Aan Welke Arboregels Voldoet Een Gezonde Werkplek?

16-07-2022
Kantoorinrichting

Een gezonde werkplek zorgt voor meer werkplezier. Werken volgens de Arboregels zorgt dat werknemers gezond en veilig hun werk kunnen doen. Een goed Arbobeleid met een risico-inventarisatie en evaluatie is een onmisbaar instrument als je het ziekteverzuim laag wilt houden.

Als je een kantoor gaat renoveren of verbouwen, dan is dat een uitstekend moment om eens te kijken of alles nog voldoet aan de Arbo-eisen. We geven je hier meer informatie over de Arboregels waaraan een gezonde werkplek moet voldoen.

De Arbowet in het kort

De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is een Nederlandse kaderwet die sinds 1980 bestaat en vanaf 1983 stapsgewijs werd ingevoerd. De wet bevat algemene bepalingen en richtlijnen voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, veiligheid en het welzijn van werknemers en zelfstandig ondernemers te bevorderen. 

De Arbowet heeft als doel om te voorkomen dat er ongevallen en ziekten veroorzaakt worden door het werk. Het Arbobesluit is een uitwerking van de Arbowet. In het besluit staan algemene regels waar werkgevers en werknemers zich aan moeten houden om arbeidsrisico’s tegen te gaan. 

Arboregels werkplek infographic

Welke Arboregels gelden er voor de werkplek?

Bij het inrichten van een werkplek moet een werkgever zich houden aan de geldende Arboregels. De regels zijn vooral van toepassing voor medewerkers die langer dan twee uur per dag een werkplek gebruiken. Welke regels dat zijn, kun je hieronder lezen.

Arbo Eisen voor een Kantoor

Daglicht

Op kantoor heb je daglicht nodig voor een gezond bioritme en om je beeldscherm te kunnen lezen. Te veel zonlicht maakt een computerscherm minder goed zichtbaar en moet dus voorkomen worden. Dat kan door het gebruik van zonwering, zoals: 

 • Zonneschermen

 • Getint glas

 • Jaloezieën

Verder moeten de beeldschermen met de kijkrichting parallel staan aan het raam. Zo kijkt er niemand tegen het licht in en kan het licht niet op het beeldscherm vallen. 

Licht is ook bepalend voor de sfeer. De juiste kleurtemperatuur kan daglicht nabootsen, maar een warmere tint kan een extra gezellige sfeer creëren. Neutraal wit licht werkt het beste op kantoor, omdat dit het daglicht benadert zonder de ogen te vermoeien.

Meubilair

Zowel voor bureaus als bureaustoelen gelden bepaalde Arboregels waar je als werkgever aan moet voldoen.

Bureaustoel

Er worden heel wat uren doorgebracht op bureaustoelen. Het is dus belangrijk dat deze aan de volgende Arboregels voldoen:

 • De stoel moet met vijf of meer punten op de grond staan.

 • De armsteun, zitting en rugleuning moeten versteld kunnen worden door een werknemer.

 • De zitdiepte en zithoogte moeten verstelbaar zijn.

 • Voor de rugleuning gelden minimum en maximum afmetingen voor de lengte, breedte en hoogte.

 • Het zitvlak moet verstelbaar zijn met een verstelbare hellingshoek.

Een bureaustoel moet een zithoogte hebben die verstelbaar is van 41 tot 55 cm. Door ergonomische kantoorstoelen te gebruiken, kun je meestal in een keer aan alle Arbo-eisen voldoen.

Bureau

Bureaus op de werkplek moeten ook voldoen aan verschillende Arbo-eisen, zodat werknemers de juiste zithouding aan kunnen nemen achter hun bureau. Voor bureaus gelden de volgende eisen:

 • Het werkblad moet minstens 120 cm breed en 80 cm diep zijn.

 • Het oppervlak mag niet spiegelen.

 • Een bureau met vaste hoogte moet tussen de 73 en 77 cm hoog zijn.

Het is belangrijk dat een bureau in hoogte verstelbaar is, omdat daarmee het bureau aan elke lichaamslengte aangepast kan worden. 

Tegenwoordig zijn de zit/sta bureaus populair. Deze bureaus kun je met een knop of hendel hoger en lager zetten. Je kunt aan deze bureaus een zittende werkhouding afwisselen met een staande werkhouding, waardoor rugklachten voorkomen worden.

Ergonomische stoelen en bureaus die aan de arboregels werkplek voldoen

Werkruimte

In de Arbo richtlijnen en den NEN 1824 norm staan regels voor het aantal vierkante meters aan werkruimte per persoon. Een medewerker moet voldoende werk- en beweegruimte hebben. Per medewerker moet er minimaal vier vierkante meter werkruimte zijn. Werk je met platte beeldschermen? Dan moet er per beeldscherm minstens een vierkante meter ruimte zijn.

Temperatuur

De meeste mensen brengen veel tijd door op hun werk. Een gezond klimaat is daarom heel belangrijk. Er zijn geen strikte Arboregels voor de ideale temperatuur op kantoor. Wel worden er de volgende richtlijnen gegeven voor een prettige temperatuur op kantoor:

 • In de zomer: tussen de 23 en 26 graden;

 • In de winter: minimaal 22 graden.

Een te warme of te koude temperatuur op kantoor beïnvloedt de productiviteit en het welzijn van medewerkers. Het is dus verstandig om de kantoortemperatuur te bespreken met het personeel en samen te kijken wat acceptabel is. Maak bijvoorbeeld gebruik van airconditioning of laat een klimaatplafond installeren.

Apparatuur

Apparatuur zoals computers en printers zijn aangesloten met elektriciteitskabels. Elektriciteit levert risico’s op, zoals elektrische schokken of rondslingerende kabels waar mensen over kunnen struikelen. Gebruik dus altijd kabelkorven of kabelgoten om kabels en snoeren weg te werken

Je kunt ook de volgende maatregelen nemen om het nog veiliger te maken:

 • Zorg voor een goede veiligheidsaarding.

 • Vervang isolaties als deze kapot zijn.

 • Scherm stoppenkasten goed af.

Het is belangrijk dat medewerkers niet zomaar in aanraking kunnen komen met elektriciteit en dat ze niet vallen over kabels.

Kabelgoot server - Arbo eisen - kabels wegwerken - Planeka

Boetes bij afgekeurde werkplek volgens de Arboregels

De controle op de naleving van de Arboregels gebeurt door de Arbeidsinspectie. Als tijdens een inspectie niet wordt voldaan aan de Arbo-eisen kun je een boete krijgen. De hoogte van deze boetes kan variëren van € 340 tot € 50.000. Deze boetes worden opgenomen in een boeterapport. 

Bij een volgende inspectie moeten de overtredingen opgelost zijn. Is dit niet het geval, dan wordt een hogere boete opgelegd of een proces-verbaal gemaakt. Het is dus belangrijk om te voldoen aan de Arbo-normen. Om boetes te voorkomen, maar ook om het werkplezier te garanderen op de werkvloer.

Schakel Planeka in voor het juist toepassen van de Arboregels

Ga jij binnenkort je kantoor renoveren of verbouwen? Zorg dan dat je voldoet aan alle Arboregels. Planeka kan daarbij helpen. Bijvoorbeeld door een plan van aanpak te maken voor een kantoorinrichting met meubilair die volledig voldoet aan de Arbo-eisen. Vraag hier gratis en vrijblijvend een offerte aan.