Beste Kleurtemperatuur Voor Kantoor

15-01-2022
Kantoorverlichting

Licht is bepalend voor de sfeer. Je merkt dit direct wanneer je een kantoor, een winkel of een restaurant binnengaat.

Goed verlichtte ruimtes zorgen ervoor dat mensen een goed humeur hebben en dat hun productiviteit verbeterd wordt. Een bepaalde kleurtemperatuur kan er daarentegen ook voor zorgen dat een ruimte niet prettig aanvoelt.

Wat is de juiste kleurtemperatuur en welke lichtkleur moet je kiezen om de sfeer op kantoor te verbeteren? Het antwoord op deze vragen kun je in dit artikel lezen waarin we je uitleggen wat de beste kleurtemperatuur voor op kantoor is. 

Kleurtemperatuur kantoor infographicDit overzicht toont alle kleurtemperaturen voor verschillende situaties op kantoor.

Wat is de beste kleurtemperatuur voor kantoor?

De beste kleurtemperatuur voor kantoren is neutraal-wit (4000K). 4000K lijkt sterk op natuurlijk daglicht en geeft een goede helderheid af zonder kil te zijn.

Met verlichting die het daglicht nabootst, voelen mensen zich het prettigst waardoor de sfeer op kantoor wordt verbeterd. Gebruik van 4000K verlichting is ook een uitkomst als de kantoorruimte zelf te weinig natuurlijk daglicht binnenlaat. 

Uitleg van kleurtemperaturen (K)

De K staat voor Kelvin en geeft de kleurtemperaturen van licht op een spectrum aan. Hoe minder K, hoe warmer het licht is (rood/geel). Hoe hoger de kleurtemperatuur (K), hoe koeler het licht is (wit/blauw):

 • Warm wit met gele en rode tinten: 2700K – 3500K. Deze kleurtemperatuur geeft een warm licht af en is geschikt voor woningen en horeca.

 • Natuurlijk wit: 3500K – 4000K. Dit is een koele verlichting die vaak wordt gebruikt in kantoren en winkels.

 • Daglicht met blauw tinten: 4000K – 6500K. De kleurtemperatuur die het daglicht nabootst en veel wordt gebruikt in fabrieken.

De effecten van de kleuren van verlichting

De kleur van licht heeft een grote invloed op het humeur en welzijn van de mens.

Het heeft de kracht om ons goed en gelukkig te laten voelen en kan zelfs onze cognitieve prestaties verbeteren. Verkeerd licht kan ons echter depressief en lusteloos laten voelen.

De effecten van kleurtemperaturen van verlichting op een rijtje:

 • Blauw licht: Onderdrukt de aanmaak van melatonine waardoor we meer alert en energiek zijn. 

 • Rood licht: Verhoogt het melatoninegehalte waardoor we ons meer relaxt en slaperig voelen. 

 • Geel licht: Geeft een positieve en optimistische sfeer, maar kan vermoeide ogen veroorzaken.  

 • Wit licht: Geeft een kille, onpersoonlijke sfeer af en is niet echt flatterend voor de persoonlijke uitstraling van mensen. 

 • Wit licht dat daglicht nabootst (4000K): Wordt ook wel neutraal-wit genoemd en is de beste kleurtemperatuur voor kantoor, omdat het ons circadiane ritme (biologische klok) positief beïnvloedt.

Het effect van kleurtemperatuur in een kantoorruimte - Planeka

De keuze in kleurtemperaturen van verlichting

Warme kleurtemperaturen zoals 3000K, geven een restaurant of café een gezellige sfeer, maar dit licht heeft geen stimulerend effect op mensen. Integendeel: dit licht veroorzaakt slaperigheid, waardoor mensen moeite hebben om productief te zijn. 3000K is dus geen geschikte kleurtemperatuur voor kantoren.

De beste kleurtemperatuur voor kantoren is 4000K, omdat dit het natuurlijke daglicht nabootst. Het licht geeft de juiste helderheid af en mensen voelen zich hier prettig bij.

Zodra je voor een kleurtemperatuur van 4500K of hoger kiest wordt de helderheid teveel. Een kleurtemperatuur van 5000K is zeer helder en geschikt om donkere gangen in kantoorpanden en ziekenhuizen te verlichten. 5000K kan ook gebruikt worden om beveiligingslampen te plaatsen die een gebied in het donker oplichten.

Natuurlijk daglicht is goed voor de mens

Een kleurtemperatuur van 4000K heeft de juiste helderheid en lichtintensiteit. Het lijkt sterk op natuurlijk daglicht, dat goed is voor het circadiane ritme. Dit ritme regelt de hormoonhuishouding van mensen en zorgt voor een goede nachtrust.

Verlichting met een verkeerde kleurtemperatuur kan hoofdpijn, vermoeide ogen en lusteloosheid veroorzaken. Een kantoor waar mensen zich niet prettig voelen, straalt geen goede sfeer uit. 

Een mix van kleurtemperaturen op kantoor

Zoals gezegd, is de beste kleurtemperatuur voor kantoor 4000K, omdat dit licht helder en stimulerend is.

Medewerkers voelen zich goed bij dit licht en zijn productiever. Een kantoor hoeft echter niet alleen maar verlichting met een kleurtemperatuur van 4000K te hebben.

De juiste kleurtemperatuur is afhankelijk van de functies en de taken die uitgevoerd moeten worden. Een kantoor dat om meer sfeer vraagt, kun je met verschillende soorten licht verlichten: 

 • Basisverlichting: Het licht dat de hele ruimte verlicht met bijvoorbeeld ledverlichting van 4000K. 

 • Accentverlichting: Licht met een smalle lichtbundel, zoals een bureaulamp of om een kunstwerk te verlichten. Hiervoor kun je het beste ook 4000K gebruiken.

 • Sfeerverlichting: Hierbij kun je denken aan spots of een LED-strip boven een kast. Dit licht zorgt voor een gezelligere sfeer in een ruimte en is meestal tussen 2700K en 3500K. 

 • Slimme verlichting (smart lights): Hier vallen lampen onder waarvan je de kleurtemperatuur en het tijdstip waarop ze branden met een app kunt instellen.

Jutphaas Wonen Projectinrichting - kleur verlichting kantoor - Planeka

Kleurtemperaturen voor kantoren in de advocatuur en gezondheidszorg

Niet ieder kantoor in een kantoorpand heeft 4000K verlichting nodig.

Sommige kantoren, zoals een advocatenkantoor of een praktijk voor psychologen, hebben ander licht nodig dat een warmere kleur afgeeft.

In dergelijke kantoren is het belangrijk dat de bezoekers zich op hun gemak voelen. Zij hoeven immers niet productief te zijn. Een kleurtemperatuur van maximaal 3500K is hier voldoende. 

De wettelijke normen voor kantoorverlichting

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorpanden in Nederland minstens energielabel C hebben. 

Als het pand niet aan die eis voldoet, mag het na 1 januari 2023 niet meer als kantoor worden gebruikt. Ben je van plan om je verlichting op kantoor te vervangen, houd hier dan rekening mee.

Lees verder over de nieuwe normen voor energiebesparende kantoren: “LED verlichting kantoor | TL vervangen door LED”. 

Hulp bij een verlichtingsplan voor op kantoor

Om een kantoor op een goede en gezonde manier te verlichten, raden wij je aan een verlichtingsplan op te stellen. Met de informatie in dit artikel kun je de juiste kleurtemperatuur voor verschillende taken kiezen.

Vind je het lastig om de juiste keuze te maken, dan helpen wij je graag. Wij zorgen er ook voor dat jouw kantoor voldoet aan de nieuwe normen als het om energiezuinige kantoorpanden gaat.

Neem gerust contact met ons op zodat we je professioneel advies kunnen geven.