LED verlichting kantoor | TL vervangen door LED

27-01-2021
Kantoorverlichting

Bij de renovatie of nieuwbouw van je bedrijfsruimte speelt de verlichting een belangrijke rol. Het is niet alleen belangrijk om te kunnen zien wat je doet, maar het is ook belangrijk voor de sfeer. Dat is vooral zo in kantoorruimtes waar medewerkers dagelijks achter een bureau hun werkzaamheden uitvoeren en bijvoorbeeld in vergaderruimtes. LED verlichting voor jouw kantoor is tegenwoordig de beste optie.

Een goede verlichting zorgt voor een prettig werkklimaat en een fijne sfeer. We vertellen je hier alles over LED-verlichting voor jouw bedrijfspand.

TL verlichting vervangen door LED verlichting op kantoor

In veel kantoren werd vroeger traditionele TL-verlichting opgehangen, maar die wordt steeds vaker vervangen door LED-verlichting. TL-lampen zijn goedkoop en verspreiden het licht goed. Het grote nadeel van TL-lampen is dat er giftig kwik in de lampen zit en ze een hoog energieverbruik hebben.

Het kwik komt vrij als de TL-lampen na een gemiddelde levensduur van 10.000 uur worden vervangen en op de afvalberg belanden. Dit gebeurt vaak bij een renovatie van een kantoorruimte. Daarom is dat een goed moment om opnieuw na te denken over de kantoorverlichting en ook de keuze voor LED-verlichting te overwegen.

Goede LED-verlichting heeft een levensduur van meer dan 70.000 uur. Dat is dus 7x langer dan een TL-lamp.

Waar moet je rekening mee houden als je TL-verlichting vervangt door LED lampen?

Kantoren moeten per 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben

Allereerst even wat informatie over het energielabel. De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2023 elk kantoorgebouw in Nederland minstens energielabel C moet hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Als het gebouw niet aan die eisen voldoet, dan mag het na 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden.

Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw heeft Nederland 81 miljoen vierkante meter aan kantooroppervlakte. Het EIB schat dat meer dan 50 miljoen m2 (62%) een energielabel heeft wat lager is dan C. Bijna 35 miljoen m2 heeft energielabel G of F. In de praktijk betekent dit dat veel kantoorgebouwen gerenoveerd moeten worden om in aanmerking te komen voor energielabel C. 

Het vervangen van TL-lampen door LED-verlichting is een manier om dichter bij dat C-label te komen. Zo levert een LED-lamp bij hetzelfde vermogen veel meer licht. Met deze lampen kun je dus flink wat energie besparen. Bovendien trilt LED-licht niet.

Wil je graag weten hoeveel zo’n vervanging gaat kosten? Laat je dan door ons informeren. Wij kunnen voor je uitrekenen wat het kost (en oplevert) om je bestaande TL-verlichting te vervangen door LED kantoorverlichting. Vraag hier meer informatie op.

NEN-normen voor verlichting

De Europese Unie heeft in de norm NEN-EN 12464-1:2011 vastgelegd welke luxwaarden de norm zijn voor een binnenwerkplek. In tabel 1 kun je voor een aantal ruimtes zien hoeveel licht er per ruimte minimaal nodig is volgens deze NEN norm.

Tabel 1:NEN-normen voor binnenwerkplekken en overige ruimtes

RuimteNEN norm (lux)
Kantoorpand
– werkplek
– algemene ruimtes
– gang
– receptie
– kantine

500
300
100
300
200
Bedrijfshal/Industrie
– opslag en voorraad
– expeditie- en verpakkingsruimte
– metaalbewerking
– laboratorium

100
300
300
500
School
– klaslokaal
– collegezaal
– praktijklokaal

300
500
750
Parkeergarage
– parkeervak
– lift/trappenhuis
– kassa/balie/betaalautomaat

75
100
300

Goede kantoorverlichting moet dus voldoen aan deze NEN-norm. Dat kan onder andere door middel van de installatie van LED TL-lampen. Als het gaat om energiebesparing dan is de lumen/watt verhouding van een LED-lamp een goede maatstaf. Daaraan kun je zien wat de lichtopbrengst is per watt. Het geeft aan hoe efficiënt de LED-lamp is in vergelijking met andere lichtbronnen. 

Daarna moet echter ook gekeken worden naar de hoeveelheid licht die op het taakgebied komt. De NEN-norm wordt namelijk uitgedrukt in lux, oftewel lumen/m2. Aan de hand van deze norm kan dan berekend worden of er voldoende licht is om werkzaamheden in de ruimte uit te voeren. Planeka kan deze berekening voor je maken en je verder adviseren over de aanleg van LED-verlichting in jouw pand.

