Mobiele scheidingswanden | Waarom en hoe gebruik je ze?

09-11-2020
Kantoorwanden

Mobiele scheidingswanden zijn verplaatsbare wanden die je gebruikt om kantoorruimtes en werkvloeren in te richten. Mobiele wanden zijn flexibel en zorgen dat de ruimte steeds opnieuw ingericht kan worden.

Wat is een mobiele scheidingswand?

Bij het inrichten van een kantoor of ander gebouw wil je de ruimte het liefste zo flexibel mogelijk verdelen. Met een mobiele scheidingswand is dat mogelijk. 

Een mobiele scheidingswand is een verplaatsbare wand van bijvoorbeeld gips, spaanplaat of glas, die via een rail te verplaatsen is. 

Een rail is trouwens niet altijd nodig. De wand hoeft namelijk niet altijd in de vloer gemonteerd te worden, maar kan ook gewoon op de vloer gezet worden. Aanpassingen in de vloer en aan het plafond zijn in dat geval niet nodig en de wanden kunnen dan snel in bestaande ruimtes worden geplaatst.

Met een mobiele scheidingswand splits je een ruimte gemakkelijk op in 2 of 3 kleinere delen. Zo kun je bijvoorbeeld flexibele kantoor-, vergader- of behandelruimtes maken. 

Het is een snelle manier om een ruimte in te richten. Bijvoorbeeld op school, in een ziekenhuis, tandartspraktijk of op kantoor. Wil je de ruimte toch liever weer anders indelen? Dan is dat met de verplaatsbare wanden zo geregeld. 

De verschillende soorten verplaatsbare scheidingswanden

De ene scheidingswand is de andere niet. Afhankelijk van de functie van de ruimte moet een wand isoleren, geluid dempen of makkelijk te verplaatsen zijn. Er zijn daarom verschillende soorten verplaatsbare scheidingswanden, zoals:

  • mobiele paneelwanden

  • verplaatsbare schuifwanden

  • mobiele vouwwanden

Mobiele paneelwand

Een mobiele paneelwand is een flexibele wand die eruit ziet als een vaste wand. De wand kan makkelijk open en dicht gedaan worden. De losse panelen rollen via een bovengeleidingsrail in het plafond naar de gewenste positie. Zo kun je gemakkelijk één of meer afgesloten ruimtes maken. 

Paneelwanden kun je vaak helemaal naar wens samenstellen. Heb je ze even niet nodig? Dan kun je de losse panelen op verschillende manieren opbergen.

Mobiele schuifwand

Met een mobiele schuifwand kun je razendsnel een ruimte afsluiten. Super handig voor ruimtes die multifunctioneel gebruikt worden. Zo maak je met schuifwanden in een handomdraai van een open ruimte een vergaderruimte, presentatieruimte of behandelkamer. Na afloop schuif je de wand makkelijk weg, zonder dat dit veel extra ruimte kost. 

Mobiele vouwwand

Mobiele vouwwanden vouwen open en dicht zoals een accordeon dat doet. Het grote voordeel van een vouwwand is dat je deze met een snelle beweging kunt openen en sluiten, net als een deur. Er zit dan ook vaak een handvat op de vouwwand gemonteerd. Deze wanden zijn in hoge mate geluidswerend of isolerend, zodat er ook rustig achter gewerkt kan worden. 

Mobiele scheidingswanden

De montage van een mobiele scheidingswand

Verplaatsbare wanden worden zo efficiënt mogelijk in de bestaande ruimte geplaatst. Soms zijn daarbij enkele aanpassingen nodig aan de vloeren, plafonds of bestaande wanden. Denk bijvoorbeeld aan vouwwanden die hangen in een bovenrail, of schuifwanden die langs een bestaande wand geleid moeten worden.

