5 Tips Voor Een Duurzaam Kantoor

13-07-2022
Kantoorinrichting

Duurzame kantoren passen in een samenleving waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Een groene en gezonde leefomgeving krijgt steeds meer aandacht. In het bedrijfsleven speelt duurzaamheid ook een steeds grotere rol. Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie of herinrichting van bestaande kantoren. Lees verder om te weten te komen hoe jouw kantoor duurzamer en groener kan worden.

Wat zijn de voordelen van een duurzaam kantoor?

Een duurzaam kantoor is gericht op de toekomst. Kiezen voor duurzaam bouwen of verbouwen zorgt voor een lagere milieubelasting. Dat is belangrijk voor onze planeet, maar ook voor je bedrijf. Duurzame oplossingen invoeren op kantoor heeft echter nog meer voordelen:

 1. Hogere winst op de lange termijn

 2. Boost voor je reputatie en imago

 3. Mogelijk aanspraak op subsidies of groenfinanciering

 4. Voorsprong op de concurrent

 5. Het bevorderen van een gezonde werkomgeving

We zullen nu verder toelichten hoe een duurzaam kantoor met deze maatregelen er concreet uitzien.

1. Hogere winst op de lange termijn

Minder energie en water gebruiken op kantoor zorgt ervoor dat je energie- en waterrekeningen lager worden. Er zijn verschillende maatregelen die het verbruik kunnen verlagen. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • Kranen waar minder water uitkomt

 • Groene energie in de vorm van zonnepanelen of windenergie

 • Warmteterugwinning uit IT-systemen

 • Ledverlichting

 • Een zeer efficiënte personenlift of servicelift in het gebouw

 • Goede isolatie van ramen en gevel

De overstap naar duurzame energie levert op de lange termijn besparingen op en zorgt ervoor dat kantoren minder CO2 uitstoten.

2. Een betere reputatie en imago

Verduurzaming is meer dan een kantoortrend. Een duurzaam kantoor kan het imago van je bedrijf versterken. Klanten en consumenten letten steeds meer op duurzaamheid bij de aanschaf van een product of dienst. Een nieuwe groene benadering op kantoor kan zorgen voor een positief imago bij je doelgroep.

3. Subsidies en groenfinanciering

Circulair bouwen of verbouwen vraagt soms om grote investeringen. Je kunt je met een duurzaam kantoor echter certificeren voor de CO2-prestatieladder als je je inzet voor CO2-reductie op kantoor. Met deze certificering kun je een tegemoetkoming ontvangen die leidt tot lagere energiekosten, materiaalbesparing en innovatiewinst. Daarnaast kun je groenfinanciering aanvragen met gunstige voorwaarden.

4. Voorsprong op de concurrent

Er is een groeiende vraag naar duurzaamheid. Het kan een concurrentievoordeel opleveren als jouw kantoor duurzaam is ingericht en je duurzaam produceert. Dit zorgt namelijk voor verlaging van de kosten en een beter imago.

5. Bevordert een gezonde werkomgeving

Een ander voordeel van een duurzaam kantoor is een gezondere werkomgeving. Zorg bij een duurzame inrichting of renovatie voor een betere ventilatie, natuurlijk licht, planten en niet-giftige, biologisch afbreekbare schoonmaakproducten. Het zal de luchtkwaliteit verbeteren, wat zorgt voor minder ziekteverzuim en personeelsverloop. 

BENG - bedrijfspanden duurzaam bouwen

Hoe kun je duurzaam werken op kantoor?

Duurzaam werken op kantoor is niet ingewikkeld en je kunt er morgen al mee beginnen. Met wat kleine aanpassingen maak je het werken op kantoor al snel een stuk duurzamer. We benoemen hieronder een aantal mogelijkheden.

Kies voor duurzaam kantoormeubilair

Bij de inrichting of renovatie van je kantoor hoort meestal ook de keuze van nieuw kantoormeubilair. Je kunt hierbij kiezen voor duurzaam kantoormeubilair.

Ten eerste kun je kiezen ervoor om bestaand meubilair een tweede leven geven. Meubilair wordt opgeknapt of hersteld zodat het nog een ronde mee kan. Je kunt hersteld meubilair inkopen of kiezen voor nieuw duurzaam meubilair.

Tot slot kun je kiezen voor lease van cradle to cradle kantoormeubilair. In plaats van meubilair te kopen, kun je het leasen. Zo heb je nooit te veel of te weinig meubilair in je kantoor.

