Nieuwe inrichting wachtruimte? 10x Inspiratie & tips

11-02-2023
Kantoorinrichting

Er wordt in Nederland heel wat tijd besteed aan wachten. Gemiddeld wachten we 607 dagen van ons leven. Een deel daarvan brengen we door in wachtruimtes. Het is dus prettig als de inrichting wachtruimte goed wordt verzorgd.

Is jouw wachtruimte nodig toe aan vernieuwing, maar twijfel je over de aanpak? Of vraag je je af hoe je zorgt dat de wachtkamer een fijne omgeving wordt voor bezoekers en/of patiënten? Hier vind je tips en inspiratie voor wachtruimtes in medische praktijken, scholen, gemeentes, kantoren en meer.

De wachtkamer is de eerste impressie

De wachtkamer is voor klanten, bezoekers en patiënten het visitekaartje van je praktijk of kantoor. De wachtruimte is ook een plek waar bezoekers gaan nadenken of waar bepaalde emoties kunnen ontstaan.

Het is daarnaast de ruimte die de bezoeker misschien wel het meeste in zich opneemt. De inrichting van de wachtruimte moet dus comfortabel zijn, zodat de wachtende bezoekers het niet erg vinden om er wat tijd door te brengen. Een fijne wachtruimte stelt mensen op hun gemak en heeft een positief effect op hun gemoedstoestand. 

Het is belangrijk dat een wachtkamer de juiste uitstraling heeft en comfortabel is. Hoe je dat aanpakt, lees je hieronder. Gebruik ook onze tips voor een moderne kantoorinrichting om de wachtruimte en de rest van je kantoor in te richten.

7 tips voor een goede inrichting wachtruimte

Wachten vindt niemand leuk. Een goede inrichting van de wachtruimte is daarom belangrijk, zodat wachttijd geen verloren tijd wordt. We geven hier 7 tips voor een goede inrichting van de wachtruimte.

1. Voldoende zitgelegenheid

Een patiënt die gedwongen tussen twee wachtenden in moet zitten omdat er te weinig stoelen zijn, zal sneller ongeduldig worden tijdens het wachten. Zorg dat er voldoende zitgelegenheid is in de wachtkamer, in verschillende vormen, zoals:

  • Eettafelstoelen

  • Barkrukken

  • Comfortabele stoelen

  • Banken

Gebruik stoelen in dezelfde kleur voor een professionele uitstraling, of kies juist bewust voor een speels effect met verschillende kleuren.

2. Kleur

Kleuren hebben veel effect op emoties. Voeg dus wat kleur toe aan de wachtruimte en kies daarbij voor groen- en blauwtinten. Deze kleuren hebben een rustgevend en ontspannend effect op de mensen die in de wachtkamer zitten.

Je kunt ook gebruik maken één van de andere kantoorkleuren als je een specifieke sfeer wilt creëren.

Huiselijke inrichting wachtruimte

3. Verlichting

Naast de kleur van de inrichting wachtruimte speelt de verlichting een belangrijke rol. Een warme sfeer is aan te raden, maar bezoekers moeten wel alert blijven. Kies daarom niet voor geel licht, maar voor goed wit licht.

Daglicht is het beste. Is dat niet mogelijk? Gebruik dan plafondlampen en vloerlampen om de ruimte te verlichten.

4. Sfeer

Zorg voor een prettige sfeer met een paar planten, decoratie, mooie schilderijen aan de muur of andere vormen van kunst. Je kunt voor afleiding zorgen door tijdschriften neer te leggen en posters op te hangen met een mooie boodschap.

De tijdschriften kun je ook in een tijdschriftenrek of mooie mand plaatsen, dat voor extra sfeer zorgt.

5. Comfort

Comfort in de wachtkamer maakt het wachten prettiger. Zorg voor een comfortabele wachtbank tussen de stoelen. Zet een koffiemachine neer en zorg voor voldoende stopcontacten.

Heb je een wachtruimte in je kantoor waar niet veel mensen komen? Zet er dan een paar kwalitatieve fauteuils neer. Dat geeft een professionele uitstraling die bij binnenkomst direct opvalt.

Super moderne wachtkamer

6. Garderobe

Een belangrijk doel van de ontvangstruimte is dat de bezoeker zich welkom voelt. Je kunt dit makkelijk bereiken door er een kapstok of garderobekast neer te zetten. Het nodigt mensen uit om hun jas uit te doen. Bovendien is het bij een regenbui praktisch als er een plekje is voor een natte jas of paraplu.

7. Kinderhoek

Komen er ook kinderen in de wachtruimte? Een speelhoekje kan dan wonderen doen. Kinderen hebben weinig geduld, maar met een paar kleurboeken en een beetje speelgoed kunnen ze zich prima vermaken.

Zet bijvoorbeeld kinderstoeltjes en lage tafeltjes neer en leg daar het speelgoed op. Kies voor speelgoed dat makkelijk schoon te maken is, geen losse onderdelen bevat en geen scherpe randen heeft. 

Extra tips voor medische wachtruimtes

Patiënten in medische wachtruimtes hebben vaak met ongemak te maken. Ze hebben bijvoorbeeld pijn, zijn ziek of ze zijn bang voor de arts. Besteed dus extra aandacht aan medische wachtruimtes en gebruik daarbij onderstaande tips.

8. Privacy

Geef de patiënten extra ruimte in de wachtkamer en zorg voor meer privacy. Mensen die ziek zijn willen zich vaak een beetje terug kunnen trekken. Richt aparte hoeken in en geef ze extra ruimte door de stoelen verder uit elkaar te zetten. Werk eventueel met scheidingswanden die extra privacy bieden.

Open indeling wachtruimte

9. Afleiding

Afleiding is erg belangrijk, zodat de wachttijd sneller lijkt te gaan. Hang bijvoorbeeld een tv op in de wachtruimte en leg tijdschriften neer met verschillende onderwerpen.

Eventueel kun je de radio zachtjes aanzetten op de achtergrond. Zorg voor voldoende tafelruimte zodat patiënten aan tafel kunnen lezen of op hun laptop kunnen werken.

10. Aanspreekpunt

Als patiënten zich zorgen maken, dan kan het helpen als ze een aanspreekpunt hebben. Zorg dus dat patiënten een vaste contactpersoon hebben of dat er regelmatig iemand van het personeel langs de wachtkamer loopt en een praatje maakt. Zo blijven patiënten niet zitten met hun vragen.

Laat je wachtruimte inrichten door Planeka

Wil je een nieuwe wachtruimte gaan inrichten volgens de laatste trends? Planeka kan een mooie wachtruimte voor je ontwerpen en inrichten.

We verzorgen alle werkzaamheden met ons eigen team. Van het leggen van de vloer tot de aanleg van stopcontacten. Neem voor meer informatie contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.