Geluiddempende panelen om de akoestiek op kantoor te verbeteren

24-06-2023
Akoestiek

Slechte akoestiek in een kantoorruimte zorgt ervoor dat er niet rustig gewerkt kan worden. Geluiden klinken ver door en er is veel galm, waardoor het lastig wordt om een gesprek te voeren of te volgen. Dit kan leiden tot hoger ziekteverzuim en meer ontevredenheid onder medewerkers. Gelukkig bieden akoestische wandpanelen hiervoor een goede oplossing. 

Montage van geluidsabsorberende panelen aan muren, op het plafond en op de vloer zorgt ervoor dat de akoestiek in het kantoor wordt verbeterd. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van akoestische panelen op kantoor.

Wat zijn geluiddempende panelen?

Akoestische of geluiddempende panelen zijn interieur elementen. Ze worden gebruikt voor de verbetering van de akoestiek in grote ruimtes met een hinderlijke galm. Denk bijvoorbeeld aan trappenhuizen, ontvangstruimtes of open kantoorruimtes.

Het materiaal waarvan de panelen zijn gemaakt, kan geluiden absorberen zodat de galm in de ruimte minder wordt.

Akoestische panelen kunnen op verschillende manieren in een ruimte worden geplaatst. Zo kunnen staande geluidsisolatie wanden worden geplaatst.

Als er weinig vloeroppervlak is, dan kun je kiezen voor trendy geluiddempende wandpanelen die op de muren worden gemonteerd. De wandpanelen verminderen de nagalm in een ruimte, waardoor er een betere akoestiek ontstaat. 

De derde mogelijkheid zijn plafondpanelen die bovenin de ruimte worden opgehangen. Het akoestische plafondpaneel kan direct tegen het plafond aan gelijmd worden of met een ophanging als plafondeiland opgehangen worden. Deze oplossing bespaart veel ruimte en kan makkelijk gecombineerd worden met staande scheidingswanden, akoestisch kantoormeubilair en akoestische wandpanelen.

Geluiddempende panelen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en materialen, zodat er altijd wel een geschikt paneel te vinden is. Bekend zijn natuurlijk de wandpanelen met houten latten, die veel gebruikt worden in kantoorruimtes.

Wandpanelen van vilt hebben vaak mooie patronen waardoor het paneel ook nog eens een aanwinst is voor het interieur. Let er wel altijd op dat de panelen voldoen aan de geldende brandveiligheidseisen.

Een kleine ruimte geluidsabsorberend maken met geluiddempende panelen

Voor- en nadelen van akoestische panelen

Akoestische panelen spelen een belangrijke rol bij de verbetering van de akoestiek in een kantoorruimte. Deze panelen hebben veel voordelen als het gaat om geluiddemping en verbetering van het werkklimaat op kantoor. Ze hebben echter ook nadelen. Hieronder lees je wat de belangrijkste voor- en nadelen van geluiddempende panelen zijn.

Voordelen

Geluiddempende panelen verbeteren de akoestiek, zorgen voor geluidsisolatie en ze dragen bij aan de uitstraling van je kantoor.

1. Verbeterde akoestiek

Het is lastig om je te concentreren in een kantoor met veel galm en geluidsoverlast. Het kan bovendien irritaties opwekken. Akoestische panelen zijn hiervoor een uitstekende oplossing. De panelen verminderen de galm en absorberen een deel van het geluid, waardoor de akoestiek op kantoor verbetert. Dat werkt een stuk rustiger en prettiger. 

2. Geluidsisolatie- en absorptie

Akoestische panelen hebben een geluiddempende laag die geluiden kan absorberen. Deze laag kan gemaakt zijn van bijvoorbeeld minerale wol, glaswol of steenwol. Door de geluidsisolatie heb je minder last van omgevingsgeluid. Zo word je niet gestoord als je collega een telefoontje krijgt of als er verderop in het kantoor luid gepraat wordt. 

3. Verbetert de uitstraling van de ruimte

Geluiddempende panelen hebben duidelijk een functie. Daarnaast kunnen akoestische oplossingen op een positieve manier bijdragen aan het interieur. Met panelen gemaakt van houten latten zal de ruimte een hele andere uitstraling krijgen. Deze panelen passen namelijk uitstekend bij de huidige woontrends van hotel chique en het Scandinavische interieur

Geluiddempende panelen aan het plafond

Nadelen

Akoestische panelen nemen veel ruimte in beslag, werken alleen maar als ze op de juiste manier geplaatst worden en voor de aanschaf moet je controleren of ze brandveilig zijn.

1. De panelen nemen veel ruimte in beslag

Voor een goede akoestische werking moet je er vanuit gaan dat het benodigde oppervlak aan geluiddempende panelen ongeveer een derde van het vloeroppervlak is. Je hebt dus aardig wat panelen nodig voor een betere akoestiek. Door combinaties te maken van wand- en plafondpanelen kan dit goed opgelost worden.

2. Niet effectief bij verkeerde plaatsing

De juiste plaatsing van akoestische panelen is zeer belangrijk, omdat anders de werking niet optimaal is. Als de panelen niet goed worden geïnstalleerd, dan ontstaan er openingen in de akoestiek waardoor het geluid niet voldoende geabsorbeerd kan worden. Het is daarom aan te raden om professionals in te huren voor de installatie, zodat de reflectiepunten van de panelen zo goed mogelijk benut worden.

3. Brandgevoeligheid

Akoestische panelen kunnen van diverse materialen gemaakt worden, zoals hout, vilt, cement of polyurethaan. Mocht er brand uitbreken, dan kunnen sommige materialen zorgen voor extra rookontwikkeling in het gebouw. Het is dus belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om het brandgevaar te verminderen.

Sommige panelen zijn gemaakt van brandvertragende materialen, maar dat kun je niet altijd aan de buitenkant zien. Vraag advies aan een professional over de materiaaleigenschappen van de panelen die je wilt installeren.

Hoe werken geluiddempende panelen?

De geluiddempende werking van akoestische panelen komt vooral door het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. De panelen zijn gemaakt uit of opgevuld met geluidsabsorberende materialen zoals minerale wol, polyesterwol of gerecycled PET-materiaal.

De materialen absorberen geluiden en kaatsen ze niet terug. Op deze manier krijgen echo’s en galm niet de kans om zich verder door de ruimte heen te verplaatsen. Door verschillende soorten panelen te combineren, kan de akoestiek van een ruimte enorm verbeterd worden.

Waar kunnen geluiddempende panelen geplaatst worden?

Om de geluiden goed te dempen, kunnen de panelen op muren en plafonds geplaatst worden. Combinaties van wand- en plafondpanelen zijn ook mogelijk. Het grote voordeel van deze manier van monteren is dat de panelen geen vloeroppervlak in beslag nemen. Zo wordt de akoestiek op kantoor efficiënt verbeterd.

Akoestiek verbeteren met Planeka

Heeft jouw kantoor last van een slechte akoestiek en wil je daar graag iets aan doen? Planeka kan helpen met de plaatsing van geluiddempende panelen en andere soorten akoestische oplossingen. Wij verwerken akoestische oplossingen in het interieur zodat het één mooi geheel wordt. Meer weten? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.