Schakel computers en het licht uit

Om energie te besparen kun je ledlampen gebruiken en het licht uitdoen in ruimtes die niet worden gebruikt. Bij een kantoor verbouwing kun je bewegingssensoren laten installeren waardoor de verlichting alleen inschakelt als de ruimte gebruikt wordt. 

Schakel alle verlichting en computers uit na werktijd om extra energie te besparen. In de stand-bymodus wordt namelijk toch aardig wat energie verspild. Zet dus ook het koffieapparaat, de printer, het kopieerapparaat en de smartboards uit.

Duurzaam printen

Bij het printen kan vaak veel bespaard worden. Voor een duurzaam kantoor kies je voor verduurzaamde toners en cartridges voor je printer. Print niet meer dan nodig is en print zoveel mogelijk dubbelzijdig om papier te besparen. Bij de papierkeuze kun je de voorkeur geven aan milieubewust of gerecycled papier.

Gebruik milieuvriendelijke pennen

Kies voor milieuvriendelijke pennen als er bij jou op kantoor nog pennen worden gebruikt. Er zijn bijvoorbeeld pennen die gemaakt zijn van gerecyclede PET-flessen. Je kunt ook kiezen voor navulbare pennen met milieuvriendelijke inkt. 

Kies voor duurzame koffie en thee

Bij duurzaam werken op kantoor hoort ook duurzame koffie en thee. Vul de kastjes van je koffie-corner met Fair Trade thee en koffie. Kijk daarnaast eens naar een duurzame koffieautomaat met Fair Trade koffiebonen, chocolademelk en thee.

Tips duurzaam kantoor infographic

5 Tips Voor Een Duurzaam Kantoor

Er is nog veel meer wat je kunt doen om een duurzaam kantoor te krijgen. We hebben hier nog 5 extra tips om je kantoor duurzamer te maken.

 1. Koop groot in

 2. Haal de prullenbakken weg

 3. Verduurzaam het woon-werkverkeer

 4. Pas slimme verwarming toe

 5. Zorg voor voldoende daglicht

1. Koop groot in

En dan bedoelen we vooral dat je onmisbare producten groot moet inkopen. Voor de andere producten geldt juist het omgekeerde. Groot inkopen zorgt voor efficiëntere orders, minder autoritten naar de leverancier en minder verpakkingsmateriaal. 

2. Haal de prullenbakken weg

Prullenbakken weghalen zorgt voor minder afval. Vervang afvalbakken op een duurzaam kantoor door afvalscheidingsmeubelen die je door het gebouw heen plaatst. Zo worden medewerkers zich meer bewust van wat ze weggooien en moeten ze hun bureau verlaten om iets weg te gooien. Het zorgt daardoor ook voor meer contact onder collega’s.

3. Verduurzaam het woon-werkverkeer

Stimuleer medewerkers om met het openbaar vervoer of met de fiets naar het werk te komen. De CO2-uitstoot van je kantoor wordt hierdoor aanzienlijk verminderd. 

4. Pas slimme verwarming toe

Probeer bij de keuze van een klimaatsysteem zoveel mogelijk te kiezen voor een systeem dat per ruimte kan verwarmen. Een kantoorruimte dat voor een groot deel van de dag wordt verwarmd door de zon, zal minder verwarmd hoeven worden dan een kantoorruimte aan de schaduwzijde.

5. Zorg voor voldoende daglicht

Meer daglicht betekent minder vaak de lamp aan en dus energiebesparing. Creëer meer daglicht door de zonwering zoveel mogelijk open te houden. Plaats bureaus zoveel mogelijk in de buurt van daglicht.

Subsidies voor duurzaam bouwen

Milieubewust op kantoor

Milieubewust werken op kantoor kan vrij makkelijk ingevoerd worden. Door kleine stappen te zetten en bewust andere keuzes te maken, kan een kantoor op een eenvoudige manier al veel duurzamer worden.

Bij renovatie of herinrichting van een kantoor kunnen veel duurzame oplossingen direct worden toegepast. Daardoor wordt energie bespaard, de CO2-uitstoot verminderd en betaal je minder voor energie. 

Laat je kantoor duurzaam verbouwen of herinrichten

Planeka helpt kantoren om groener te worden door duurzame verbouwingen en renovaties uit te voeren. Mag jouw kantoor duurzamer worden? Neem dan contact met ons op!

Wij hebben meer dan 20 jaar ervaring met de bouw, nieuwbouw en renovatie van bedrijfspanden en zorgcentra. We werken volgens gemaakte afspraken, blijven binnen het budget en je hoeft bij ons niet extra te betalen voor meerwerk!