4 mogelijkheden voor duurzame kantoormeubelen

20-04-2024
Kantoorinrichting

Het duurzaam inrichten van kantoren wordt steeds belangrijker. Gelukkig zijn er heel veel manieren waarop duurzaamheid gecombineerd kan worden met de inrichting van een kantoor. Het is duidelijk dat we niet meer om een duurzame kantoorinrichting heen kunnen als we een gezonde toekomst willen voor mens en milieu.

Duurzame kantoormeubelen kunnen een onderdeel zijn van een duurzame kantoorinrichting. Er zijn diverse mogelijkheden als je op zoek bent naar een alternatief voor nieuw kantoormeubilair. We laten hier zien welke mogelijkheden er zijn als het gaat om duurzaam kantoormeubilair en wat je nog meer kunt doen om je kantoor duurzamer te maken.

Wat zijn duurzame kantoormeubelen?

Bij een duurzame of circulaire kantoorinrichting worden gebruikte kantoormeubelen en materialen ingezet. Dat is duurzaam, omdat de meubels en materialen na gebruik niet worden weggegooid, maar worden hergebruikt of gerepareerd.

Bij reparatie worden versleten onderdelen vervangen, zodat duurzame producten ontstaan die opnieuw gebruikt kunnen worden. Dit past goed in een circulaire inrichting, bijvoorbeeld in jouw kantoor. 

Subsidies voor duurzaam bouwen

4 mogelijkheden voor duurzame kantoormeubelen

Er zijn verschillende mogelijkheden voor duurzame kantoormeubelen. Kies bij het uitzoeken van meubilair en materialen voor producten die zo duurzaam mogelijk geproduceerd zijn.

Je herkent duurzame kantoormeubelen aan het gebruik van gerecyclede materialen, FSC-gecertificeerd hout en een ontwerp wat gericht is op een lange levensduur. Je kunt ook letten op een Cradle to Cradle certificering.

1. Tweedehands kantoormeubilair

Tweedehands kantoormeubilair is kwalitatief kantoormeubilair wat een tweede leven krijgt. Veel gebruikte bureaus en bureaustoelen zijn nog prima in orde op het moment dat ze worden afgedankt.

Met wat kleine reparaties of aanpassingen kunnen deze meubels gewoon opnieuw gebruikt worden. Zo ontstaat minder afval. Vaak is er een ruim aanbod van tweedehands kantoormeubels, zodat het hele kantoor in dezelfde stijl kan worden ingericht.

Bijkomend voordeel is dat tweedehands kantoormeubilair vaak goedkoper is dan nieuwe kantoormeubels, zodat je ook met een kleiner budget je kantoor prima kunt inrichten. 

2. Refurbished kantoormeubelen

Met refurbished kantoormeubilair draag je ook een steentje bij aan de circulaire economie. Het gaat ook hier weer om gebruikte kantoormeubels.

Het verschil tussen refurbished en tweedehands meubels is dat refurbished meubels grondig worden nagekeken, opgeknapt of gerepareerd. Met het oog op kwaliteit en garantie krijgen de meubels een uitgebreide technische controle. 

Het meubilair wordt schoongemaakt en indien nodig opnieuw gestoffeerd of gespoten. Zo wordt gebruik gemaakt van meubels die al beschikbaar zijn, in plaats van nieuwe grondstoffen te gebruiken voor het maken van nieuw kantoormeubilair. Refurbished kantoormeubilair past dus perfect in een duurzaam kantoor.

De invloed van het bedrijfsinterieur op werknemers - circulaire projectinrichting | Planeka.nl

3. Hoge kwaliteit meubelen

Een duurzame inrichting op kantoor kan ook tot stand komen door bij de aankoop van nieuw meubilair te kiezen voor hoge kwaliteit en duurzame materialen. Als je kiest voor nieuwe meubels die gemaakt zijn van kwalitatieve materialen, dan gaan de meubels langer mee.

Door de lange levensduur hoeven de duurzame kantoormeubelen minder vaak vervangen te worden. Bij kwalitatieve materialen kun je denken aan:

  • Massief hout.

  • Leder.

  • Staal.

Als je kiest voor duurzame kantoormeubelen van hoge kwaliteit, en er komt een moment dat je ze niet meer nodig hebt, dan kunnen de meubelen door de kwaliteit nog prima verkocht worden als tweedehands kantoormeubels. Zo draag je bij aan een duurzame economie.

4. 100% recyclebaar meubilair

Als je het kantoor op een duurzame manier wilt inrichten, dan kun je ook kiezen voor recyclebaar meubilair. Deze circulaire meubels zijn gemaakt van materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden, zoals hout, staal en bepaalde kunststoffen. 

Zo kan het hout verwerkt worden in nieuwe tafels en kan het staal gebruikt worden voor kasten. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor kantoormeubels die zelf zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Daarmee verklein je de afvalberg, waardoor deze meubels uitstekend passen een milieubewust kantoor.

8 Tips Voor Een Hip Kantoor Interieur

Kantoor op andere manieren verduurzamen

Er zijn verschillende manieren waarop je een kantoor kunt verduurzamen. Het kopen van duurzame kantoormeubelen past goed bij een duurzame kantoorinrichting, maar er zijn nog meer manieren om je kantoor 

Circulair bouwen

Letten op duurzaamheid begint al bij de bouw van een kantoor. Circulair bouwen betekent het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur.

Daarbij is het belangrijk dat natuurlijke hulpbronnen niet onnodig uitgeput worden. Bovendien mag de leefomgeving niet onnodig vervuild worden en is het de bedoeling dat het ecosysteem zo min mogelijk wordt aangetast.

In de praktijk kun je dan denken aan:

  • Hergebruiken van sloopbeton en cement.

  • Bouwafval gebruiken voor het opwekken van energie.

  • Bij renovatie of sloop van een kantoor worden de bruikbare materialen opnieuw gebruikt in het interieur van andere kantoren.

  • Demontabele liften in kantoorgebouwen.

Een groen kantoor 

Door het inrichten van een groen kantoor met planten kun je een kantoor verduurzamen. Planten zorgen op een natuurlijke manier voor een beter luchtkwaliteit. Daardoor wordt het ziekteverzuim lager en door al dat groen ervaren medewerkers minder stress. 

Kantoorplanten

Ecologische kantoorinrichting

Met een ecologische kantoorinrichting wordt o.a. rekening gehouden met de manier van printen, het recyclen van papier en energiezuinige verlichting. Duurzame kantoormeubelen passen heel goed bij een ecologisch kantoor, net als planten en gerecyclede materialen.

Schakel Planeka in

Wil je jouw kantoor duurzamer inrichten? Dan kan Planeka je helpen met het verduurzamen van je kantoor. Wij verzorgen projectinrichting op maat en kunnen jouw ideeën over duurzaamheid omzetten naar een praktische kantoorinrichting.

Wij verzorgen het hele traject van ontwerp tot inrichting, zodat je maar met één partij te maken hebt. Meer weten? Vraag dan een gratis offerte aan of neem contact met ons op.