Kantoortrends: creëer de werkplek van de toekomst

28-05-2022
Kantoorinrichting

Sinds de start van de pandemie is er veel veranderd met betrekking tot kantoorinrichting en werkplekken. Het is normaal geworden dat medewerkers een deel van de week op kantoor werken en verder thuis werken.

Voor veel bedrijven is dit kostenbesparend, omdat zij minder kantoorruimte hoeven te huren. Het betekent echter dat de inrichting moet worden aangepast aan het nieuwe werken. Hoe kun je dit op een slimme manier doen en wat zijn de kantoortrends voor 2022 en de toekomst?

Wat zijn de kantoortrends voor de komende jaren?

Er zijn een aantal speerpunten die voor kantoren belangrijk zijn in de komende jaren:

 1. Gezonde werkplekken 

 2. Energiezuinige installaties

 3. Slimme technologie

Deze drie aandachtspunten zullen een belangrijke invloed hebben op de inrichting van moderne bedrijfspanden. Zij bepalen de kantoorinrichting trends in de komende jaren. In dit artikel beschrijven we hoe je jouw kantoor kunt inrichten met het oog op de toekomst.

Kantoortrends komende jaren - infographic

1. Wat zijn gezonde werkplekken?

Een van de trends kantoorinrichting is het creëren van gezonde werkplekken die aan alle eisen voldoen. Een gezonde werkplek bestaat namelijk niet alleen uit verstelbaar en ergonomisch kantoormeubilair. Er moet ook nagedacht worden over voldoende daglicht, goede verlichting, voldoende bewegingsvrijheid en schone lucht.

Een goede werkplek kan de productiviteit verhogen en is voorzien van natuurlijke elementen zoals beplanting en de temperatuur en luchtvochtigheid kunnen eenvoudig worden geregeld.

Lees ons artikel ‘6 Tips Voor Een Hippe Werkplek’ waarin wordt beschreven waaraan een moderne werkplek voldoet en waarmee je tevreden medewerkers krijgt en behoudt. 

Verbouwing Huisartsenteam De Keen - Etten-Leur - moderne kantoortrends met gezonde werkplekken

2. Energiezuinige installaties voor kantoorpanden

Met de huidige prijzen voor elektriciteit én de ambities van de meeste bedrijven om milieuvriendelijk te werken, is bezuiniging op energie een prioriteit geworden. Duurzaamheid en energiezuinigheid zijn daarmee de kantoortrends van nu en de toekomst.

Verwarming, airconditioning en ventilatiesystemen in kantoren, gangen en de kantine, blijven natuurlijk een noodzaak voor schone lucht en een aangename werktemperatuur. Moderne installaties zijn gelukkig energiezuiniger en duurzamer dan ooit. 

Verwarming

De ideale temperatuur van een kantooromgeving is waarin mensen zich het fijnst voelen en optimaal kunnen functioneren. De Arbowet stelt daarnaast ook een aantal eisen ten opzichte van de temperatuur en het binnenklimaat op kantoren. Je kunt hier alles over lezen in ons artikel ‘De ideale temperatuur op kantoor | Wetgeving & Regulering

Om je kantoorpand te verwarmen, heb je de keuze uit vele opties. Eén daarvan is energiezuinige plafondverwarming, of een klimaatplafond. Een aantal voordelen van zo’n plafond zijn: 

 • Het zorgt voor een gelijkmatige verwarming van de hele ruimte.

 • Aanwezige stof circuleert niet door de ruimte zoals bij radiatoren. (Ideaal voor mensen met een allergie)

 • Je hebt meer ruimte omdat je geen radiatoren hoeft te installeren. 

 • Het is zeer energiezuinig. Gebruik je het in combinatie met een warmtepomp, dan functioneert het systeem ook bij lage temperaturen efficiënt. 

Meer informatie over de kantoortrends van plafondverwarming kun je lezen in ons artikel ‘Plafondverwarming als alternatief voor vloerverwarming’. 

Luchtbehandeling plafond

Klimaat- en luchtbehandelingssystemen voor kantoren

Schone lucht en een gezond klimaat zijn belangrijke voorwaarden voor een gezonde werkplek. Zo moet de lucht gezuiverd worden van virussen, bacteriën, nare luchtjes, fijnstof (van verkeer en industriële vervuiling) en vluchtige organische stoffen van bijvoorbeeld printers. Schone lucht heeft een stress verlagend en positief effect op medewerkers.

De temperatuur en luchtvochtigheid op kantoor zijn ook belangrijke aandachtspunten om ervoor te zorgen dat medewerkers gezond kunnen werken en optimaal kunnen presteren.

Er zijn veel keuzes in klimaat- en luchtbehandelingssystemen waaronder:

 • Airconditioning

 • Lucht-water systemen

 • All-air systemen

 • Systemen met constante luchtcirculatie

Lees wat de verschillen in deze luchtbehandelingssystemen zijn en voor welke je het beste kunt kiezen: ‘Creëer het optimale werkklimaat met luchtbehandeling & klimaatbeheersing’.

Tip: Denk bij de aanschaf van een nieuwe installatie ook aan het onderhoud ervan. Goed onderhoud is belangrijk, omdat je daarmee vervuiling van de filters en de warmtewisselaars voorkomt. Hierdoor kunnen ze optimaal en energiezuinig blijven werken.

Luchtvochtigheid kantoor regelen

3. Toekomstgerichte kantoortrends: slimme technologie 

Met smart technology op kantoor kun je veel kosten op de lange termijn besparen. Bovendien maak je je kantoor klaar voor de toekomst, want dit is geen kantoortrend van voorbijgaande aard. 

