8x inspiratie voor jouw kantoor aankleding

04-05-2024
Interieurontwerp

Kantoor aankleding is een belangrijk element voor een fijne en prettige werkomgeving op kantoor. Met de juiste aankleding van je kantoor kun je echt een verschil maken en je kantoor personaliseren. Je kunt de kantoor aankleding bijvoorbeeld gebruiken om je bedrijfsidentiteit of filosofie wat meer naar voren te brengen in het interieur. 

Verander jouw kantoor van een anoniem kantoor in een uniek kantoor met de inspiratie die we je in dit artikel geven. Soms kun je al met een paar kleine aanpassingen een groot verschil maken. Ontdek hier hoe je zelf aan de slag kunt met de aankleding van je kantoor.

1. Verlichting

Verlichting is een belangrijke factor bij de kantoor aankleding. Bij de inrichting of verbouwing van een kantoor wordt er vaak goed gelet op de functionaliteit van de werkplek verlichting en het energieverbruik.

Daarnaast is een goede verlichting belangrijk voor een goede werksfeer en draagt het bij aan de algehele sfeer op kantoor. Toch wordt er niet altijd veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de lampen, en dat is best jammer.

Kantoorlampen zijn goed zichtbaar, dus ze kunnen echt iets toevoegen aan een interieur. Zo wordt een ontvangsthal ineens heel sfeervol door het gebruik van grote hanglampen en sfeervolle schemerlampen op de balie.

In de kantoorruimte vormen plafondlampen een praktische verlichting die van bovenaf komt, zodat je geen last hebt van schaduwen op het bureau. Op het bureau zelf kun je gebruik maken van design bureaulampen die qua vorm, kleur en stijl passen bij het interieur. Door ook te letten op de vorm en kleur van de lampen, krijgt het interieur extra sfeer en uitstraling.

led verlichting kantoor

2. Meubilair

Kantoormeubilair is een belangrijk onderdeel van de kantoor aankleding, dus dat moet goed bij het geheel passen. Kies je kantoormeubilair altijd met zorg uit. Dat betekent dat het moet voldoen aan de arbo-regels, maar ook dat het meubilair functioneel, comfortabel en van goede kwaliteit moet zijn.

Let daarnaast op de kleur en de vorm van het meubilair, zodat het mooi aansluit bij de verschillende interieurstijlen op kantoor.

Zet bijvoorbeeld zachte, comfortabele meubels in de ontspanningsruimte, zodat medewerkers hier meer relaxed kunnen zitten. Als je oog hebt voor duurzaamheid, dan kun je op de werkvloer kiezen voor tweedehands kantoormeubelen en deze afwisselen met meer individuele zitoplossingen zoals een zitbal of een zit-sta bureau.

3. Raambekleding

Bij de kantoor aankleding hoort natuurlijk ook raambekleding. Met raambekleding kan de hoeveelheid licht die naar binnen valt, geregeld worden.

Vaak wordt gebruik gemaakt van raambekleding aan de buitenkant en aan de binnenkant van het raam. Aan de buitenkant worden vaak screens gebruikt om de hoeveelheid zonlicht te regelen.

Voor de binnenkant kun je denken aan:

  • Vitrage of gordijnen.

  • Verticale lamellen.

  • Paneelgordijnen.

  • Rolgordijnen.

  • Jaloezieën.

Door de kleur af te stemmen op de kleuren van de rest van de kantoor aankleding, ontstaat een mooi geheel wat aansluit bij de nieuwste kantoortrends. Raambekleding kan bovendien meehelpen om de akoestiek van een ruimte te verbeteren, doordat het de galm vermindert.

4. Planten

Planten op kantoor zijn altijd een prima idee voor motiverende kantoor aankleding. Kantoorplanten zorgen voor meer kleur en maken het gezelliger op de werkvloer. Planten zijn bovendien goed voor de luchtkwaliteit, omdat ze CO2 omzetten in zuurstof.

Sommige planten kunnen de luchtvochtigheid iets verhogen. Daardoor kunnen luchtwegklachten en oogklachten van medewerkers verminderen.

