Bedrijfsvloeren: Welke past in jouw bedrijf?

20-08-2022
Kantoorinrichting

Bij nieuwbouw of renovatie van je bedrijfspand vormen de bedrijfsvloeren een belangrijke basis. Ze moeten namelijk goed aansluiten bij de bedrijfsactiviteiten.

Bij nieuwbouw is het belangrijk om te kijken welke vloer past bij de functie van jouw bedrijf. In een showroom leg je tenslotte een andere vloer dan in een kantoor. In bestaande panden kun je een vloer tegenkomen die niet geschikt is voor jouw branche. De vloer moet dan vernieuwd worden om aan de normen te voldoen.

Je leest in deze gids waar goede bedrijfsvloeren aan voldoen en waar je op moet letten bij je keuze.

Eigenschappen van een goede bedrijfsvloer

Elke branche heeft richtlijnen als het gaat om veiligheid, werkomstandigheden en milieu. Bij de keuze van de vloer en de bedrijfsinrichting moet je hier rekening mee houden. Denk bijvoorbeeld aan de HACCP, horeca-eisen, bodembeschermende Nen-eisen en Arbo regelgeving. Daarnaast heeft een bedrijfsvloer de volgende eigenschappen: 

 • Eenvoudig schoon te maken;

 • Voldoet aan hygiëne-eisen;

 • De vloer is antislip.

De renovatie van een bedrijfspand is een uitstekend moment om te bepalen of je bedrijfsvloer nog aan alle eisen voldoet. Bij de renovatie kan er dan een vloer gelegd worden die weer volledig voldoet aan alle normen. Je kunt dit volledige traject overigens uitbesteden aan een professioneel bedrijf.

Verschillende soorten bedrijfsvloeren

Er zijn allerlei soorten vloeren die geschikt zijn als bedrijfsvloer. Bij projectinrichting wordt er vaak gekozen voor een nieuwe vloer. Welke het meest geschikt is hangt af van de omstandigheden. We lichten hier de meest gebruikte vloeren toe.

Bedrijfsvloeren in een winkelpand

Betonvloer

Een betonvloer is een zeer geschikte bedrijfsvloer voor showrooms, de horeca en bierbrouwerijen. De vloer is sterk, slijtvast en onderhoudsarm. Een betonvloer kan ook gelegd worden als bedrijfsvloer onder afschot of als een vloeistofdichte vloer.

Gietvloer

Een gietvloer is een naadloze, elastische, vloeistofdichte vloer. Een gietvloer is bestand tegen zuren, chemicaliën en warm water. De gietvloer is ook bestand tegen zware belasting. Deze vloer wordt daarom vaak gebruikt in bedrijfs- en winkelruimtes, fabrieken, magazijnen, garages en industriehallen.

Coatingvloer

Een coatingvloer is een vloer waarop met een speciale roller een naadloze en dunne laag epoxy is aangebracht. Coatingvloeren zijn naadloos, bestand tegen chemicaliën en zeer slijtvast. Deze vloeren worden vaak toegepast in garages en industrieën die werken met chemicaliën en weekmakers. 

Kunststof vloer

Kunststofvloeren zijn volledig vloeistofdicht, verkrijgbaar in vele kleuren, mechanisch en chemisch bestendig en voldoen aan alle HACCP eisen. Er zijn drie soorten kunststofvloeren:

 • Coatingvloeren;

 • Gietvloeren;

 • Troffelvloeren.

Deze vloeren zijn geschikt voor kantoren, winkels en bedrijfspanden.

PVC

Pvc-tegels en -stroken zijn makkelijk schoon te houden, comfortabel, slijtvast, geluiddempend en hebben een antisliplaag. Pvc-tegels zijn een goede oplossing voor locaties waar keramische tegels, coatings of betonverven geen optie zijn. Je vindt deze vloeren in werkplaatsen, productiehallen, tankstations, kantines en scholen.

afbouw plafonds en afbouw bedrijfsvloeren

Wat kost een bedrijfsvloer?

De ene bedrijfsvloer kost meer dan de andere. De prijs van een bedrijfsvloer is afhankelijk van:

 • Vloertype;

 • Aantal vierkante meters;

 • Arbeidskosten;

 • Staat van de ondervloer.

Hieronder staan de gemiddelde kosten per m² voor de meest gekozen bedrijfsvloeren.

Type vloerGemiddelde prijs/m²
Betonvloer (5 mm)€ 75 – € 100
Gietvloer (2-3 mm)€ 60 – € 80
Coatingvloer (0,5 mm)€ 25 – € 45
Kunststof vloer (troffelvloer 5-6 mm)€ 60 – € 80
Pvc€ 20 – € 75

Hoe kies je de juiste bedrijfsvloer?

Bij de keuze van de juiste bedrijfsvloer is het belangrijk om te letten op:

 • De bedrijfsactiviteiten en het gebruiksdoel;

 • De voorschriften uit de branche;

 • De staat van de huidige vloer;

 • Wel of geen vloerverwarming;

 • De tijd die beschikbaar is voor het leggen van de vloer.

Schakel Planeka in als specialist in bedrijfsvloeren

Bij een kantoorverbouwing of bedrijfsrenovatie kan Planeka je goed advies geven over mogelijke nieuwe bedrijfsvloeren. Onze bedrijfsvloeren zijn geschikt voor diverse branches en worden snel en deskundig door ons gelegd, zodat bedrijfsprocessen zo min mogelijk worden verstoord.

We kunnen het hele traject verzorgen, van verwijdering van de oude vloer tot de afwerking van de nieuwe vloer. Met meer dan 20 jaar ervaring hebben we altijd een oplossing die past bij jouw bedrijf. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.