De Juiste Zithouding Aan Het Bureau

11-09-2021
Kantoormeubelen

Veel mensen hebben een baan waarvoor zij de hele dagen aan het bureau zitten. Aan het eind van de dag merk je dat je pijn in je rug, je nek en hoofdpijn hebt. Wij zijn niet gemaakt om de hele dag te zitten. De juiste ergonomische zithouding aan het bureau aannemen is daarom essentieel.

Waarom een goede zithouding?

Een goede zithouding achter bureau is belangrijk om schade aan het lichaam op lange termijn te voorkomen. Als je lang zit, belast je je spieren en je tussenwervels in hoge mate. Daarom wordt geadviseerd om regelmatig op te staan en je even te bewegen om je spieren los te maken.

Je kunt rugklachten voorkomen door een goede zithouding aan te nemen. In dit artikel vind je tips voor de juiste zithouding aan het bureau.

De juiste zithouding aan het bureau begint met meubilair.Een goede zithouding begint met het juiste meubilair.

De juiste zithouding aan het bureau

Om een goede zithouding aan te nemen zijn een verstelbaar bureau en aanpasbare stoel essentieel. Voor de juiste zithouding aan het bureau geven we je een aantal richtlijnen die je kunt volgen: 

 • Zorg dat je voeten de vloer raken of gebruik een voetensteun.

 • Houd je je bovenbenen horizontaal en je onderbenen in een hoek van 90 graden recht naar beneden. Dit zorgt voor een goede doorbloeding van je benen.

 • Zorg ervoor dat je knieholte ruimte heeft zonder de rand van je zitting te raken.

 • Ontspan je schouders en houd je ellebogen naast je terwijl je werkt.

 • Je beeldscherm zet je op ooghoogte en op een armlengte afstand.

 • Plaats je toetsenbord op een afstand van 10 tot 15 cm van de rand van je bureau, zodat je polsen een plek hebben om te rusten.

 • Je onderarmen moeten een hoek van 90 graden maken met je bovenarmen. Een te hoog of te laag toetsenbord kan pijn in je schouders en nek veroorzaken.

Hoe weet ik of mijn bureaustoel goed is?

Goede ergonomische bureaustoelen zorgen ervoor dat je comfortabel zit en geen rug- of nekklachten krijgt. Een goede bureaustoel kun je instellen op de juiste zithoogte. Ook kun je de zitbreedte en de diepte van de zitting aanpassen op jouw lichaamslengte.

Een bureaustoel is goed als je makkelijk je beide voeten op de grond kunt plaatsen, terwijl je je knieën en heupen in een hoek van 90° kunt buigen. Hierbij mag de achterkant van je knieën de zitting niet raken, anders heb je kans dat je bloedbanen afgekneld worden. 

Om te weten of je bureaustoel goed is om een ideale zithouding achter bureau te creëren, controleer je de volgende punten:  

 • De hoogte van je zitting is goed als je je bovenbenen horizontaal kunt houden. 

 • De diepte van de zitting is goed wanneer je gebalde vuist past tussen je knieholte en de voorkant van je zitting. 

 • De rugleuning is goed wanneer het je rugholte ondersteunt. 

 • De armleuningen zijn goed ingesteld, wanneer je onderarmen erop leunen terwijl je je schouders ontspant. 

 • Je beeldscherm stel je in op ooghoogte terwijl je je hoofd recht houdt.

Is een goede ergonomische stoel de investering waard?

Goedkope bureaustoelen zijn vaak beperkt qua instelmogelijkheden. Goede stoelen hoeven niet extreem duur te zijn, maar moeten genoeg opties hebben qua instellen. Hierbij is het instellen van de zithoogte, zitdiepte, armleuningen en rugleuning het belangrijkste.

Als je voor je werk veel zit, dan is het goed om rugpijn en nekklachten te voorkomen. Ook omdat deze klachten chronisch kunnen worden, waardoor jij je werk minder goed kunt uitvoeren. 

Met een goede stoel voorkom je chronische rug- en nekpijn. Met comfortabel en ergonomisch zitten aan bureau heb je daarnaast meer plezier in je werk.

Een ergonomische bureaustoel van hoge kwaliteit is de moeite van een investering waard. Het levert een win-win situatie op: jij kunt prettig werken en je werkgever ziet meer productiviteit.

Zit je bij de juiste zithouding helemaal naar achteren in de bureaustoel?

Heb je een bureaustoel waarbij je achterover moet leunen om steun in je rug te krijgen, dan is de stoel niet goed afgesteld. Je verhoogt de druk op je wervelkolom en je nek als je achterover leunt, waardoor je pijnklachten krijgt. 

Je moet recht op een stoel zitten, eventueel met een kussentje ter ondersteuning van je lendenen.

Rechtop zitten betekent overigens niet ‘kaarsrecht zitten’, want deze houding is meestal niet langer dan 20 minuten vol te houden. Beter is om ontspannen rechtop te zitten terwijl de rugleuning van je stoel je ruggenwervels lichtjes ondersteunt.

Het is ook goed om regelmatig even te bewegen. Ga een wandeling maken of doe wat stretch-oefeningen om je spieren soepel te houden. Er wordt geadviseerd om iedere 20 minuten even op te staan om te bewegen. Een kleine wandeling kan dan al genoeg zijn.

Ben jij op zoek naar een goede bureaustoel waarop jij comfortabel kunt zitten?

We helpen je graag bij het aanschaffen van het juiste kantoormeubilair. Zowel voor een ergonomische werkplek op kantoor of thuis. We leveren uitgebalanceerde ergonomische bureaustoelen die volledig aan te passen zijn aan jouw lichaam.

Hiermee zorg jij ervoor dat je prettig kunt werken zonder dat je aan het eind van de dag last van pijn in je rug en je nek hebt.

Neem contact met ons op of vraag een offerte aan. Wij helpen je graag!