Infrarood plafondverwarming

01-01-2022
Plafondpanelen

Infrarood plafondverwarming is een goed alternatief voor elektrische convectie verwarming. Net als de zon, verwarmt de infrarood technologie objecten en mensen in een ruimte rechtstreeks. Er wordt dus geen energie verspilt aan het verwarmen van de lucht in een ruimte.

Infrarood verwarming (ir verwarming) kun je het beste aan het plafond monteren, omdat de stralingswarmte zo een groter gebied kan bestrijken. 

Infrarood plafondverwarming voor- en nadelen

Infrarood verwarming voor een hoog comfort

Infrarood plafondverwarming in de vorm van panelen is goedkoop, energiezuinig en het biedt een hoog comfort. De panelen zorgen ze voor een schoner binnenklimaat, omdat infrarood verwarming geen allergenen of gifstoffen verspreidt.

Infrarood verwarming is ook een uitkomst als je regelmatig de ramen opent om de ruimte te ventileren. De warmtestralen warmen mensen en objecten namelijk rechtstreeks op. De koele, frisse lucht van buiten heeft hierdoor geen nadelige invloed op de gevoelstemperatuur.

Een ander groot voordeel van infrarood plafondverwarming is dat het een krachtig en efficiënte warmtebron is die geen onderhoud nodig heeft. De panelen hebben een verwachte levensduur van 40 jaar (ongeveer 100.000 branduren) en blijven gedurende deze tijd kosteneffectief. 

De beste infrarood panelen

De keuze voor de beste infrarood panelen is afhankelijk van het oppervlak van de ruimte waarin je infrarood panelen wilt plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit verschillende wattages die maximale temperaturen kunnen bereiken.

Andere factoren zoals isolatie van de ruimte en de vochtigheid zijn van belang om te bepalen hoeveel watt je per m² nodig hebt. Zo heeft een douche of toiletruimte bijvoorbeeld een hoger wattage nodig dan een kantoor. 

Infrarood plafondverwarming

Direct een comfortabele warmte

Infrarood verwarming biedt op een uitzonderlijk efficiënte manier warmte. Ongeveer 90% van het energieverbruik wordt omgezet in infrarood en 10% in warme lucht, waardoor ze 100% efficiënt zijn in het produceren van warmte.

Infraroodstraling verwarmt mensen en objecten direct in plaats van via de lucht. Dit leidt tot een veel snellere warmteoverdracht waardoor het 30 tot 40% energiezuiniger is dan andere soorten verwarming.

Om de warmte van conventionele verwarming te voelen moet de lucht in de hele ruimte verwarmd worden. Bovendien stijgt de verwarmde lucht naar het plafond, waardoor veel energie verspild wordt.

Panelen voor infrarood plafondverwarming bereiken hun maximale verwarmingscapaciteit binnen twee minuten. Daarom is ir verwarming vooral geschikt voor ruimtes die geen constante verwarming nodig hebben, zoals de badkamer of een koffiehoek op kantoor. 

Voor- en nadelen van infrarood verwarming

Infrarood verwarming biedt vele voordelen ten opzichte van conventionele verwarming, maar kent ook een aantal nadelen. 

Voordelen van elektrische infrarood verwarming

 • Hoge efficiëntie waardoor bespaard wordt op het energieverbruik

 • Comfortabele, gerichte verwarming die prettig aanvoelt op de huid 

 • Breed toepasbaar (binnen, buiten, badkamer, etc.)

 • Zeer duurzaam

 • Luchtverplaatsing heeft geen invloed, waardoor je kunt ventileren zonder warmteverlies

 • Verspreid geen allergenen of stofdeeltjes

 • Er komen geen gifstoffen vrij

 • Makkelijk te installeren

 • Infraroodpanelen hebben geen enkel onderhoud nodig

Nadelen van elektrische infrarood verwarming

 • Elektriciteitskosten 

 • Verwarmt niet de hele ruimte waardoor de lucht relatief koel blijft

 • Infraroodstralers mogen niet door voorwerpen worden belemmerd 

 • Vochtige lucht wordt niet droog 

Infrarood paneel met thermostaat

Infrarood plafondverwarming kan op een thermostaat worden aangesloten om ze op een comfortabele temperatuur in te stellen. Voor ir verwarming zijn er drie opties waar je uit kunt kiezen:

1. Plug-in thermostaat

Met een plug-in thermostaat kun je eenvoudig en snel de temperatuur regelen. Bovendien kun je de verwarming instellen voor de hele week. 

2. Draadloze thermostaat op wifi

De draadloze thermostaat die met een Smart Home app werkt, plaats je op een plek waar je een goede wifi-ontvangst hebt. De temperatuur van de infrarood verwarming regel je via de app en kun je met je mobiele telefoon – zelfs als je niet thuis bent – bedienen. 

3. Geïntegreerde smart thermostaat

Je kunt ook infrarood panelen kopen die voorzien zijn van een geïntegreerde thermostaat. De temperatuur kun je instellen en voorprogrammeren op het warmtepaneel zelf of op afstand. 

Informatie over infrarood plafondverwarming

Wil je meer weten over infrarood plafondverwarming of over klimaatplafonds, neem dan gerust contact met ons op. We informeren je graag over de mogelijkheden die er zijn en berekenen vrijblijvend de installatiekosten voor je.