Airco op kantoor – Complete gids

03-09-2022
Luchtbehandeling & klimaatbeheersing

Een goed kantoorklimaat is erg belangrijk voor de gezondheid en productiviteit van je werknemers. Een aircosysteem op kantoor kan een grote bijdrage leveren aan een beter werkklimaat en hogere productiviteit.

Overweeg je om een airco op kantoor te laten installeren? Lees dan eerst deze gids, waarmee we je op de hoogte brengen van alle ins en outs als het gaat om airconditioning.

Waarom airco op kantoor?

Een airco op kantoor verbetert het klimaat op de werkplek. Veel kantoren zijn slecht geventileerd waardoor de temperaturen en luchtvochtigheid nogal kunnen wisselen. Met een airco kan het kantoorklimaat in elk seizoen beter geregeld worden.

Uit onderzoek blijkt dat werknemers productiever zijn bij een temperatuur van maximaal 24 graden. Elke graad warmer zorgt voor een behoorlijke afname van de productiviteit en dus van het bedrijfsrendement. Een airco op kantoor houdt de temperatuur constant en dat zorgt ervoor dat het werkklimaat aangenaam is.

Tenslotte is in sommige ruimtes airco en koeling nodig voor elektronische apparatuur zoals printers, servers en computers. Volop redenen dus om te kiezen voor een airco op kantoor.

Airco op kantoor infographic

Verschillende mogelijkheden voor airco op kantoor

Voor elk kantoor is er een geschikte airco. Door de airco goed af te stemmen op de kantoorruimte kun je op de kosten besparen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een airco op kantoor te plaatsen.

Mobiele airco

Een mobiele airco is een verrijdbare airco die je in meerdere ruimtes kunt gebruiken. Het is heel geschikt voor thuiskantoren en kleine werkruimtes. Het koelvermogen is meestal voldoende voor één ruimte. 

Mono-split airco

De mono-split airco is geschikt voor kleine kantoren en bestaat uit een buitenunit en een binnenunit.

De buitenunit wordt uiteraard buiten geplaatst. Deze kan bijvoorbeeld aan de buitenmuur bevestigd worden.

De binnenunit hang je op aan de kantoorwand. Zo werkt de luchtverspreiding optimaal en staat de airco niet in de weg. De binnenunit kan ook als vloerconsole geplaatst worden onder een vensterbank, voor een tochtvrij binnenklimaat.

Mono-split airco op kantoor

Cassette airco

Een cassette airco is geschikt voor grote ruimtes die snel op temperatuur moeten komen. Het systeem wordt in een verlaagd plafond aangebracht en is alleen zichtbaar door het rooster. Met dit systeem blijven vloeren en wanden vrij.

Cassette airco

Split en Multi-split airco

Een single-split airco of monoblok airco bestaat uit één buitenunit en één binnenunit. Het systeem zorgt voor de verspreiding van verse en koele lucht. Single-split airco is ideaal als je maar één ruimte wilt koelen, bijvoorbeeld de computerruimte.

Een multi-split airco heeft één buitenunit en meerdere binnenunits. Je kunt er dus meerdere ruimtes tegelijkertijd mee koelen. De temperatuur is per ruimte instelbaar. Dit systeem is heel geschikt voor kantoorruimtes met meerdere aparte werkkamers.

Satelliet airco

Satelliet airco’s worden volledig uit het zicht geplaatst boven een verlaagd plafond of in een koof. Het systeem maakt nauwelijks geluid en is zeer geschikt voor koeling van grote, open kantoorruimtes waar veel mensen werken.

VRF-airco

Een VRF-airco kan tegelijkertijd koelen en verwarmen. Het is dus een volledig klimaatsysteem wat in meerdere ruimtes tegelijk kan worden gebruikt. Het systeem heeft meerdere binnen- en buitenunits en is niet goedkoop. Voor grote kantoorgebouwen is dit systeem veruit de beste oplossing. 

VRF-airco op kantoor

Waar let je op bij het kiezen van een airco voor op kantoor?

Bij de keuze van een airco voor kantoorruimtes is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

  • Benodigd minimum koelvermogen. Het koelvermogen wordt berekend met o.a. de indeling, oriëntatie en het aantal ramen van het kantoor. Een geschikte airco moet minstens het minimum koelvermogen kunnen leveren.

  • Benodigde functies. Koelen, zuiveren, verwarmen, ontvochtigen – een airco kan vele functies hebben. Denk goed na over welke functies nodig zijn voor jouw kantoor.

  • Type en model. Er zijn veel modellen om uit te kiezen, zoals een plafondmodel, een cassettesysteem of ingebouwd kanaalsysteem. Wand-, plafond- en vloermodellen zijn geschikt voor een kantoor met kleinere ruimtes.

Airco laten plaatsen door Planeka

Toe aan een fris kantoor? Planeka kan de complete installatie van het aircosysteem in je kantoor verzorgen. We hebben meer dan 20 jaar ervaring met kantoorverbouwingen en -renovaties en adviseren je graag over het juiste systeem.

Zoek je een alternatief voor de airco? Overweeg dan om een koelplafond te laten plaatsen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden door te spreken.