Wat doet een interieurarchitect? | Kantoor architectuur

04-02-2021
Interieurontwerp

Bij een nieuwbouwproject of verbouwing kan een interieurarchitect of binnenhuisarchitect een waardevolle bijdrage leveren. Soms wordt er pas laat nagedacht over het interieur en dat is zonde. Een goede interieurarchitect kan namelijk samen met de aannemer en de bouwkundig architect een totaalplan maken waarbij het interieur meteen meegenomen wordt. 

Zo bespaar je op kosten en voorkom je dat er achteraf nog veel gewijzigd moet worden. Begin dus op tijd met nadenken over het interieurontwerp, zodat bij de oplevering overal aan gedacht is. We werken al jaren met gerenommeerde architecten en voeren in samenwerking volledige projecten uit.

Wat is een interieurarchitect?

Simpel gezegd is een interieurarchitect iemand die is opgeleid om zelfstandig het interieur van een gebouw te ontwerpen. De interieurarchitect kijkt hierbij vooral naar de functie van de ruimte, maar heeft ook oog voor hoe de gebruiker de ruimte beleeft en welke invloed de omgeving heeft op die beleving. Dit wordt allemaal meegenomen bij het ontwerpen van het interieur. 

Beschermd beroep

Interieurarchitect is een beschermde titel. De titel wordt vastgelegd in het architectenregister. Je krijgt deze titel alleen na afronding van een HBO-opleiding tot interieurarchitect aan de kunstacademie.

Het volgen van bij- en nascholing is verplicht voor de registratie. Een interieurarchitect weet dus alles van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied.

Kwaliteitskenmerk: de BNI erkenning

Een goede, professionele interieurarchitect herken je niet alleen aan de inschrijving in het architectenregister, maar ook aan de BNI erkenning. BNI is de afkorting van de Beroepsvereniging van Nederlandse interieurarchitecten. Om voor de erkenning in aanmerking te komen, moet de architect ingeschreven staan in het architectenregister en 3 jaar relevante werkervaring hebben opgedaan. Zo weet je dat je te maken hebt met een ervaren architect die de juiste kennis heeft.

Wat is het verschil tussen een interieurstyler, interieurdesigner, interieurontwerper en een interieurarchitect?

Er zijn nog meer professionals die zich bezighouden met de inrichting van kantoorruimtes en andere publieke ruimtes. Zo zijn er interieurontwerpers, interieurdesigners en interieurstylers. Zij houden zich bezig met verschillende onderdelen van het interieur. We leggen hier per beroep uit wat het verschil is met een interieurarchitect.

De interieurstyler

Iedereen kan interieurstylist worden. Met een schriftelijke vakopleiding van 9-15 maanden kun je een erkend diploma voor interieurstylist halen. Dat is dus een groot verschil met de opleiding die een interieurarchitect doorloopt. Een stylist richt zich vooral op de sfeer, functie en indeling van de ruimte, de plaats en vorm van de meubels, materiaal- en kleurkeuze en de psychologische effecten van de inrichting. 

Stylisten worden vaak ingehuurd voor het decoreren van een ruimte en niet bij renovaties of aanpassingen van de ruimte. Een interieurarchitect richt zich juist wel op het aanpassen van de ruimte en dan vooral bij complete renovaties en nieuwbouwplannen. Bovendien richt een stylist de ruimte in met bestaande producten, terwijl een architect echt maatwerk levert.

De interieurdesigner

Een interieur designer heeft een korte MBO-opleiding gevolgd voor dit beroep. Interieur designers ontwerpen en kiezen producten binnen een bepaald budget en kijken welke afwerking en materialen het beste passen bij de ruimte. Dit kan van alles zijn, van het uitzoeken van een kastopbergsysteem tot de keuze van de verfkleur voor de wanden.

Een interieur designer regelt meestal het hele project. Vaak hoort daar ook de aansturing van een timmerman, schilder of installateur bij. Een interieurarchitect houdt zich niet direct op dit detailniveau bezig met de inrichting van de ruimte, maar kijkt meer naar de gebruiksfunctie van de ruimte, de technische zaken, zoals draagmuren, en het binnenklimaat.

Desalniettemin zijn er architecten die zich wel bezighouden met details in het design zoals hierboven benoemd. Zo onderscheiden ze zich ten opzichte van traditionele interieurarchitecten, die zich alleen bezig houden met de technische zaken.

De interieurontwerper

Het verschil tussen een interieurontwerper en de interieurdesigner is niet zo heel groot. Interieurontwerpers leveren een totaalconcept voor de inrichting en de uitstraling van een gebouw, ruimte of woning. Waar de interieurarchitect kijkt naar de technische basisindeling, maakt de interieurontwerper een totaalplan voor de inrichting van deze indeling.

Zo kan een interieurontwerper een ontwerp bedenken voor een efficiënte inrichting. Daarbij kijkt de ontwerper naar bijvoorbeeld de meubelopstelling in combinatie met de uitstraling en het gevoel wat de ruimte opwekt. Vaak wordt daarbij een moodboard of 3D-visualisatie gebruikt met stylingtips, de te gebruiken kleuren, materialen en meubels.

