Flexibele Kantoren voor Meer Productiviteit & Comfort

01-10-2022
Kantoorinrichting

Flexibele kantoren bieden werknemers meer vrijheid en dat zorgt voor een hogere productiviteit. Een flexibele kantoorinrichting past helemaal bij het moderne flexibele werken. Dit houdt in dat medewerkers op kantoor werken wanneer het hun uitkomt. Ze hebben echter geen vaste werkplek en het stelt dus bepaalde eisen aan de inrichting van het kantoor.

Uit onderzoek blijkt dat deze manier van werken zorgt voor meer werkplezier en een betere werkprivébalans. Voor werkgevers biedt een flexibele kantoorinrichting ook verschillende voordelen, waaronder kostenbesparing en de mogelijkheid om op te schalen als het bedrijf groeit.

In deze gids leggen we uit wat flexibele kantoren precies zijn en hoe je je kantoor flexibel inricht.

Wat zijn flexibele kantoren?

Flexibele kantoren zorgen voor meer sfeer en efficiëntie op de werkvloer. Een flexibele kantoorinrichting biedt ruimte voor inspanning maar ook voor ontspanning. Dat houdt in: verschillende soorten ruimtes, flexibele wanden en weinig vaste muren.

Denk aan algemene werkruimtes waar iedereen bij elkaar zit, met daarnaast concentratieruimtes met afgeschermde werkplekken waar je wat meer rust en privacy hebt.

Een ander kenmerk van een flexibel kantoor is dat ruimtes meerdere functies kunnen hebben. Door modulaire kantoorunits in de open ruimte te plaatsen, creëer je kamers waar je kunt (video)bellen, vergaderen of functioneringsgesprekken kunt houden. Daarbij kan een ruimte zo ingericht worden dat het voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden.

Flexibele kantoren bieden verschillende werkruimtes waar iedereen gebruik van kan maken.

Flexibele werkplek

Een flexibele kantoorinrichting biedt flexibele werkplekken. Medewerkers hebben geen vaste werkplek meer, maar kunnen op iedere werkplek in het kantoor werken. Zo kunnen ze kiezen voor een werkplek in een open ruimte of juist voor een stilteruimte. 

Bureaus en stoelen zijn makkelijk verstelbaar, zodat ze aangepast kunnen worden aan de individuele behoeften. Soms kunnen bureaus ook makkelijk gekoppeld worden om zo vergadertafels te maken.

Medewerkers kunnen overal inloggen en hebben toegang tot de nodige documenten en programma’s. Hierdoor kunnen medewerkers ook eenvoudig thuiswerken als daar behoefte aan is.

De voordelen van flexibele kantoren

Flexibele kantoren hebben voordelen voor zowel medewerkers als werkgevers. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Ruimtebesparend;

  • Minder werkplekken nodig;

  • Medewerkers kiezen een werkplek die aansluit bij hun behoeftes;

  • Minder bureaus en computers nodig;

  • Medewerkers kunnen flexibeler werken (deels thuis, deels op kantoor);

  • Werkplekken kunnen door meerdere medewerkers gebruikt worden;

  • Makkelijker inspelen op bedrijfsgroei.

Door de grotere flexibiliteit zijn werknemers productiever en hebben ze meer vrijheid. Daardoor wordt er vaak efficiënter gewerkt en is er meer teamspirit.

Interieurbouw kantoor modern

Hoe richt je een kantoor flexibel in?

Voor de inrichting van flexibele kantoren, moet je naast werkplekken, ook letten op akoestiek, privacy, afscheidingen en de functionaliteit van de verschillende ruimtes. Bovendien moet je rekening houden met de verlichting, het meubilair en het kantoorklimaat.

In de grote, open ruimtes van een flexibel kantoor ontstaat snel galm. Je kunt de akoestiek verbeteren door akoestische panelen, kasten of wandtafels in de ruimte te plaatsen en te kiezen voor een zachte, geluiddempende vloerbedekking. 

Is er behoefte aan een rustige plek? Dan kan er bijvoorbeeld een multifunctionele cocon geplaatst worden. Deze kun je inrichten als vergaderruimte, maar ook gebruiken als stilte werkplek of overlegruimte. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte.

Werk je met flexibele of verschuifbare scheidingswanden? Dan kun je kiezen voor een automatisch verlichtingssysteem dat zich aanpast aan het openen en sluiten van de mobiele scheidingswand.

Is de wand dicht en wordt er vergaderd? Dan schakelt de verlichting automatisch over naar een vooraf ingestelde sterkte. Hetzelfde gebeurt bij het openen van de wand. Zo is niet alleen je kantoor flexibel, maar je verlichting ook.

Laat je kantoor inrichten door Planeka

Wil je omschakelen naar een flexibele kantoorindeling? Maar twijfel je nog over de beste aanpak? Planeka is expert op het gebied van kantoorinrichting.

Wij kunnen je helpen om de beste indeling te maken voor een flexibel kantoor. Je kunt bij ons vrijblijvend een offerte aanvragen om een indruk te krijgen van de mogelijkheden en de kosten.