Een nieuw ziekenhuis interieur met Planeka

17-06-2023
Interieurontwerp

Een nieuw ziekenhuis interieur brengt veel uitdagingen met zich mee. Aan de ene kant wordt er met een budget gewerkt, terwijl er ook rekening gehouden moet worden met uiteenlopende belangen en wensen van medewerkers, patiënten en bezoekers.

Er komt veel kijken bij het vernieuwen van een ziekenhuis interieur. We zetten daarom de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Een nieuw ziekenhuis interieur

Een nieuw ziekenhuis interieur plaatsen is een flinke klus. Er zijn tenslotte veel verschillende ruimtes, van ontvangst- en wachtruimtes tot behandelkamers en steriele OK’s. Elke ruimte stelt zo zijn eigen eisen aan het interieur, de hygiëne en de gewenste sfeer.

Het ziekenhuis interieur moet rust brengen en de onrust van patiënten en bezoekers helpen verminderen. Tegelijkertijd moet er worden voldaan aan hygiëne-eisen en zorgmedewerkers moeten veilig en verantwoord kunnen werken.

Ziekenhuis interieur

Hygiëne

Patiënten in een ziekenhuis zijn kwetsbaar en een goede hygiëne is letterlijk van levensbelan. Daarom is het belangrijk schoon te werken als we bezig zijn met het ziekenhuis interieur.

Patiënten en medewerkers zullen geen overlast ervaren van onze werkzaamheden. Hygiëne staat voorop en daar houden we bij onze advisering rondom het interieur rekening mee. We letten op de geldende richtlijnen op dit gebied.

We lichten hieronder toe hoe zich dat vertaalt naar de verschillende onderdelen van het interieur.

Vloeren

Ziekenhuisvloeren moeten makkelijk schoon te maken zijn. Uiteraard moet de vloer goed bestand zijn tegen de wielen van alle rolstoelen en ziekenhuisbedden die er dagelijks overheen rijden en medewerkers die door het ziekenhuis lopen.

Ondanks de hoge belasting moet de vloer lang mee gaan, comfortabel zijn en een stroef oppervlak hebben, zodat er niemand uitglijdt.

In operatiekamers en intensive care units waar gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld pacemakers en beademingsapparatuur, speelt er nog een extra factor mee. Door loopbewegingen kan elektrostatische lading opbouwen, die deze systemen ontregelt. ESD vloeren zijn dan een goede keuze omdat deze de opgebouwde elektrostatische lading afvoeren en neutraliseren.

Ziekenhuis kamer inrichten

Meubilair

Het meubilair in wachtruimtes, koffiekamers en restaurants kan voorzien worden van gladde, goed te reinigen meubelbekleding. Deze is makkelijk en snel schoon te maken en bestand tegen desinfecterende middelen.

De bekleding kan ook helemaal weggelaten worden, maar vaak worden de meubels daardoor minder comfortabel. 

Klimaatbeheersing

Klimaatbeheersing in een ziekenhuis zorgt voor een gezond binnenklimaat voor patiënten en medewerkers. Een goede installatie koelt of verwarmt de lucht tot een aangename temperatuur. Bovendien zorgt een goede klimaatinstallatie voor filtering en zuivering van de lucht door gebruik te maken van de juiste luchtfilters en luchtbehandelmethoden voor ziekenhuizen.

Een klimaatplafond is een goede optie om een optimaal binnenklimaat te creëren. Met een klimaatplafond is de luchtsnelheid, luchtvochtigheid en luchtverversing voor iedere afzonderlijke ruimte in te stellen. De hygiëne wordt bovendien verbeterd door de vermindering van verspreiding van bacteriën.

Onderhoud en levensduur

In een ziekenhuis wordt dag en nacht gewerkt, dus het interieur wordt 24 uur per dag gebruikt. Het stelt hoge eisen aan het interieur. Het wordt vaak schoongemaakt waarvoor verschillende desinfectiemiddelen worden gebruikt. Er wordt dus vaak voor robuuste meubels en vloeren gekozen.

Ziekenhuis inrichten volgens richtlijnen

Interieur dat het juiste gevoel oproept

De sfeer van een ziekenhuis is erg bepalend voor de kwaliteitsbeleving. Wij helpen dan ook graag om in ziekenhuizen een omgeving te creëren waarin patiënten, medewerkers en bezoekers zich thuis voelen.

Een ziekenhuis inrichten vraagt om een doordachte totaalaanpak en vaak is maatwerk nodig om tot een ziekenhuis interieur te komen wat het juiste gevoel oproept bij iedereen die binnenstapt.

Verbouwen zonder stil te liggen

We weten dat in een ziekenhuis 24 uur per dag zorg verleend wordt. Met onze hulp kunnen de zorgtaken onbelemmerd doorgaan.

We kunnen de werkzaamheden flexibel inplannen om de overlast tot een minimum te beperken. Meer weten? Neem contact op of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan