4 voordelen van staand werken achter een bureau

19-08-2023
Kantoormeubelen

Steeds meer werkgevers zien de voordelen van staand werken achter een bureau. Ze willen hun medewerkers dan ook graag de kans geven om zittend werken af te wisselen met staand werken.

Een hele dag op een bureaustoel werken verhoogt de kans op lichamelijke klachten en gezondheidsrisico’s. Door staand werken mogelijk te maken op kantoor, krijgen medewerkers de kans om een zittende werkhouding af te wisselen met een staande werkhouding.

Lees verder olm te ontdekken welke voordelen staand werken achter een bureau nog meer heeft.

De voordelen van staand werken achter een bureau

Zittend en staand werken afwisselen zorgt ervoor dat je niet langdurig in een bureaustoel zit.

Staand werken is een actieve werkhouding, waarbij je nek, schouders en rug op een andere manier belast worden. Hierdoor kunnen lichamelijke klachten voorkomen worden of verminderen. Staand werken heeft daarnaast nog andere voordelen.

1. Verhoogde productiviteit

Staand werken verbetert de bloedcirculatie waardoor je hersenen actiever worden. Hierdoor word je productiever en creatiever. Staand werken kan zo meehelpen om je dagelijkse werkzaamheden beter en efficiënter uit te voeren.

2. Je verbrandt extra calorieën

Als je op je gewicht let, dan is staand werken een manier om meer calorieën te verbranden. Door te staan tijdens het werken en regelmatig weg te lopen van je bureau, verbrand je namelijk meer calorieën dan wanneer je alleen maar zit.

3. Staand werken levert tijdwinst op

Als je staand werkt, ben je productiever en creatiever waardoor je minder lang over je werk doet. Bovendien blijkt uit onderzoek dat je tot 25% tijdwinst kunt behalen door staand te vergaderen. Dat is mooi meegenomen.

Klok voor kantoor

4. Staand werken verbetert je lichaamshouding

Regelmatig gaan staan versterkt verschillende spieren en botten in je benen en voeten. Een goede houding is daarbij heel belangrijk. Dat wil zeggen dat je rechtop staat met licht gebogen knieën.

Als je dit niet gewend bent, dan kan dat eerst wat onwennig voelen. Maar als je het vaker doet, dan ga je deze betere sta-houding vanzelf aannemen.

Wat is de juiste hoogte voor een stabureau?

Hoewel staand werken veel voordelen heeft, kan lang staan belastend zijn voor je lichaam. Wissel staand werken dus af met zittend werken. De richtlijn is om niet langer dan 60 minuten per keer achter elkaar staand te werken en dat maximaal 4 x per werkdag te doen.

Door het gebruik van een zit-sta bureau kun je makkelijk de hoogte van je bureau verstellen om zitten en staan gedurende de dag af te wisselen. Enkele voorbeelden van de ideale stahoogtes zijn als volgt:

LengteIdeale stahoogte
1,52 m91,5 – 98,5 cm
1,65 – 1,80 m106-115 cm
1,83 m116 -121 cm

Bij een goede stahoogte kunnen je armen in een hoek van 90 graden op het tafelblad rusten. In de praktijk betekent dit vaak dat het bureaublad ongeveer ter hoogte van je navel staat. Als je weer gaat zitten, zorg dan dat het bureau weer ingesteld wordt voor de juiste zithouding

Staand werken achter bureau met zit-sta bureau

Wat is de juiste werkhouding voor staand werken?

Als staand werken niet op de juiste manier gebeurt, dan kunnen er lichamelijke klachten ontstaan. Sta daarom niet te lang achter elkaar en let op de juiste werkhouding met onderstaande tips: 

  • Sta met beide voeten op de grond en trek stevige schoenen aan.

  • Neem een actieve sta-houding aan, zonder te hangen of je knieën op slot te zetten.

  • Houd je rug recht.

  • Zet het beeldscherm op ooghoogte.

  • Zorg dat je met je armen in een hoek van 90 graden kunt werken.

  • Ga zitten als je moe wordt.

In het begin moet iedereen wennen aan staand werken. Begin met 10 minuten staan en bouw dit rustig op tot je een uur staand kunt werken.

Hoe kun je staand werken achter een bureau op kantoor introduceren?

Met het juiste kantoormeubilair kun je staand werken op kantoor introduceren. De zit-sta bureaus zijn het meest bekend. Deze moeten een instelbereik tussen de 650-1250 mm hebben en elektrisch verstelbaar zijn. 

In plaats van een zit-sta bureau kun je ook werken met zit-sta verhogers die op de bestaande bureaus geplaatst worden. Hiermee kunnen laptops en toetsenborden eenvoudig omhoog gezet worden, zodat staand werken mogelijk is.

Actieve werkplekken introduceren met Planeka

Planeka helpt mee als jij graag meer actieve werkplekken op kantoor wilt realiseren. Samen bekijken we wat jouw wensen en budget zijn, zodat we een passende oplossing kunnen verzorgen, inclusief plaatsing van het juiste meubilair. Informeer bij ons naar de mogelijkheden of vraag direct een gratis offerte aan.