Toch is het niet altijd noodzakelijk om te gaan slopen en breken om een scheidingswand te kunnen plaatsen. Mobiele scheidingswanden kunnen meestal met wieltjes of op een voetstuk geleverd worden. Door de wieltjes kun je de wand gewoon wegrijden als je de ruimte anders wilt inrichten. 

De wanden die op een voetstuk staan, kunnen opgetild of weggeschoven worden als je ze tijdelijk niet nodig hebt. In tabel 1 kun je zien hoe de diverse wanden gemonteerd worden.

Tabel 1: Montage van diverse soorten mobiele schuifwanden

Type verplaatsbare wandMontage
paneelwandenmet kaderprofielen of een bovengeleidingsrail
schuifwandenophangen aan gelagerde wielen in een aluminium bovenrail
vouwwandenophangen aan gelagerde wielen in een aluminium bovenrail

Waarom gebruik je een mobiele scheidingswand?

Bij nieuwbouw van kantoorruimtes zijn er vaak veel open ruimtes die moeten worden ingericht. Met verplaatsbare wanden kun je de ruimte op zo’n manier inrichten, dat het ook weer veranderd kan worden als dat nodig is. 

Als een verhuurde ruimte tijdelijk gebruikt wordt, dan is dat nog eens extra belangrijk. Een kantoorruimte moet immers aan andere eisen voldoen dan bijvoorbeeld een medische behandelruimte. 

Met scheidingswanden kan de ruimte steeds weer opnieuw worden ingericht en aangepast worden aan de gewijzigde functie. Bovendien kunnen de ruimtes vrij gemakkelijk groter of kleiner gemaakt worden. 

Niet alleen de functie maar ook de sfeer van een ruimte kan veranderen. Zo zorgen glazen scheidingswanden voor meer lichtinval en een beter zicht in de ruimte. Deze wanden zijn dan ook perfect geschikt voor het maken van een vergaderruimte, lunchruimte of een presentatieruimte. 

Voor een kantoorruimte bieden deze wanden soms te weinig privacy. Paneelwanden of schuifwanden zijn dan een betere oplossing, omdat deze de ruimte meer afsluiten. Zo kan het klimaat in de ruimte beter geregeld worden en door de isolerende werking dringt er minder geluid binnen in de ruimte. Deze paneelwanden kunnen ook gecombineerd worden met verplaatsbare glazen wanden, waardoor er meer daglicht in de ruimte komt.

Hoe gebruik je een mobiele scheidingswand?

Hoe je een mobiele scheidingswand gebruikt, is een beetje afhankelijk van het type wand. Verplaatsbare wanden zijn gemaakt om flexibel te zijn. Dat betekent dat ze vaak ook weggeklapt, weggeschoven of opgeborgen kunnen worden. De manier waarop dat gebeurt, verschilt per wandsysteem. We geven hier wat voorbeelden van de mogelijkheden.

Flexibele scheidingswanden op een voet of wielen

De wanden die op een voet of op wielen staan, kun je gewoon laten staan tijdens het gebruik. Ze zijn heel makkelijk te verplaatsen en dus heel geschikt als een tijdelijke scheidingswand. 

De wanden met wielen rijd je simpelweg naar hun plaats toe. Is de wand niet meer nodig, dan rij je de wand zo weer weg. De wanden die op een voet staan, moeten van hun plaats getild worden, dus die zijn iets moeilijker te verplaatsen. Deze wanden zijn meer geschikt voor langdurig gebruik.

Mobiele scheidingswanden met geleiderail

Deze wanden schuif je in één beweging open of dicht. Zo kun je van een open ruimte in een paar seconden een afgesloten ruimte maken. Op deze manier tover je bijvoorbeeld een loungeruimte snel om in een gesloten presentatieruimte, of andersom. 

Het voordeel van deze scheidingswanden is dat je de wanden kunt wegklappen of wegschuiven als je ze niet nodig hebt. De wanden kunnen bovendien als een soort deur gebruikt worden, zodat mensen makkelijk de ruimte in- en uit kunnen lopen.