#8 Tips voor een Duurzame Kantoor Renovatie

24-07-2021
Kantoorinrichting

Ben je aan het overwegen om je kantoor te renoveren of te verbouwen? Waarschijnlijk weet je dan al dat dit een project is dat om een goede planning vraagt. Ook heb je duidelijk waarom je een kantoor renovatie gaat uitvoeren en wat het moet opleveren. Niet alleen voor je medewerkers, maar ook als waardevermeerdering van het kantoorpand. 

Lees de 8 tips die wij voor je hebben om op een duurzame wijze je kantoor renovatie uit te voeren.

Duurzame kantoorrenovatie infographic

#8 Tips om op een duurzame wijze een kantoorrenovatie uit te voeren

1. Zie het belang in van een kantoorrenovatie

Als je eigenaar bent van een bedrijfspand, dan weet je dat je minder huur voor je kantoren kunt vragen als het verouderd is. Daarnaast is het ook van belang te weten welke bedrijven belangstelling hebben om kantoorruimte bij je te huren. Vervolgens kun je vaststellen hoe je bedrijfsruimte eruit moet zien om deze bedrijven aan te trekken.

Als je kantoorruimte huurt en je vindt dat de ruimte toe is aan een opknapbeurt, dan zijn afspraken met de verhuurder belangrijk. In je huurcontract is opgenomen wie verantwoordelijk is voor een kantoor renovatie. Je kunt meer hierover lezen in ons artikel “Alles over het onderhoudscontract voor jouw kantoor”.  

Twijfel je tussen een kantoor renovatie of een wederopbouw van je kantoorruimte? Weet dan dat een renovatie minder gevolgen voor het milieu heeft dan wanneer je voor nieuwbouw kiest. Nieuwbouw zorgt er meestal voor dat je eerst het oude gebouw moet slopen en materialen moet weggooien waardoor je je ecologische voetafdruk vergroot.

2. Zorg ervoor dat je kantoor geschikt is voor techbedrijven

Techbedrijven zijn een van de snelst groeiende gebruikers van kantoorruimte. Bovendien zijn het vaak goedbetaalde medewerkers die niet in een saaie kantoorruimte willen werken. In plaats daarvan vinden zij het belangrijk dat een kantoor met de tijd mee gaat. Dit betekent ook dat het kantoor milieuvriendelijk en duurzaam is ingericht en er ‘cool’ uitziet.  

3. Ken de vereisten van moderne bedrijven voor een kantoorruimte

Om je kantoor aantrekkelijk te maken voor moderne bedrijven is een likje verf en wat nieuw kantoormeubilair niet voldoende. De moderne zakelijke omgeving vraagt om een goed doordacht ontwerp.

De hedendaagse kantoorinrichting draait helemaal om multifunctionele ruimtes, flexibel gebruik van kantoren en een duurzame, milieuvriendelijke afwerking.

Een overlapping van werk- en privé activiteiten, sta-bureaus, multi-media ruimtes en ruimtes waarin zowel alleen als met elkaar gewerkt kan worden, zijn een aantal kenmerken van het moderne bedrijfsleven.

Om het meeste uit je kantoor renovatie te halen, kun je rekening houden met onder andere:

 • Functionaliteiten van de verschillende ruimtes;

 • Manieren om de samenwerking te vergroten;

 • Het buitenleven naar binnen halen;

 • Milieuvriendelijke infrastructuur en ontwerp;

 • Gebruik van moderne technologieën;

 • Ergonomie;

 • Image van het bedrijf;

 • Voldoende ruimte per medewerker.

4. Houd rekening met technische hoogstandjes

Moderne bedrijven maken gebruik van geavanceerd hardware en gadgets die gebruikmaken van internet. Verlichting, verwarmen en andere apparaten zijn veelal spraakgestuurd. Dit maakt een kantoor gebruiksvriendelijk, voor zowel de medewerkers als de bezoekers. 

Energie efficiënte installaties voor verwarming, verlichting en klimaatbeheersystemen zijn een must als je een kantoor renovatie gaat doen. Bovendien gaan dergelijke installaties de waarde van je bedrijfspand laten stijgen. Mogelijk kun je zelfs een deel van de belasting terug krijgen als je je kantoorpand duurzaam renoveert. 

5. Stel een team samen om het ontwerp te maken

Om je kantoor renovatie goed te laten verlopen, is het raadzaam om een team samen te stellen met een architect, een vertegenwoordiger van je onderhoud- en technische afdeling en een paar mensen van je marketing- en verkoopafdeling. 

Conceptueel ontwerp

Om tot creatieve ideeën zonder rekening te houden met een budget. Zo krijg je een conceptueel ontwerp waarin design, schoonheid en efficiëntie zijn verwerkt.

Schematisch ontwerp

Vervolgens maak je een schematisch ontwerp. Hiermee ga je in details de onderdelen van een kantoor renovatie bespreken, zoals: 

 • Welke afwerking willen we gebruiken voor de hoofdbalie?

 • Welke voorzieningen voegen we toe aan het pand? B.v. een fitnessruimte, een fietsenrek, een restaurant, etc.

 • Hoe zorgen we ervoor dat de kantoorruimtes flexibel gebruikt kunnen worden?

In het schematisch ontwerp wordt het budget meegenomen en gekeken wat wel of niet mogelijk en noodzakelijk is. Dit betekent ongetwijfeld dat sommige kantoor ideeën uit de conceptfase worden geschrapt.

