Het perfecte kantoorontwerp voor jouw bedrijfspand

22-01-2021
Interieurontwerp

Na de gebeurtenissen van het afgelopen jaar, is het perfecte kantoorontwerp voor jouw bedrijfspand anders dan voorgaande jaren. Niet alleen houden we rekening met de productiviteit en het welzijn van kantoormedewerkers, maar ook met de nieuwe regels rond COVID-19. 

Lees in dit artikel de nieuwe trends voor de inrichting van jouw kantoor. Met deze tips kun je jouw interieurontwerp volledig aanpassen op de laatste ontwikkelingen.

Een kantoor ontwerp houdt rekening met flexibel werken

Door de coronacrisis was 2020 het jaar waarin in Nederland de voordelen van thuiswerken ontdekt heeft. Dit heeft in de toekomst natuurlijk gevolgen voor de bezetting op kantoren en de kantoorinrichting.

Kantoorwerkplekken worden niet meer dagelijks gebruikt, waardoor kantoorruimte onbenut blijft. Daar tegenover worden er meer thuiswerkplekken ingericht, die ook moeten voldoen aan de arbo-eisen

Ook de werkwijze is veranderd. Er wordt veel meer gebruik gemaakt van digitale technieken, om bijvoorbeeld online te vergaderen. Op kantoor worden apparaten zoals de kopieermachine veel minder gebruikt, doordat medewerkers de documenten nu in een cloud bewaren en delen. 

De verwachting is dat veel werknemers ervoor zullen kiezen om ook in 2021 een deel van de week thuis te werken. Hierdoor zul je minder vloeroppervlak in je pand nodig hebben. Tegelijkertijd wil je ook dat je medewerkers zich fijn voelen wanneer ze wel op kantoor werken. Een goed kantoorontwerp maakt het mogelijk om een ruimte zo in te richten dat het op verschillende manieren effectief gebruikt kan worden. 

De nieuwste trends in kantoorontwerp

Een van de nieuwste trends in kantoorontwerp, biedt een oplossing aan voor een flexibele inrichting. In plaats van een vaste werkplek voor elke medewerker, verdeel je je kantoor in zones. Hierbij blijft een deel van het kantoor gebruikt worden voor medewerkers die een vaste werkplek nodig hebben. Een ander deel van je kantoor richt je in met flexibele, taakgerichte werkplekken. Deze flexibele zone kun je inrichten met modulair meubilair die naar gelang de kantoorbezetting en de uit te voeren taken aangepast kan worden.

De voordelen van een kantoorinrichting met flexibele, taakgerichte werkplekken

Een kantoorontwerp dat rekening houdt met taakgerichte werkplekken heeft een aantal voordelen: 

  • Je gebruikt het vloeroppervlak van je bedrijfspand optimaal waarbij je rekening houdt met een veilige afstand tussen de medewerkers onderling.

  • Werknemers die aan een soortgelijke taak werken, hebben een flexibele werkplek die ingericht is met de kantoorapparaten en -accessoires die zij nodig hebben. 

  • De werknemers die aan een bepaalde taak werken, krijgen een beter overzicht over de verdeling van de werkzaamheden en de doelstellingen. Hierdoor wordt de betrokkenheid vergroot en de productiviteit verhoogd. 

  • Een kantoor inrichten met een flexibele opzet bereidt je ook voor op groei of inkrimping van je bedrijf. 

De gezondheid en het welzijn van je medewerkers

Een nieuwe kantoorinrichting is gericht op de gezondheid en het welzijn van medewerkers

Sinds het ontstaan van de pandemie, is de gezondheid en het welzijn van medewerkers nog belangrijker geworden dan voorheen. Bedrijven willen er alles aan doen om rekening te houden met de gezondheid van medewerkers en hun een veilige werkplek bieden. 

De nieuwe kantoorinrichting houdt rekening met de COVID-maatregelen, zoals het bewaren van een veilige afstand en het inrichten van plaatsen waar de handen ontsmet kunnen worden. Ook wordt extra aandacht besteed aan luchtventilatiemogelijkheden, temperatuur op kantoor en de mogelijkheid voor natuurlijk daglicht.

Door deze maatregelen zullen je medewerkers beseffen dat hun gezondheid en welzijn vooropgesteld worden. Dit kan extra motiverend werken om medewerkers weer op kantoor te laten werken, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over hun gezondheid.

Slimme kantoren

Thuiswerken heeft onze afhankelijkheid van digitale voorzieningen versterkt. De vooruitgang van digitale mogelijkheden voor een bedrijfspand worden verwelkomd. Je kunt hierbij denken aan contactloze deuren – deuren die vanzelf opengaan, en digitale sensoren om de bezetting, de temperatuur en de luchtkwaliteit op kantoor in de gaten houden. 

Met een app kunnen medewerkers de bezetting op kantoor voor bepaalde dagen bekijken en hun werkplek reserveren. Zo voorkom je dat er op bepaalde dagen een overvolle bezetting is of dat er sprake is van een leeg kantoor. Met een dergelijke app weet je ook dat er voldoende ruimte tussen medewerkers gehandhaafd kan worden om op een veilige afstand van elkaar te werken. 

Een kantoor ontwerpen voor sociale activiteiten

Mensen die een deel van de week thuiswerken, vinden het prettig om met hun collega’s een kop koffie te drinken en bij te praten, wanneer zij weer op kantoor zijn. Het is handig om een ruimte in je bedrijfspand te hebben die je inricht voor dergelijke sociale activiteiten.

Deze ruimte kun je ook gebruiken voor informele bijeenkomsten, een plek waar medewerkers elkaar kunnen inspireren, of als een ruimte waarin medewerkers zich even kunnen ontspannen tijdens een drukke dag.

Je kunt een ontspanningsruimte flexibel inrichten met bijvoorbeeld modulair meubilair, een koffie- en theehoekje, een aantal fitnessapparaten en een biljart of een tennistafel. 

kosten verhuur bedrijfspand

Een duurzame kantoorinrichting 

Een kantoorontwerp houdt rekening met de doelstellingen die vanuit de overheid zijn gesteld om het energieverbruik te verlagen. Door gebruik te maken van onder andere warmwatertoestellen, LED-verlichting, warmte-isolatie en natuurlijk daglicht, wordt een bedrijfspand energiezuinig en milieuvriendelijk gemaakt. 

Met gerecycled kantoormeubilair en het gebruik van milieuvriendelijke materialen voor bijvoorbeeld koffiebekers, ga je verspilling tegen en wordt het afval verminderd. In ons artikel “Duurzaam bouwen” kun je alles lezen over duurzaam materiaal voor het inrichten van een kantoor.

Het kantoorontwerp van 2021

Door de gebeurtenissen in 2020, zullen flexibele werkplekken in 2021 aan populariteit gaan winnen. De onzekerheden van het afgelopen jaar vragen van bedrijven een goede voorbereiding om flexibele werkmethoden mogelijk te maken. 

Wil jij met je bedrijf topprestaties blijven leveren, dan is het goed om nu in een concreet ontwerp te investeren. Neem contact met ons op om professioneel advies te krijgen dat voor jouw kantoor geschikt is. Je bespaart hiermee onnodige kosten en je krijgt er een kantoor voor terug waarin jouw medewerkers zich prettig voelen. Dit komt zeker ten goede aan de sfeer, de productiviteit en het aanzien van jouw bedrijf.