Wat is een dynamische werkomgeving?

11-05-2024
Kantoorinrichting

Veel medewerkers zitten gemiddeld 8 uur per dag aan hun bureau op kantoor. Uit onderzoek blijkt dat deze klassieke manier van werken allerlei risico’s met zich meebrengt. Daarom komt deze traditionele manier van werken de laatste jaren steeds meer onder druk te staan en zien we steeds meer dynamische werkomgevingen ontstaan. 

Wat is een dynamische werkomgeving eigenlijk precies? Het belangrijkste kenmerk is dat het meer flexibiliteit biedt aan werknemers. We leggen in dit artikel verder uit wat het is en we gaan na wat het voor medewerkers betekent om in een dynamische werkomgeving te werken.

Wat is een dynamische werkomgeving?

Een dynamische werkomgeving is een werkplek waar een afwisselende manier van werken wordt aangeboden. Dit kan twee dingen inhouden:

 • Dynamisch werken is een nieuwe manier van werken waarbij werken op kantoor afgewisseld wordt met thuiswerken.

 • Het kan ook betekenen dat er in de kantoorruimte zelf wordt gewerkt op verschillende plekken. Dit zorgt ervoor dat er relatief veel verandering en beweging op de werkvloer plaatsvindt.

De inrichting van een dynamische werkomgeving is is afgestemd op de behoefte van de gebruikers van de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van ergonomisch kantoormeubilair en flexibele werkplekken.

Het dynamische zit ook in de werkmethoden en technologische ondersteuning, zodat er hybride gewerkt kan worden. Dynamisch werken gebeurt in flexibele kantoren waar de nadruk ligt op de combinatie van productiviteit en flexibiliteit.

Dynamisch werken

Wat zijn de voor- en nadelen van een dynamische werkomgeving?

Een dynamische omgeving die op de juiste manier wordt geïmplementeerd, kan veel voordelen hebben voor je bedrijf. Bij een geschikte dynamische werkomgeving zijn het kantoor en de taak die medewerkers moeten uitvoeren op een perfecte manier op elkaar afgestemd.

Een dynamische werkomgeving kent naast voordelen echter ook een aantal nadelen. We zetten ze hieronder op een rijtje:

Voordelen

 • Meer beweging. In een dynamische werkomgeving betekent een andere taak ook een andere werkhouding. Beweging tijdens het werk zorgt voor een betere doorbloeding, een betere concentratie, creativiteit en productiviteit. Er is minder risico op lichamelijke klachten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

 • Flexibiliteit. Je werknemers kunnen flexwerken, waardoor teams wendbaarder worden en zich snel kunnen aanpassen aan verandering. 

 • Hybride werken. Dit zorgt voor een goede werk- en privébalans 

 • Goed voor het bedrijfsimago. Het aanbieden van een dynamische werkomgeving verbetert de reputatie van je bedrijf en trekt nieuwe medewerkers aan.

 • Kostenbesparing.  De kantoorruimte wordt optimaal benut en werknemers werken vaker thuis, waardoor je op de kantoorkosten bespaart.

 • Meer werkplezier. In een dynamische werkomgeving raken werknemers minder snel gestrest en gaan ze met plezier naar hun werk.

Nadelen

 • Slechte toegang tot werkmateriaal en tools. Medewerkers die thuiswerken moeten toegang hebben tot de nodige hardware en software om hun werk goed te kunnen doen.

 • Vervreemding. Vaak thuiswerken en minder persoonlijk contact op de werkvloer kunnen leiden tot vervreemding. Zorg voor voldoende fysieke contactmomenten tussen teamleden. 

 • Problemen met communicatie. Als teams niet centraal werken, wordt er minder gecommuniceerd. Zorg dus voor voldoende online communicatietools, zodat het makkelijker wordt om samen te werken. 

 • Moeite met aanpassen. Sommige werknemers zijn al jaren gewend aan een traditionele manier van werken. Voor hen kan het een uitdaging zijn om zich aan te passen aan een dynamische manier van werken.

 • Gebrek aan controle. Als je onvoldoende controleprocessen hebt, dan loop je het risico dat medewerkers hun vrijheden misbruiken. Zorg daarom voor duidelijke afspraken. 

Ergonomische werkplek inrichten met zitbal

Hoe realiseer je een dynamische werkomgeving?

Er zijn verschillende manieren om een dynamische werkomgeving in te richten. Je kunt beginnen met de vaste werkplekken en daar meer dynamiek toevoegen.

Zo kun je stimuleren dat medewerkers niet langdurig zitten achter hun bureau. Een manier om dat te doen is met een zit sta bureau, waarbij staand en zittend werken worden afgewisseld.

In de kantoorruimte zelf kun je ook voor meer dynamiek zorgen. Zo kun je voor aparte taken verschillende werkplekken inrichten. Bij het wisselen van taak wordt er dan gewisseld van werkplek.

Je kunt ook kiezen voor lopend vergaderen met collega’s. Met deze opties geef je medewerkers meer mogelijkheden om extra beweegmomenten in te lassen tijdens een werkdag. 

Voorbeeld van een dynamische werkomgeving

Dynamisch werken is het afwisselen van werkhouding (zittend of staand) en van werkplek (achter het bureau of elders werken). Voor het personeel is een dynamische werkomgeving een plek waar ze worden aangemoedigd om creatief te zijn, nieuwe ideeën te verkennen en samen te werken in een flexibele omgeving. 

Zo heeft een dynamisch kantoor flexwerkplekken, stiltewerkplekken, verplaatsbare scheidingswanden waarmee ruimtes flexibel ingedeeld kunnen worden en multifunctionele ruimtes.

Naast werkruimtes is er voldoende ruimte voor ontspanning en brainstormen om nieuwe ideeën op te doen.

Lopend vergaderen in een dynamische werkomgevingLopend vergaderen in een dynamische werkomgeving

Welk meubilair past in een dynamische werkomgeving?

In een dynamische werkomgeving past dynamisch meubilair. Het in hoogte verstelbare zit-sta bureau met een balansbord of bureaufiets past perfect bij de dynamische werkplek.

Door niet een hele dag te zitten, maar zittend en staand werken af te wisselen, ontstaan minder nek-, rug- en schouderklachten.

Je kunt ook de reguliere stoelen vervangen door dynamische zitmeubels. Achter een gewoon bureau kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een zitbal of een dynamische kruk, die onderrugklachten kunnen verminderen of zelfs voorkomen.

Dynamische werkomgeving implementeren met Planeka

Mag jouw kantoor ook wel wat dynamischer worden? Planeka kan helpen met het implementeren van een dynamische werkomgeving. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of vraag nu geheel vrijblijvend een offerte aan.