Hoe kies je de juiste akoestische plafondpanelen?

22-08-2020
Plafondpanelen

De keuze van het juiste plafond is nu belangrijker dan ooit. Lawaai en ongewenst geluid leiden tot verminderde effectiviteit en stress bij werknemers. Volgens de arbowet is maximaal een equivalent geluidsniveau van 45 dB(A) toelaatbaar op een kantoor. Met akoestische plafondpanelen kun je aan deze wet voldoen en zorgen voor verhoogde prestaties van medewerkers en bezoekers. 

Ongewenst geluid tegengaan door een verlaagd plafond

Ongewenst geluid zijn bijvoorbeeld gesprekken van andere medewerkers, het geluid van apparaten en mensen die door het gebouw lopen. Een verlaagd plafond kan ervoor zorgen dat geluid niet ver draagt. Dit gaat ongewenst geluid tegen.

Voordelen van een verlaagd plafond

Een verlaagd plafond is essentieel voor de akoestiek op het kantoor. Het is in feite een tweede plafond dat onder een structureel plafond is geïnstalleerd. Vaak wordt een verlaagd plafond geïnstalleerd om de bouwconstructie te verbergen zoals bedrading en leidingen.

Desalniettemin zijn verlaagde plafonds een goede oplossing voor het kabelmanagement, maar er zijn meer voordelen. Plafondtegels bieden de mogelijkheden om eenvoudig onderhoud uit te voeren aan kabels en bijvoorbeeld het klimaatbeheersysteem. Ook zijn de plafondtegels eenvoudig te vervangen in geval van brand of bouwschade. 

Lawaaierige kantoren

Kantoren en vergaderzalen met veel harde oppervlakken en hoge plafonds hebben vaak een echo- effect. In dergelijke ruimtes overheersen vaak de omgevingsgeluiden waardoor mensen elkaar slecht kunnen verstaan. Standaard plafondtegels hebben vaak geen goede absorberende eigenschappen.

Akoestische plafondpanelen

Akoestische plafondpanelen

Als je een geluidsabsorberend plafond zoekt zijn akoestische plafondpanelen een uitkomst. Het geluid dat vanaf de werkvloer naar boven kaatst, wordt door het materiaal geabsorbeerd. Hierdoor wordt het geluid in de ruimte niet opnieuw weerkaatst en verspreid. Geluidsabsorberende plafonddelen zorgen voor een prettige werkruimte waar mensen zich kunnen concentreren. 

Geluidsabsorberende plafondpanelen in verschillende materialen

Afhankelijk van de grootte en de gebruiksfunctie van het gebouw, kunnen geluidsabsorberende plafondpanelen geleverd worden in verschillende materialen. Zo bestaan ze uit gecomprimeerd glasvezel, melamine schuim, glasgranulaat (recyclebare grondstof), polyesterwol of steenwol. Daarnaast kunnen akoestische panelen verticaal aan een plafond worden gehangen om het geluid in de ruimte te reguleren. Deze verticale plafonddelen worden ook wel baffles genoemd. 

Verticale akoestische plafondpanelen (baffles)

Akoestische plafondpanelen in verschillende stijlen

Plafondpanelen hoeven niet saai te zijn. Er is een grote verscheidenheid aan stijlen en kleuren waaruit je kunt kiezen. Zo heb je ook akoestische plafondpanelen met LED-verlichting die heel goed passen in een luxe kantoor ontwerp. Ook kun je plafondpanelen voorzien van bijvoorbeeld het logo van je bedrijf.

Om de akoestiek nog verder te verbeteren kun je ook gebruik maken van akoestisch kantoormeubilair.

Veel voordelen met een akoestisch plafond

Plafondpanelen passen uitstekend in een circulair kantoor, want ze zijn ook in 100% gerecycled materiaal te krijgen. Daarnaast zijn akoestische plafondpanelen niet alleen geluidsabsorberend, maar ook warmte isolerend.

Er zitten dus veel voordelen aan het gebruik van akoestische plafonddelen. Wat ons betreft is het altijd de moeite waard om deze oplossing te overwegen als je iets tegen overlast van geluid op kantoor wilt doen.

Lees ook onze blog “De voor- en nadelen van een akoestisch spanplafond” voor meer mogelijkheden.

Witte ruis voor te stille ruimtes

Zorg ervoor dat je de ruimte niet te veel geluid isoleert. Als het achtergrondgeluid minder is dan 45 dB, heb je kans dat je kantoor te stil is. Mensen vinden een te stille ruimte vaak niet prettig, omdat je dan alles – ook gesprekken – op een afstand kunt horen.

Om een ​​te stille ruimte te voorkomen, kunnen wij witte ruisgeneratoren strategisch in de ruimte plaatsen. Witte ruis is een constant geluid dat gebruik maakt van bepaalde frequenties waardoor het geluidsniveau gereguleerd wordt. Mensen zijn zich vaak niet bewust van de witte ruis, totdat ze er attent op worden gemaakt. Je krijgt hierdoor een ruimte waar gesprekken op een normale toonhoogte gevoerd kunnen worden zonder dat mensen aan de andere kant van de ruimte kunnen meeluisteren. 

Schakel een expert in voor het installeren van akoestische plafonddelen

Wij zijn expert in het plaatsen van akoestische oplossingen voor bedrijven. Voor een kantoor betekent dit dat we vaak akoestische plafonddelen ophangen.

Ben je op zoek naar een oplossing om het geluid in jouw bedrijfsruimte beter te beheersen? Neem dan contact met ons op en wie weet kunnen we je verder helpen.