Met het lijstje dat overblijft, kunnen de kosten van de kantoor renovatie afgestemd worden met het bedrijfsbudget om te kijken of het haalbaar is. De beste ideeën uit het oorspronkelijke concept komen in het eindontwerp, aangepast aan het budget.

Extra tip: gebruik onze calculator om de kosten van je kantoor renovatie te berekenen

Een kantoor renovatie vraagt duidelijkheid over wat het moet opleveren: goede werkruimte voor moderne bedrijven en waardevermeerdering van het pand | Planeka

6. Downtime minimaliseren en managen

Natuurlijk ga je geen kantoor renovatie uitvoeren wanneer het erg druk is op de werkvloer. Daarom is het goed om je bedrijfsplannen te controleren op momenten in het jaar wanneer het naar verwachting rustig is.   

Het is ook een goed idee om te bedenken hoe je bedrijf tijdens de renovatie kan doorgaan. Je wilt immers niet dat je klanten naar de concurrent gaan omdat jouw bedrijf gesloten is.

Je wil ook niet dat medewerkers zich ziek melden, omdat zij last van het lawaai en stof hebben. De vraag is dus hoe je een kantoor renovatie werkbaar kunt houden.

7. Communicatie rond de bouwwerkzaamheden

Communicatie rond de bouwwerkzaamheden is erg belangrijk. Daarom is het goed om niet alleen je medewerkers, maar ook je buren te waarschuwen dat er een renovatie gepland is. Dit vergroot het begrip, je behoudt een goede, transparante werkrelatie en een goede verstandhouding met je omgeving.

Om de overlast van lawaai, rommel en stof voor je medewerkers te beperken, kun je overwegen om een aparte, tijdelijke kantoorruimte in te richten.  

Vervolgens is het belangrijk dat je nadenkt over de toegankelijkheid van je bedrijf. Veiligheid van je medewerkers, bezoekers en klanten staan voorop.

Zowel buiten als binnen het pand kun je gebruik maken van bewegwijzering naar je werkgebied en waarschuwingen waar mensen wegens gevaar niet mogen komen. Je kunt eventueel voor tijdelijke in- en uitgangen zorgen.

Bedenk ook of de nooduitgang tijdens de kantoor renovatie nog te gebruiken is.

8. Gebruik duurzame materialen voor je kantoor renovatie

Voor een duurzame kantoor renovatie maak je gebruik van materialen die duurzaam en recyclebaar zijn. Dit is materiaal wat eerder is gebruikt en verwerkt tot bouwmaterialen die net zo goed zijn als nieuwe.

Gerecycled bouwmateriaal is duurzaam en milieuvriendelijk, omdat je hiermee niet bijdraagt aan meer afval. Zo wordt van glas bijvoorbeeld nieuwe gevels en werkbladen gemaakt. 

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van duurzame bouw- en afwerkingsmaterialen.

Gerecyled hout

Houten vloeren die uit huizen en bedrijfspanden zijn gesloopt, kunnen worden verwerkt tot kozijnen of een houten trap. Wil je voor je kantoor renovatie hout gebruiken, dan is er volop keuze aan bedrijven waar je mooi, duurzaam hout kunt krijgen. Hout ‘met een geschiedenis’ geeft een robuust en stijlvol accent aan ieder interieur. 

Muur van hennepbeton

In plaats van gewoon beton, kun je voor het construeren van je muren hennepbeton gebruiken. Dit is een mix van kalk en hennep waar geen chemische stoffen aan toe zijn gevoegd. Het is een zeer milieuvriendelijk materiaal voor kantoorrenovaties dat bovendien sterk isolerende eigenschappen heeft. 

Glas

Ook in bedrijfspanden is daglicht belangrijk voor de gezondheid van zowel je medewerkers als je bezoekers. Met de juiste beglazing verbruik je minder energie en maak je goed gebruik van het daglicht.

Low-E glass, oftewel glas met een lage emissie, zorgt ervoor dat je interieur door de zon wordt verwarmd zonder dat je last hebt van UV-straling. Dit scheelt energiekosten voor de verwarming in de winter.

In de zomer kun je op minder hete dagen de airconditioning uitzetten en de ramen openzetten. Zo verbruik je minder energie en zorg je voor frisse lucht in je kantoor.

Gebruik energiezuinige LED’s

Wanneer je bezig bent met het ontwerp van je kantoor renovatie, denk dan ook aan de verlichting. LED-lampen zijn een van de belangrijkste tools om de ecologische voetafdruk van je kantoor te verkleinen.

LED’s geven heel weinig warmte af en verbruiken minder energie.

Wil je meer tips voor je duurzame kantoor renovatie? Lees dan ons artikel “Circulair bouwen”, waarin je leest hoe je oude materialen slim kunt hergebruiken in jouw nieuwe interieur. 

Krijg professioneel advies voor je kantoor renovatie

Door de tips in dit artikel op te volgen, vergroot je de kans op een succesvolle voltooiing van je kantoor renovatie. Wil je een professional inhuren die jaren ervaring heeft met kantoor renovaties en inrichtingen, neem dan contact met ons op. 

Wij helpen je met het ontwerp en zorgen ervoor dat jouw kantoor renovatie op de meest efficiënte en voordelige wijze uitgevoerd kan worden. Bovendien zal het inhuren van een ervaren persoon je gemoedsrust geven, omdat alle eventuele problemen die tijdens de renovatie opduiken door ons opgelost worden.

Je kunt ervan op aan dat wij duidelijke en transparante afspraken met je maken en geen meerwerk in rekening brengen.