Geluidsisolatie wand plaatsen | Welk materiaal kies je?

09-12-2020
Kantoorwanden

Geluidsoverlast kennen we allemaal. Er bestaan vele mogelijkheden om lawaai en ongewenst geluid te verminderen. Een geluidsisolatie wand plaatsen is daar één van. Maar er zijn meer mogelijkheden om een muur geluidsdicht te maken. 

Het is belangrijk om te bepalen van welk type geluidsoverlast je last hebt; luchtgeluid of contactgeluid. 

Verschil tussen lucht- en contactgeluid

Bij geluidsisolatie maken we onderscheid tussen twee soorten geluid: luchtgeluid en contactgeluid. 

  1. Geluid verplaatst zich door de lucht bij luchtgeluid. Kleine kieren en gaatjes in een ruimte laten geluiden van het straatverkeer binnen of je hoort de buren praten. 

  2. Bij contactgeluid verspreidt geluid zich door materialen. Het stampvoeten van de bovenburen wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door de trillingen voortgebracht door de materialen van de bouwconstructie. Deze constructie kan vervolgens luchtgeluid afgeven, doordat de onderliggende ruimte als klankkast werkt en de trillingen omzet in hoorbare geluiden. 

De hieronder beschreven mogelijkheden voor isolatiewanden zijn geschikt om zowel luchtgeluid als contactgeluid te verminderen.

Materialen om een wand te isoleren tegen geluid

Voor geluidsisolatie van kantoorwanden zijn er verschillende materialen die elk goede resultaten biedt. We noemen hier een aantal die we in dit artikel zullen bespreken:

  • Geluidsisolerende voorzetwand met gips(karton)platen;

  • Geluidsabsorberende isolatiematten;

  • Geluidsabsorberende spanwanden;

  • Akoestische wandpanelen.

De geluidsisolerende voorzetwand

Het plaatsen van een geluidsisolerende voorzetwand is bij uitstek geschikt om een muur geluiddicht te maken. Bij het monteren van een voorzetwand zijn er een paar belangrijke punten om rekening mee te houden:

Houd ruimte vrij tussen de constructies

De houten of metalen constructie (het stud profiel) van een akoestische wand moet niet rechtstreeks aan de muur bevestigd worden. Geluidstrillingen kunnen zich dan via het profiel naar de muur verplaatsen. De voorzetwand moet akoestisch ontkoppeld worden.

Net zoals dat er enkele millimeters ruimte tussen de vloer en de geluidsisolatie wand vrijgelaten wordt. Dit wordt ook wel het principe van ‘massa-veer-massa’ genoemd. De keuze tussen metaal of hout speelt een verwaarloosbare rol voor het stud profiel. 

Hoe groter de massa, hoe beter de isolatie

Hoe zwaarder hoe beter, dat is waar je aan moet denken bij de keuze van de isolatieplaten. Gipskartonplaten van 1100 kg/m³ hebben een hogere dichtheid dan gipskartonplaten van 770 kg/m³. Hoe groter de massa, hoe minder geluid er doorheen kan.

geluidsisolatie wand materialen

Gipskartonplaten

Het materiaal is van groot belang bij het plaatsen van een geluidsisolerende voorzetwand. Meestal worden gipskartonplaten gebruikt, omdat ze voordelig zijn, maar ook vochtwerend, brandwerend en schokbestendig zijn.

Gipskartonplaten zijn in diktes van 9,5 tot 18 mm verkrijgbaar, waarvan de platen van 12,5 mm het meest geschikt zijn voor het isoleren van kantoorwanden. 

Badkamers en keukens

Voor elke ruimte waar geluidsoverlast is, zijn specifieke gipsplaten te krijgen. Speciaal voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer, zijn er vochtwerende platen die te herkennen zijn aan de groene kleur. Voor keukens zijn deze platen geschikt als ze ook zijn voorzien met een brandwerende laag. 