Interieurarchitectuur presentatie

De rol van de interieurarchitect bij je bouwproject

Wil je een verbouwing, renovatie, herbestemmingsplan of nieuwbouwproject gaan uitvoeren, dan kan het een goed idee zijn om op tijd een interieurarchitect in te schakelen. De diensten van interieurarchitecten worden vaak gebruikt bij de inrichting van multifunctionele gebouwen, publieke gebouwen en horeca locaties. Maar je kunt ook een binnenhuisarchitect inschakelen als je je woning wilt verbouwen of je nieuwe huis gaat inrichten. Dat kost vaak minder dan je denkt en je krijgt er een super comfortabel en leefbaar huis voor terug.

Maatwerk is echt het visitekaartje van de interieurarchitect. Hij of zij ontwerpt vaak de onderdelen van een ruimte op maat. Denk bijvoorbeeld aan de zitbanken voor een gemeentehuis, de ontvangstbalies van een kantoorruimte en de kasten voor een archiefruimte. Hierbij kijkt de architect vooral naar de functies van de ruimtes en de uitstraling ervan.

Zoek je nog een goede interieurarchitect? Planeka kan je hierover adviseren. Bel ons gerust.

Wanneer wordt het tijd om een interieurarchitect in te schakelen?

Als je begint met de uitvoering van je project, dan is het belangrijk om de interieurarchitect zo vroeg mogelijk in te schakelen. Interieurarchitecten werken vaak samen met architecten en aannemers, zodat de wens van de gebruiker van het gebouw vertaald kan worden naar een concreet ontwerp dat goed uitgevoerd wordt.. 

In een ideale situatie stemmen de architect en de interieurarchitect de ontwerpen op elkaar af. Ze richten zich namelijk allebei op zaken als trappen, inval van daglicht en toiletgroepen. Door op tijd samen te werken, kan er efficiënt gewerkt worden en hoef je achteraf minder aanpassingen aan het interieur te doen.

De onderdelen van een interieurplan

Het interieurplan wordt opgesteld door de interieurarchitect. Het vormt de basis voor de inrichting van het interieur en het plan bevat de uitwerking van al je wensen en ideeën. In dit plan kom je vaak de volgende onderdelen tegen:

 •  analyse van de wensen en eisen voor het interieur

 •  visie op de nieuwe inrichting

 •  nieuwe plattegrond van de ruimte

 •  materialenplan

 •  kleurenplan

 •  lichtplan met verlichtingselementen

 •  moodboard

Samen vormen deze onderdelen de basis voor het nieuwe interieur. De architect gebruikt het interieurplan bij het inkopen van materialen en verlichting. Het plan geeft je een goede indruk van hoe het nieuwe interieur er straks uit komt te zien.

Als je graag je kantoorverbouwing uit handen wilt geven, inclusief het interieuradvies, dan kunnen wij dit hele traject voor je verzorgen. Neem daarvoor contact met ons op.

Wat kost een interieurarchitect en wat levert het op?

De kosten van een interieurarchitect variëren natuurlijk per project. Zo zijn de kosten voor het inrichten en begeleiden van een nieuwbouwproject hoger dan de kosten voor het inrichten van een bestaande woning. Welk prijskaartje er bij een binnenhuisarchitect hoort, zie je in tabel 1. Het is goed om te beseffen dat er tegenover deze kosten ook een paar grote voordelen staan, zoals:

 • je krijgt een uniek interieur wat past bij het gebouw en de functie ervan

 • maatwerk is mogelijk

 • door samenwerking met de aannemer en architect verloopt de uitvoering vlotter en kun je betere prijsafspraken maken

 • je kunt besparen op de ruwbouw (door bijv. tussenwanden weg te laten), materialen en verlichting

 • elke ruimte wordt optimaal benut

Hieruit blijkt ook duidelijk de meerwaarde van de architect. Het is daardoor zelfs mogelijk om een deel van de kosten terug te verdienen.

Wat kost een interieurarchitect?

Wat een interieurarchitect precies kost is moeilijk te bepalen. Je hebt namelijk architecten in allerlei prijsklassen. Om een inschatting te maken kun je uitgaan van onderstaande tabel. Je ziet hier gemiddelde tarieven voor verschillende werkzaamheden.

Tabel 1: Overzicht van de gemiddelde kosten voor de werkzaamheden van een interieurarchitect

WerkzaamhedenGem.kosten per ruimte incl. BTWToelichting
Advies & schetsen€500 – €800Inventarisatie van wensen en plannen, eerste ontwerp
Volledig ontwerp€1.500 – €3.000Opstellen van een volledig ontwerp en begeleiding van de vergunningsaanvraag
Volledig ontwerp + bouwbegeleidingVanaf €7.000De interieurarchitect maakt een volledig ontwerp, zorgt voor begeleiding tijdens de bouw en begeleidt de vergunningsaanvraag

Zoek je een interieurarchitect? Neem dan contact met ons op. We werken met gerenommeerde architecten om jouw kantoor te ontwerpen. Door onze jarenlange ervaring gaan ontwerp en uitvoering naadloos in elkaar over.