Wat is flexwerken en hoe kun je het stimuleren?

31-12-2022
Kantoorinrichting

Flexwerken is een term die je steeds vaker ziet. Het draait hierbij om flexwerkplekken en flexibele uren, waarbij medewerkers een deel van hun tijd thuiswerken.

Misschien ben je een werkgever en wil je het flexwerken binnen de organisatie stimuleren. Naast de praktische aspecten roept dit natuurlijk ook allerlei vragen op over de kantoorinrichting.

In deze blog vertellen we je alle ins en outs over flexwerken. We geven enkele tips over de kantoorinrichting en hoe je het flexwerken kunt stimuleren.

Wat is flexwerken?

Flexwerken, ook wel het Nieuwe Werken genoemd, is een manier van werken die niet afhankelijk is van een tijd of plaats. Dat betekent dat er ook gewerkt kan worden buiten een kantoor of instelling, zoals bijvoorbeeld thuis.

Flexibel werken is dus iets anders dan flexwerkers. Dit zijn namelijk werknemers met een flexibel arbeidscontract. Bij flexwerken draait het allemaal om mobiel werken, flexibel werken, flexplekken, flexkantoren, flexibele werktijden en een flexibele werkverdeling.

Bij flexwerken hebben werknemers meer autonomie en zelfstandigheid en dat leidt vaak tot minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit. Niet voor niets wordt er steeds vaker gekozen voor deze manier van werken.

Relaxruimte op kantoor

De voor- en nadelen van flexwerken

Flexibel werken wordt steeds meer de norm. Steeds meer vaste werkplekken worden vervangen door flexibele werkplekken. We leggen hier uit wat de voor- en nadelen zijn van deze manier van werken.

Voordelen van flexwerken

  • Door een betere werk-privé balans melden werknemers zich minder snel ziek, zodat het ziekteverzuim binnen je bedrijf daalt.

  • Flexibel werken kan de productiviteit van je medewerkers flink verhogen.

  • Werknemers ervaren veel minder werkstress als ze gaan flexwerken.

  • Er is minder woon-werkverkeer en dat levert een tijdsbesparing op.

  • Flexwerken zorgt dat medewerkers meer voldoening halen uit hun werk.

  • Flexwerkplekken op kantoor zorgen dat je meer andere collega’s leert kennen. Zo wordt de communicatie binnen het team verbeterd. 

  • Goed voor het bedrijfsimago, want flexwerken wordt gewaardeerd door werkzoekenden, en dan vooral onder generatie Z en de jongere generaties millennials.

  • Het is duurzaam, doordat bij flexwerken grotendeels papierloos wordt gewerkt en het vermindert de uitstoot door het woon-werkverkeer.

Nadelen van flexwerken

  • Als er op kantoor alleen flexplekken zijn, dan kan dit ertoe leiden dat alle plekken bezet zijn als je wat later op kantoor komt. Werkgevers moeten zorgen dat er altijd genoeg werkplekken beschikbaar zijn. Per dag kan er een maximum aantal werknemers op kantoor worden bepaald.

  • Het team is minder goed bereikbaar. Dit kan verholpen worden door één dagdeel in de week af te spreken waarop het hele team aanwezig is op kantoor.

  • Bedrijven en organisaties kiezen bij flexwerken meestal voor open kantoorruimtes, waar medewerkers vaak geluidsoverlast ervaren. Dit kun je verhelpen door een aparte vergaderruimte in te richten.

  • Sommige thuiswerkers nemen snel teveel hooi op hun vork, waardoor hun werk-privébalans niet verbetert maar juist verslechtert.

Hoe kun je flexibel werken als werkgever stimuleren?

Ben jij een werkgever die helemaal achter het idee van flexwerken staat? Dan is het belangrijk om dit te stimuleren met de juiste kantoorinrichting en het juiste management. Hoe je dat aanpakt, lees je hier.

Flexibele werktijden

Bij flexwerken werkt iedereen volgens flexibele werktijden. Er is nog steeds een vast aantal uren per week, maar met flexibele werktijden kun je wat meer schuiven met de tijden om bijvoorbeeld de files te ontlopen. Bij sommige bedrijven is het ook mogelijk om met uren te schuiven tussen de weken en dat werkt nog flexibeler.

Projectgericht werken

Bij projectgericht werken is het belangrijk dat projecten tijdig worden opgeleverd. Het maakt niet uit wie wanneer en waaraan werkt, zolang het project maar af is op de afgesproken datum. Dit geeft medewerkers meer vrijheid en flexibiliteit bij de planning en uitvoering van het project.

Flexwerken op kantoor kun je aanbieden door verschillende flexplekken te organiseren.

Flexplekken

Bij flexwerken heeft niemand een vaste werkplek en kan er gekozen worden tussen werken op kantoor en thuiswerken. De kantoorinrichting moet hierop worden aangepast. Vaak wordt er gekozen voor een kantoortuin met flexplekken voor verschillende taken. Zorg in ieder geval voor voldoende stilteruimtes, vergaderzalen en ontspanningsruimtes.

Thuiswerken

Flexwerken kan gestimuleerd worden door mogelijkheden in te voeren die thuiswerken technisch mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan een externe login en software voor online vergaderen. Daarnaast moet er aandacht besteed worden aan een ergonomische thuiswerkplek, zodat werknemers ook thuis verantwoord kunnen werken. 

Zorg voor voldoende plekken

Zorg dat medewerkers zich welkom voelen om naar kantoor te komen door voldoende werkplekken aan te bieden of te werken met een eenvoudig reserveringssysteem. Let ook op de bestaande normen voor de hoeveelheid kantoorruimte die nodig is per persoon.

Voor een flexplek geldt een NEN 1824 norm van 4 vierkante meter voor iedere werkplek die langer dan 2 uur per dag wordt gebruikt. Dit is inclusief bureaustoel en circulatieruimte op de werkplek. Daarbij wordt voor elk beeldscherm, ladekast e.d. nog extra ruimte opgeteld.

Laat je kantoor herinrichten door Planeka

Als je flexwerken wilt stimuleren, dan is de kans groot dat je kantoorinrichting hierop aangepast moet worden. En dat gaat verder dan alleen maar minder werkplekken aanbieden. Naast de inrichting moet er namelijk ook gekeken worden naar zaken als de belichting en het kantoorklimaat. 

Planeka kan hierbij helpen. Wij hebben namelijk vele jaren ervaring met het (her)inrichten en renoveren van kantoorruimtes. We zijn op de hoogte van alle normen die gelden voor de werkplek en houden hier rekening bij met het opstellen en uitvoeren van een nieuw ontwerp voor de kantoorinrichting.

Meer weten? Vraag dan gratis een offerte bij ons aan.