Als je interesse hebt in een groen kantoor, dan kun je dat op verschillende manieren aanpakken. Gebruik bijvoorbeeld plantenbakken, hang verspreid een paar hangplanten op of zet bloempotten op de bureaus.

Je kunt het ook wat groter aanpakken en kiezen voor moswanden, akoestische afscheidingen met planten of archiefkasten met planten. Je hele kantoor fleurt er van op! 

Kantoor opleuken met planten

5. Wandbekleding

Bij het aanbrengen van wandbekleding op kantoor kun je behoorlijk creatief te werk gaan. Er is van alles mogelijk: behang, verven, moswanden, akoestische wandpanelen, fotobehang, posters, schilderijen, wanddecoraties en nog veel meer.

Met wandkleding heb je echt de mogelijkheid om uit te drukken waar jouw bedrijf voor staat, door bewust gebruik te maken van bepaalde kleuren, vormen en materialen.

Kies bijvoorbeeld voor een grote fotowand in de vergaderruimte of bij de receptie. Of richt een ontspanningsruimte in met akoestische panelen van hout en hang een grote foto van het strand op. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden om de identiteit van je bedrijf vorm te geven met wandbekleding.

6. Roomdividers en panelen als onderdeel van kantoor aankleding

Heeft jouw kantoor veel grote ruimtes? Dan kan het kantoor al snel ongezellig aanvoelen. Vaak is het voor de akoestiek ook niet goed. In dat geval kun je de ruimtes opdelen met roomdividers en panelen.

Je kunt deze roomdividers en panelen heel goed onderdeel uit laten maken van de kantoor aankleding. Er zijn namelijk ontzettend veel mogelijkheden qua kleur, vorm en type scheidingswand.

Maak bijvoorbeeld gebruik van een afscheiding met planten in bakken. Dat draagt bij aan de sfeer en aan de luchtkwaliteit op de werkvloer. Wil je iets bijzonders? Dan kun je kiezen voor verplaatsbare akoestische scheidingswanden met ronde vormen en kleuren die aansluiten bij het interieur.

7. Akoestiek

Akoestiek is ook een belangrijk onderdeel van de kantoor aankleding. Er zijn namelijk veel onderdelen van het interieur die kunnen bijdragen aan een goede akoestiek. En een goede akoestiek zorgt weer voor een prettige werksfeer, dus het is zeker de moeite waard om hier rekening mee te houden.

Er zijn veel verschillende akoestische oplossingen die naadloos in het interieur verwerkt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een akoestische scheidingswand die tussen bureaus geplaatst kan worden, of akoestisch kantoormeubilair wat geluid kan absorberen.

Aan de muren kun je gebruik maken van decoratieve akoestische wandbekleding, die niet alleen leuk oogt, maar ook zeer functioneel is. Tot slot kun je gebruik maken van akoestisch behang in bijvoorbeeld wachtruimtes of overlegruimtes. Dit oogt niet alleen gezellig, maar helpt ook bij het verminderen van geluidsoverlast.

8. Accessoires

Om het kantoor extra op te leuken, kun je accessoires gebruiken voor de kantoor aankleding. Met leuke accessoires kun je een bureau decoreren en een beetje opfrissen.

Leg bijvoorbeeld bureauleggers of onderleggers neer in de kleuren van de huisstijl of zorg voor pennenbakjes met de naam en het logo van je bedrijf erop. Je kunt ook andere accessoires gebruiken, zoals vazen, schalen of kunstboeketten.

Naast sfeervolle accessoires kun je ook kiezen voor leuke kantoor gadgets om de boel een beetje op te vrolijken. Denk bijvoorbeeld aan designer led-tafellampjes met een logo, draadloze opladers in een bedrijfskleur of een bureau organizer met een bijzonder design. Met accessoires zorg je voor de finishing touch van de kantoor aankleding.

Kantoor inrichten met Planeka.

Kun jij wel wat inspiratie gebruiken voor jouw kantoor inrichting? Neem dan contact op met Planeka. Wij kunnen je helpen met de aankleding van je kantoor op maat na een renovatie of verbouwing. Die kunnen we trouwens ook voor je verzorgen. Neem contact op voor de mogelijkheden of vraag nu een offerte aan.