Energiebesparende LED kantoorverlichting

Energiebesparing is een belangrijk argument om over te stappen op LED-verlichting. De energie die door de kantoorlampen verbruikt wordt is namelijk een belangrijke kostenpost. In de meeste kantoren is de verlichting verantwoordelijk voor 40-60% van het totale energieverbruik. Door het plaatsen van LED-verlichting kunnen deze kosten flink verlaagd worden. 

Deze besparing is vooral terug te zien op de energierekening, maar ook in de onderhoudskosten. Er zijn nog meer manieren om de besparing te vergroten. Zo kun je de LED-kantoorverlichting combineren met:

  • Daglichtafhankelijk schakelen;

  • Daglichtafhankelijke lichtregeling;

  • Aanwezigheidsdetectie;

  • Lichtmanagementsystemen met bovengenoemde toepassingen.

Bij het gebruik van een lichtmanagementsysteem zijn besparingen tot wel 70% mogelijk. Maar ook enkele systemen kunnen al besparing opleveren. Kies je bijvoorbeeld alleen voor daglichtafhankelijk schakelen, dan levert dat al een extra besparing van 30% op. Planeka kan deze systemen voor je installeren met de verlichting die voldoet aan de normen.

led verlichting op kantoor

Soorten LED-verlichting

LED-verlichting is er in verschillende soorten en maten. je hoeft lang niet altijd meer te kiezen voor koel wit licht. LED verlichting is tegenwoordig ook in warm wit verkrijgbaar. Dit geeft extra sfeer op plekken waar dat wenselijk is, bijvoorbeeld in een vergaderruimte.

Voor elke ruimte is er een passende oplossing. Denk bijvoorbeeld aan:

  • LED TL verlichting;

  • LED panelen;

  • LED pendelverlichting;

  • LED spots.

LED TL verlichting

LED TL-verlichting wordt vaak gebruikt om de traditionele TL-balken te vervangen. Meestal is dit mogelijk zonder dat de oude TL-armatuur vervangen hoeft te worden. Hierbij kan het nodig zijn om een nieuwe LED-starter te installeren, maar dat hoeft niet altijd. Soms kan de TL-starter gewoon verwijderd worden, waarna de nieuwe lamp wordt geplaatst.

LED panelen

LED panelen zijn grote vierkante lichtbakken met daarin een of meerdere LED-lampen.Ze worden rechtstreeks in het plafond geplaatst. Het is meestal mogelijk om de oude lampen in het paneel te vervangen voor nieuwe.

Bij renovatie of ombouw van bestaande verlichtingsarmaturen wordt alle elektronica vervangen. Het armatuur zelf kan in bepaalde gevallen opnieuw gebruikt worden. Dat is voordeliger en goed voor het milieu. Nieuwe armaturen passen helaas niet altijd in oude plafonds. Een renovatie kan dan noodzakelijk zijn. 

Als de plafonds sowieso al vervangen moeten worden, dan kan dit ook een goed moment zijn om bijvoorbeeld nieuwe LED-armaturen te plaatsen. Planeka kan dit hele traject voor je verzorgen. Wil je daar meer over weten, neem dan contact op.

Welke lichtkleur heb je nodig?

Als je nieuwe verlichting voor een kantoor nodig hebt, dan is de keuze van de lichtkleur belangrijk. In kantoorruimtes is het namelijk gewenst dat de verlichting het daglicht benadert. Medewerkers hebben namelijk de hoogste productie en raken het minst snel vermoeid bij daglicht. 

Soms kan het verleidelijk zijn om te kiezen voor een warm-wit (3000K). Bijvoorbeeld om wat meer sfeer te creëren. Dit licht kan de vermoeidheid stimuleren, dus is het niet aan te raden.

Voor kantoorruimtes zijn kleuren als koud-wit of neutraal-wit heel bruikbaar. Neutraal-wit is de meest gebruikte kleur voor kantoorpanden. Deze kleur komt niet zo kil over. Bovendien is de kleur helder wit en lijkt het behoorlijk veel op daglicht.

De koud-witte kleur wordt niet zo vaak geadviseerd voor gebruik in kantoorpanden. Dit licht heeft geen geeltint, maar is koel wit. Het is daardoor wel heel geschikt voor gebruik in een loods, schuur of andere plek waar behoefte is aan “werklicht”.

Installatie van LED-verlichting

We hebben veel ervaring in het installeren van LED-kantoorverlichting. Het kan dan gaan om vervanging van TL-lampen voor duurzamere LED-lampen, of de installatie van compleet nieuwe verlichting waarmee je voldoet aan alle normen.

We kunnen alles voor je verzorgen, van het maken van een lichtplan tot de montage en installatie van de nieuwe verlichting. Heb je vragen? Stel deze dan via ons contactformulier en we komen zo snel mogelijk bij je terug met een antwoord. Zo heb jij straks een kantoor met verlichting die duurzaam en energiezuinig is.