerkers comfortabel kunnen werken. 

  • Airconditioners in het plafond

In moderne kantoren zijn aan het plafond gemonteerde units erg populair. Deze zijn iets duurder dan de airconditioners voor wanden, maar bieden wel meer voordelen. Ze kunnen volledig worden verborgen in een verlaagd plafond. Ook kunnen ze een luchtstroom in vier richtingen bieden, zodat je in een groot kantoor een gelijkmatige koeling krijgt.

  • Airconditioner met gebruik van luchtkanalen

Airconditioners die gebruik maken van luchtkanalen zijn de duurste optie, maar zijn zeer esthetisch. Het kanaalwerk en de binnenunits kunnen volledig worden verborgen in een verlaagd plafond. Alleen de kleine roosters zijn zichtbaar. 

Tenzij er al een verlaagd plafond aanwezig is, kan een dergelijk ventilatiesysteem het beste worden geïnstalleerd op het moment dat je je kantoor gaat (ver)bouwen. Klimaatplafonds zijn dan ook een optie om te overwegen.

Luchtbehandelingsinstallatie met HEPA-filters

Warmteterugwin Units

Een warmteterugwin unit, oftewel een WTW Unit zorgt ervoor dat er geen warmte verloren gaat als je je huis ventileert met buitenlucht. De ventilatie unit is een ventilatieapparaat dat vervuilde lucht in huis afvoert en het vervangt voor schone buitenlucht.

Voordat de buitenlucht de woning ingaat wordt het gefilterd en aangepast naar de gewenste binnentemperatuur. Hier zijn speciale WTW filers voor nodig. Een WTW filter is doorgaans een HEPA-filter.

Meer informatie?