Hoe realiseer je een circulaire projectinrichting?

17-07-2021
Kantoorinrichting

Een circulaire projectinrichting vind je in een bedrijfspand, winkel, ziekenhuis, restaurant of kantoor dat een duurzaam interieur heeft. Je kunt hierbij denken aan circulair meubilair en milieuvriendelijke materialen die zijn gebruikt om een bedrijfspand op te knappen.

In dit artikel leggen we uit hoe je een circulaire projectinrichting realiseert en wat het voor bedrijven oplevert. We zullen beginnen met het beantwoorden van de meest gestelde vragen als het om circulaire projectinrichting gaat. 

Wat is circulair?

Als we het hebben over een circulair kantoor of een circulaire inrichting, dan verwijst ‘circulair’ naar een kringloop economie waarin grondstoffen en producten zo lang en zo goed mogelijk in omloop blijven.

Dit betekent dat materialen en grondstoffen duurzaam geproduceerd en gewonnen worden, het liefst uit eerder gebruikte producten. Daarnaast hebben ze een lange gebruiksduur en zijn ze geschikt voor hergebruik. 

Wat is een circulair interieur?

Een circulair interieur is volledig opgebouwd met duurzame materialen. Van bouwmaterialen en verf tot aan het meubilair. In het ontwerpplan hoort al rekening gehouden te worden met mogelijkheden van hergebruik van de materialen voor bij de volgende verbouwing. Zo kan bijvoorbeeld van raamkozijnen later een houten vloer worden gemaakt. 

Wat is circulair meubilair?

Een circulaire projectinrichting maakt gebruik van circulair meubilair, ook wel refurbished meubilair genoemd. Dit meubilair bestaat vaak uit oude en nieuwe onderdelen. Zo kan een oude bureaustoel opgeknapt worden met nieuwe stoffering zodat de levensduur verlengd wordt.

Maar als de bureaustoel oud en versleten is, kan van het materiaal waaruit de stoel bestaat, mogelijk een ander voorwerp gemaakt worden. Van de vulling kunnen bijvoorbeeld judomatten of woonkussens gemaakt worden.  

Duurzame kantoorgebouwen zijn toekomstbestendige gebouwen

Duurzame kantoorgebouwen zijn kosten- en energie-efficiënt gebouwd en ingericht. Mensen vinden het belangrijk dat een bedrijf rekening houdt met het milieu en de impact hierop.

Medewerkers laten een verhoogde productiviteit en werktevredenheid zien als zij in een duurzame omgeving werken. Een duurzaam gebouw verbruikt minder energie en water, produceert minder afval en heeft een lagere CO2 uitstoot. 

Een circulaire projectinrichting toepassen voor kantoorgebouwen

Een duurzaam kantoorontwerp houdt rekening met de toekomst.

Een circulaire projectinrichting zorgt voor werkplekken waar mensen goed kunnen functioneren en die makkelijk te onderhouden zijn. Werkplekken die uit herbruikbare of recyclebare materialen bestaan en die tegelijk goed bij het imago van het bedrijf passen. 

Een goed ontworpen kantoor groeit met het bedrijf mee en vermijdt verspilling als er veranderingen plaatsvinden. Een kantoorarchitect houdt daarom rekening met het bedrijf en de doelstellingen op lange termijn. 

De invloed van het bedrijfsinterieur op werknemers - circulaire projectinrichting | Planeka.nl

Circulaire ontwerpkeuzes transformeren kantoorruimten in fijne werkomgevingen

Goede, uitdagende, klassieke of eenvoudige kantoorontwerpen kunnen saaie kantoren transformeren in prettige werkruimten. Werkruimten die budgetvriendelijk zijn dankzij het gebruik van energiebesparende technologieën.

Een duurzaam kantoor zorgt voor een verhoogde productiviteit en betrokkenheid van de werknemers. 

De basiselementen van een circulaire projectinrichting

Een circulaire projectinrichting houdt rekening met de volgende basiselementen: energie, water, lucht, licht, materialen en meubilair.

Energie

Een kantoor inrichten met energie-efficiënte apparatuur verlaagt het energieverbruik. Schone, hernieuwbare energiebronnen zorgen voor een verminderde CO2-uitstoot.

Het is belangrijk om je werknemers te betrekken bij het energieplan van het bedrijf. Je kunt afspraken maken over het uitschakelen van licht en apparaten bij het verlaten van het pand en carpoolen aantrekkelijk te maken.

Water

Een duurzaam gebouw bestaat uit waterbesparende installaties, zoals sensorkranen en toiletten die minder water gebruiken voor het doorspoelen.

Een installatie om regenwater op te vangen is een zeer milieuvriendelijke manier om van water gebruik te maken. Met dit regenwater kunnen de handen gewassen, toiletten doorgespoeld en cv-installaties verwarmd worden. 

Lucht

Frisse lucht in gebouwen is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van de mensen die er werken. Om de luchtkwaliteit op de werkplek te verbeteren, kun je zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke ventilatie en planten.

Is natuurlijke ventilatie in het gebouw niet mogelijk, dan zijn er luchtbehandeling- en klimaatsystemen. Deze systemen zorgen ervoor dat de werkruimtes voorzien zijn van een goede luchtkwaliteit. 

Licht

Voldoende daglicht is gezond voor de medewerkers op kantoor. Een circulaire projectinrichting probeert hier zoveel mogelijk gebruik van te maken.

Je kunt hierbij denken aan het plaatsen van extra ramen en oppervlaktes die het daglicht reflecteren. Zonne-energie kan gebruikt worden voor led-verlichting en aanwezigheidssensoren.

Om medewerkers te beschermen tegen direct zonlicht kies je voor zonwering die per werkplek te regelen is. 

Materialen

Bij een circulaire projectinrichting wordt rekening gehouden met het gebruik van materialen. Materialen die milieuvriendelijk, niet giftig en recyclebaar zijn.

Zo kun je milieuvriendelijke verf gebruiken en tapijt van gerecyclede materialen. Ook kun je veel materialen gebruiken die eerst voor andere doeleinden zijn gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan sloophout en tegels voor wanden en vloeren.

Een duurzaam kantoor probeert geen gebruik te maken van materialen waarin formaldehyde, polybroomdifenylethers, ftalaten of vluchtige organische stoffen zijn verwerkt.

Meubilair

Een circulair kantoor is ingericht met kantoormeubilair dat uit herbruikbare materialen bestaat. Het doel is dat er geen onderdelen naar de stort gebracht hoeven te worden wanneer het meubilair vervangen wordt.

Kies voor meubels die geen giftige of niet-recyclebare stoffen en materialen bevatten. Daarnaast moet het meubilair makkelijk in onderhoud, flexibel inzetbaar en met de tijd mee kunnen gaan.

Een duurzaam kantoor inspireert

Een circulaire projectinrichting heeft een inspirerend effect op mensen. Niet alleen is het een gezonde werkomgeving, het geeft mensen ook een goed gevoel te weten dat het bedrijf om hen en het milieu geeft.

Heb jij advies nodig of wil je je kantoor circulair inrichten, dan kun je altijd contact opnemen of een vrijblijvende offerte aanvragen. We hebben ruim 20 jaar ervaring met het ontwerpen en verduurzamen van kantoren en andere bedrijfsruimten.