De voordelen van kantoortrends met slimme apparaten zijn onder andere dat ze minder energie verbruiken en het welzijn en comfort van medewerkers en klanten bevorderen. Slimme technologieën bieden daarbij snel analytisch inzicht in bedrijfsprocessen en je kunt daarmee veel tijd besparen in de uitvoering van dagelijkse werkzaamheden.

Met behulp van smartphones en wifi kunnen verschillende processen en systemen zoals verlichting, airconditioning, ventilatie en verwarming eenvoudig worden geoptimaliseerd. 

Slimme verlichting

Slimme verlichtingssystemen reageren op mensen die een ruimte binnenkomen en verlaten. Ze voorkomen niet alleen dat lichten onnodig aan blijven, maar handhaven ook hygiënische protocollen door contact met lichtschakelaars te vermijden.

Moderne verlichting past zich ook automatisch aan aan de hoeveelheid daglicht dat in de ruimte aanwezig is. Op zonnige dagen met helder daglicht, zal het verlichtingssysteem minder licht geven dan op donkere bewolkte dagen. Je kunt hiermee veel energiekosten besparen, waardoor slimme verlichting past in de energiezuinige kantoortrends.

Baas Makelaars project - kantoortrends

Computergestuurde kantoorapparatuur en apps

Kantoorapparaten zijn ook goed te verbinden met slimme technologie. Apparaten zoals printers, kopieerapparaten en computers kunnen zo worden ingesteld dat ze alleen geactiveerd zijn wanneer dat nodig is. Computergestuurde apparaten gaan in slaap-modus wanneer ze na een aantal minuten niet worden gebruikt. Het scheelt veel in de energiekosten en het is bovendien zeer milieuvriendelijk. 

Moderne kantoren maken daarnaast gebruik van een app om werkplekken te reserveren. De bezetting van de werkplekken, vergaderruimtes en parkeerplaatsen kan hiermee goed worden gereguleerd. Het is vooral handig als je werknemers een deel van de week thuis werken en een deel van de week op kantoor zijn.

Met een app voorkom je dat medewerkers te veel tijd moeten besteden aan het zoeken van een werkplek of een parkeerplaats wanneer zij op kantoor zijn. Moderne technologieën zorgen dus voor comfortabele werkomstandigheden die bijdragen aan het aantrekken en behouden van personeel.

Contactloze, handsfree kantoren

Investeren in smart technology voor bedrijfspanden levert veilige ruimtes op waarin het niet nodig is om lichtknopjes of bedieningspanelen van apparaten aan te raken. Het zijn moderne kantoortrends die zorgen voor minder vervuiling van oppervlakken en het risico op verspreiding van bacteriën en virussen verkleinen.

Energiezuinige en onderhoudsvriendelijke klimaatbeheersing op kantoor

De technologie van slimme kantoortrends kan de bedrijfs- en onderhoudskosten aanzienlijk verlagen. Besparingen worden gerealiseerd doordat slimme apparaten optimaal en efficiënt werken. Airconditioning systemen worden alleen geactiveerd wanneer dat nodig is en verlichting dimt automatisch wanneer de ruimte verlaten wordt.

Er zijn verschillende sensoren voor slimme technologie:

 • Thermische sensoren zijn sensoren die temperatuurverschillen detecteren en warmte-instellingen aanpassen.

 • CO2-sensoren detecteren gevaarlijke CO2-niveaus en neutraliseren dit met een verhoogde toevoer van verse lucht.

 • Aanwezigheidssensoren passen de verwarming en koeling van een gebouw aan op basis van gebruik.

 • Lichtsensoren passen de lichtsterkte aan. Een ruimte waarin zonlicht binnenkomt, vraagt om een andere lichtintensiteit dan een donkere ruimte.

 • Een slimme airconditioner of luchtverversingsysteem kan variabele snelheden gebruiken al naar gelang de behoefte. Een traditioneel systeem heeft vaak een beperkte keuze in het afstellen op de juiste snelheid. 

thermisch binnenklimaat in kantoren

Kantoortrends anno 2022: online vergaderen, oplaadpunten en smart beamers

Ontstaan uit noodzaak door de epidemie, zijn veel kantoren overgegaan op online vergaderen. Nu er weer op kantoor gewerkt kan worden, blijven veel bedrijven deze kantoortrends toepassen. De voordelen hiervan zijn duidelijk: de deelnemers van de vergadering hebben geen reistijd, de online vergaderingen verlopen meestal efficiënter en een grote ruimte voorzien van koffie, thee, lunch en verwarming is niet meer nodig. 

Natuurlijk blijven face-to-face vergaderingen nodig en daarmee ook vergaderruimtes. Wil je een moderne ruimte met een lay-out waarin zowel traditioneel als online vergaderd kan worden, dan is het goed om rekening te houden met het volgende:

 • Zorg voor voldoende oplaadpunten voor laptops en smartphones;

 • Zorg voor een interactief beeldscherm waarop de online deelnemers duidelijk te zien zijn;

 • Zorg voor een smart beamer waarmee je snel en eenvoudig interacties kunt uitvoeren gedurende de vergadering.

Schakel hulp in om je kantoor future-proof te maken

Wil jij een kantoor dat klaar is voor de toekomst en voorzien is van slimme technologie? Of wil je weten hoe jouw kantoor energiezuiniger gemaakt kan worden? Neem dan contact met ons op. Bij Planeka hebben we al meer dan 20 jaar ervaring met de bouw en verbouw van bedrijfspanden en het inrichten van kantoren.

Samen met jou zorgen wij voor een goedlopend proces om toekomstgerichte kantoortrends toe te passen. Uiteraard houden we hierbij rekening met je budget, je wensen en de wettelijke eisen. Bovendien is de afgesproken prijs ook echt de prijs die je betaalt, want je betaalt nooit meerkosten. Neem vandaag nog contact met ons op!