Lucht Bevochtigen op Kantoor | Voorkom Droge Lucht

08-10-2020
Luchtbehandeling & klimaatbeheersing

Een kantoor waarin het binnenklimaat niet optimaal is, levert vaak gezondheidsklachten op van medewerkers. Deze klachten kunnen bestaan uit een droge huid of droge ogen, een infectie aan de luchtwegen, hoofdpijn en vermoeidheid. De lucht in het kantoorgebouw kan bedompt of muf zijn of juist te droog. De lucht van het kantoor bevochtigen kan al veel problemen oplossen.

Lees in dit artikel hoe je de lucht in jouw bedrijfspand vochtig houdt en de kwaliteit verbetert.

Vochtige lucht op kantoor

Droge lucht in kantoren is te voorkomen met luchtbevochtigers. Er zijn vele soorten luchtbevochtigingsinstallaties op de markt te verkrijgen. De keuze voor de juiste luchtbevochtiger is afhankelijk van de grootte van de kantoorruimte. Daarnaast is de hoeveelheid kantoorapparaten die in gebruik zijn en de hoeveelheid mensen die er werken van belang.

Luchtbevochtigers op kantoor

Luchtbevochtigers zijn er in verschillende uitvoeringen. We noemen hier een paar:

 • Ultrasone luchtbevochtigers:
  Verspreiden d.m.v. hoog frequente trillingen een fijne koude of warme nevel.

 • ‘Cool mist’ bevochtigers:
  Produceren een koele nevel van minieme vochtdeeltjes.

 • Verdampers:
  Blazen lucht door een vochtige filter van een ventilator.

 • Stoombevochtigers:
  Warmen water op en blazen stoom de ruimte in.

lucht bevochtigen kantoor

Risico’s van luchtbevochtigers

Een luchtbevochtigingsinstallatie kan een goede oplossing zijn om de droge lucht op kantoor te verbeteren. Het kan echter ook tot een uitbraak van de legionellabacterie of andere virussen leiden waardoor mensen ernstig ziek kunnen worden.

Iemand die de nevel, die door sommige luchtbevochtigers wordt verspreid, de bacterie inademt kan ziek worden.

Veilige maatregelen om lucht te bevochtigen

Om te voorkomen dat mensen ziek worden door de luchtbehandeling in kantoren, zijn er een aantal maatregelen te nemen. Deze maatregelen zijn ook geschikt voor ziekenhuizen, zorginstellingen en scholen. 

 • Voorkom watertemperaturen in klimaatbeheersinstallaties die ervoor zorgen dat schadelijke bacteriën zich vermenigvuldigen;

 • Voorkom stilstaand water in leidingen en reservoirs van luchtbevochtigers en verwarmingsinstallaties;

 • Houd de luchtbehandelingsinstallatie en het water schoon;

 • Controleer met regelmaat de klimaatbehandelingsinstallaties en voer op tijd onderhoud uit;

 • Gebruik HEPA-filters in ventilatiesystemen en luchtbevochtigers om de kans op verspreiding van virussen te minimaliseren.

Luchtbehandelingssystemen voor je kantoor

Kantoren hebben niet alleen te maken met droge lucht. Te vochtige lucht heeft ook nadelige gezondheidseffecten op medewerkers. Daarnaast wil je de temperatuur op het kantoor het hele jaar door goed geregeld hebben. 

Wij raden je aan om een goed luchtbehandelingssysteem aan te schaffen. Een systeem waarmee je het hele jaar door zowel droge als te vochtige lucht kan behandelen en dat zorgt voor aangename temperaturen in je kantoorpand.  

Luchtbevochtigers voor kantoren

Lucht bevochtigen op kantoor met koelplafonds

Met een koelplafond kun je ook de lucht bevochtigen op kantoor en zorgen voor een comfortabel klimaat. Een koelplafond kent vele voordelen voor kantoren, ziekenhuizen en andere gebouwen.

Het biedt een effectieve regulatie van de omgevingstemperatuur en zorgt voor een gezonde balans van de luchtvochtigheid in gebouwen.

Lees meer over koelplafonds en de voordelen in dit artikel: “Klimaatbeheer voor iedere bedrijfsruimte”. 

Advies voor jouw kantoor

Heb je advies nodig om het klimaat en de luchtvochtigheid van je kantoor te verbeteren? Neem dan gerust contact met ons op. We geven je binnen één werkdag advies over de mogelijkheden. Wil je gelijk een vrijblijvende offerte aanvragen? Vul dan dit formulier in. Wij nemen dan zo mogelijk contact met je op.