Zelf De Ideale Werkplek Creëren | Thuis Of Op Kantoor

18-06-2022
Kantoorinrichting

Zit je thuis wel eens ineengedoken op de bank achter je laptop te werken? Dan heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat het heel vermoeiend is.

Je omgeving en werkhouding spelen een grote rol bij je productiviteit en energieniveau. Om zelf de ideale werkplek te creëren, stel je eerst een lijstje op met jouw behoeften en wensen voor een ideale werkweek. 

De essentie van de ideale werkplek

De ideale werkplek werkt voor jou. Het moet dus ontworpen worden volgens jouw behoeften en werkstijl. Daarbij houd je rekening met een gezonde werkhouding.

Kies voor een tafel en stoel die je in hoogte kunt verstellen om de juiste zithouding aan te nemen. Zorg daarbij voor voldoende afstand tussen jou en je computerscherm en maak gebruik van goede verlichting. 

Je kunt een bestaande werkruimte eenvoudig omtoveren tot je ideale werkplek door je comfort te verhogen. Hoe fijner je werkplek is, hoe productiever je bent. Een ruimte die volledig bij je past, zal je energie geven.

Gebruik kleuren op de muren en de vloer, isolerend 3D behang en persoonlijke decoratie om je werkplek sfeer te geven. Zorg er wel voor dat je werkplek niet te vol is, want je hebt ruimte nodig om te werken en om je te bewegen. 

Stijl van je kantoor inrichting - de ideale werkplek in je eigen huis - Planeka

Geluid, daglicht en ventilatie

Houd rekening met geluiden vanuit aangrenzende ruimtes als je een ideale thuiswerkplek wil inrichten. Het werkt een stuk prettiger als je niet steeds wordt gestoord door geluiden van buitenaf. Gebruik geluidsabsorberende wandpanelen die je eventueel kunt combineren met warmte-isolatie, zodat je minder energie hoeft te verbruiken. 

Daglicht is ook erg belangrijk voor een gezonde werkruimte. Plaats je bureau in de buurt van een raam, maar houd rekening met de weerkaatsing op je beeldscherm. Heb je geen geschikte ruimte bij het raam, dan kun je ledverlichting aanschaffen die het daglicht nabootst. Je zult hierdoor minder snel vermoeid raken als het schemerig is en bovendien werkt het positief op je humeur.

Ventilatie- of een luchtbehandelingsysteem zorgt voor frisse lucht in je ideale werkplek. Dergelijke systemen zorgen ervoor dat de lucht in je werkruimte gefilterd wordt van fijnstof, virusdeeltjes en uitlaatgassen van buiten. 

Je bureau decoreren - ideeën en inspiratie voor een fijne werkplek - Planeka

De ideale werkplek op kantoor creëren

Op kantoor is het belangrijk dat jij en je team prettig en op een gezonde manier kunnen werken. Het is daarbij van belang dat mensen zich kunnen focussen op hun werk, samen kunnen werken en productief kunnen zijn.

Een moderne kantooromgeving heeft verschillende ruimtes. Er zijn werkplekken waar mensen zich kunnen focussen, een ‘centrale hub’ om samen te werken, conferentie- en vergaderruimten en open ruimtes om te socializen.

Ideeën om de ideale werkplek te creëren

Ideale werkplek infographic

Om de ideale werkplek te creëren, kun je overwegen om de volgende kantoor ideeën mee te nemen in je plannen:

Een gezamenlijke werkruimte

Creëer een gevoel van gemeenschap en eenheid door een speciale samenwerkingsruimte in te richten. Collega’s van alle afdelingen kunnen hier samenwerken, ontspannen en elkaar leren kennen. Hoe meer de werknemers uit je team met elkaar verbonden zijn, hoe beter het resultaat.

Een coworkingspace

Steeds meer bedrijven maken gebruik van freelancers. Geef freelancers en parttimers een gezamenlijke ruimte die ze kunnen gebruiken om hun werk te doen. Je biedt hiermee de voordelen van snelle besprekingen en eenvoudige informatie-uitwisseling over lopende projecten.

Denk er wel aan om voldoende stopcontacten en oplaadpunten te hebben voor de laptops, smartphones en andere apparatuur.

Wat Is Het Nieuwe Werken - HNW - ook wel Activiteit Gerelateerd Werken of Plaats- en Tijdonafhankelijk werken - kantoor indeling - Planeka

Duurzaamheid

Stimuleer duurzaamheid op kantoor door lokale producten te gebruiken en een recyclingprocedure te hebben. Een niet-toxische omgeving is voor iedereen belangrijk en het geeft een goed gevoel om bij te dragen aan een schoner milieu.

Goed kantoorontwerp

Een goed kantoorontwerp beïnvloedt alle elementen van de werkruimte. Het ontwerp moet passen bij de grootte van je huidige team waarbij je rekening houdt met de toekomstige groei van je bedrijf.

Besteed tijd aan het verkennen van de behoeften van je team op het gebied van kantoormeubilair. Denk aan ruimtelijke planning, kleur, texturen, veiligheid en verlichting.

Interieurontwerp ideale werkplek indeling kantoor - Planeka

Ergonomische overwegingen

De productiviteit van werknemers is ook afhankelijk van hun fysieke gezondheid. Na een lange werkdag beginnen de spieren in de nek en rug te irriteren en kunnen ze zelfs hoofdpijn veroorzaken.

Investeer wat tijd en geld om ervoor te zorgen dat bureaus en computerschermen op de juiste hoogte staan. Zorg voor goede ergonomische stoelen die comfortabel zitten. Het is ook een goed idee om een ​​aantal sta werkplekken in te richten. 

Hulp bij het ontwerpen van je ideale werkplek

Heb je hulp nodig bij het ontwerp van je ideale werkplek? Neem dan contact met ons op. Bij Planeka hebben we meer dan 20 jaar ervaring in het bouwen en verbouwen van kantoren. We weten dus precies waar je op moet letten om aan de wensen en behoeften van medewerkers te voldoen.

Je kunt er bij ons van op aan dat we binnen je budget werken en dat het ontwerp haalbaar is en goed wordt uitgevoerd. Het ideale kantoor moet tenslotte werken voor jou en je team.