Afwerking

Geluidsisolatie wanden van gipsplaten kunnen naar wens worden afgewerkt. Als ze zijn voorbewerkt met een primer, kunnen ze worden geschilderd of voorzien van behang. Het is geen probleem om stopcontacten in te bouwen of een radiator te bevestigen.

Wanden met geluid en warmte isolatie 

Voorzetwanden kunnen uitstekend gebruikt worden om een ruimte te isoleren tegen geluid en warmteverlies. Het is goed mogelijk om de ruimte tussen de originele muur en voorzetwand op te vullen met bijvoorbeeld glaswol of steenwol. Dit zijn duurzame materialen zonder chemische bestanddelen. 

Ander vulmateriaal om een muur te isoleren zijn:

EPS of XPS

  • Kunststoffen zoals EPS, ook wel ‘piepschuim’ genoemd. Dit is polystyreen die in de muur gespoten wordt. Een andere kunststof is XPS. Deze is vaak blauw van kleur en beter bestand tegen vocht, maar is wat duurder dan EPS. 

Duurzame materialen

Een muur kan ook geluidsisolerend gemaakt worden met duurzame materialen zoals houtwol, kurk, hennep wol en zelfs schapenwol. Hoe duurzaam deze producten zijn, kun je in ons artikel lezen “Alles over duurzaam bouwen – De ultieme gids”. 

Nadelen voorzetwand

Het plaatsen van geluidsisolatie wanden heeft veel voordelen. De enige beperkingen zijn dat de ruimte enkele centimeters kleiner wordt en dat stopcontacten en radiatoren verplaatst moeten worden. Deze beperkingen kunnen natuurlijk ook een voordeel zijn: zo bepaal je zelf wat de beste plaatsen voor de contactpunten en de radiatoren zijn.

Geluidsabsorberende isolatiematten

Isolatiematten zijn ideaal wanneer je beschikt over een zeer dunne wand met een uiterst lage massa. Vaak zijn deze matten gemaakt van polyurethaanschuim. Dit materiaal beschikt over zeer goede geluidsabsorberende eigenschappen. Deze isolatiematten kunnen worden voorzien van een toplaag naar keuze. Je kunt hierbij denken aan een vocht- en oliebestendige toplaag of de bekende noppenstructuur.

Een spanwand voor geluidsisolatie

Spanwanden zijn zeer populair om hun praktische eigenschappen. Zo is een spanwand zeer geschikt om geluid te absorberen waardoor de akoestiek in een ruimte verbeterd wordt. In combinatie met isolatiemateriaal, is een spanwand ook geschikt voor geluid- en warmte-isolatie. Daarnaast kunnen spanwanden bedrukt worden met elke patroon of afbeelding naar wens. Voor spanwanden gelden in principe dezelfde eigenschappen als voor spanplafonds. Lees alles over de voordelen van een spanplafond in ons artikel “Hoe effectief is een akoestisch spanplafond?”.  

Akoestische wandpanelen

Voor het isoleren van geluid in kantoren, adviseren wij akoestische wandpanelen. Deze panelen zijn overal te plaatsen en zorgen voor een goede akoestiek op kantoor. Bovendien zijn deze panelen in veel stijlen te krijgen, zodat het altijd past in elke kantooromgeving. Lees alles over de praktische eigenschappen van dit materiaal in ons artikel “akoestische wandpanelen”. 

Akoestische panelen design

Krijg advies

Heb je een ruimte met geluidshinder, maar ben je er nog niet over uit wat de beste oplossing is om dit te verminderen? Een geluidsisolatie wand is misschien wat voor jou. Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij hebben ervaring met het isoleren van veel verschillende kantoren en bedrijfspanden. Zo weten wij snel welk materiaal het beste te gebruiken is voor jouw ruimte. Natuurlijk houden we rekening met jouw wensen je budget. Nieuwsgierig? Neem dan vandaag nog contact met ons op!