9 Tips voor de Inrichting van een Clubhuis

06-05-2023
Interieurontwerp

Een clubhuis is dé ontmoetingsplek voor leden van jouw club of vereniging. Het is dus belangrijk dat de inrichting niet alleen praktisch, maar ook gezellig is. Een gedateerde inrichting van een clubhuis voelt namelijk heel anders aan dan een modern ingericht clubhuis. 

Bij renovatie of nieuwbouw van het clubhuis kan de inrichting meteen meegenomen worden. Maar hoe pak je dit aan? We geven hier 9 tips voor een praktische en sfeervolle inrichting.

De essentie van een clubhuis

Het clubhuis is in de eerste plaats een gezellige ontmoetingsplek. Het is vooral bedoeld voor sociaal contact, ontspanning, vergaderen of samenwerken. Clubhuizen zijn belangrijk voor alle sportclubs en andere clubs zoals de scouting.

Tips voor de inrichting van een clubhuis

Bij de inrichting van een clubhuis zijn er veel zaken om op te letten. Het is daarbij handig om goed na te denken over hoe het clubhuis straks gebruikt gaat worden. Het gebruik bepaalt namelijk grotendeels de inrichting van een clubhuis. We geven hier een aantal tips voor een geslaagde inrichting.

1. Stijl creëert sfeer

Denk vooraf na over de stijl die je in het clubhuis wilt toepassen. Gebruik bijvoorbeeld de clubkleuren, maar zorg wel dat er een eenduidige stijl wordt gebruikt en maak het niet te druk. De inrichting van een clubhuis met de juiste stijl zorgt voor een fijne sfeer waarin iedereen zich welkom voelt.

2. Binnen en buiten

Bij sommige clubhuizen ligt ook een terras. Hou daar rekening mee bij het kopen van meubilair. Koop niet alleen stoelen en tafels voor binnen, maar schaf ook parasols, schaduwdoeken en terrasmeubilair aan. Of laat een overkapping plaatsen, dan kun je altijd lekker droog op het terras zitten.

Terras golf club

3. Praktische indeling

Maak de indeling praktisch. Zorg dat er voldoende loopruimte is en dat je de tafels makkelijk tegen elkaar aan kunt schuiven als er grote groepen naar het clubhuis komen. Hang ook genoeg verlichting op, zodat de ruimte gezellig verlicht wordt.

4. Meubilair

Kies voor de inrichting van een clubhuis voor praktisch meubilair dat makkelijk schoongemaakt kan worden. Stapelbaar meubilair maakt het eenvoudig om alles aan de kant te zetten. Zo kan de ruimte bijvoorbeeld voor een feest gebruikt worden. Het is ook handig voor een grote schoonmaak.

5. Denk aan geluidsoverlast

Niet alle clubhuizen liggen buiten de bebouwde kom, dus geluidsoverlast is altijd iets om rekening mee te houden. Het helpt al als je ramen en deuren zoveel mogelijk dicht houdt. De akoestiek kun je verbeteren door akoestische wanden en plafonds te plaatsen en te kiezen voor geluiddempende vloerbedekking. Je kunt de geluidsoverlast zo flink beperken.

6. Kies voor een robuuste vloer

De vloer van een clubhuis moet veel kunnen hebben en tegen een stootje kunnen. Er wordt veel overheen gelopen, geschoven met meubilair en af en toe valt er eten of drinken op de vloer. Bedrijfsvloeren zijn om deze reden erg geschikt voor de inrichting van een clubhuis. Geschikte vloeren zijn o.a. marmoleum of pvc, omdat ze duurzaam en makkelijk schoon te maken zijn.

Inrichting van een clubhuis van een voetbalclub

7. Versnaperingen

Sommige clubhuizen hebben een eigen kantine waar koffie en frisdrank geschonken kan worden. Maar ook als er geen keuken is, kun je zorgen dat er frisdrank en snacks verkrijgbaar zijn. Zet bijvoorbeeld automaten neer met daarin snacks en flesjes drinken. Als je genoeg ruimte hebt, kun je bij een renovatie zelfs overwegen om een nieuwe keuken te laten installeren.

8. Bar

Met een bar wordt je clubhuis extra gezellig, zeker als er ook nog een biertap op de bar staat. Van achter de bar kunnen hapjes en drankjes geserveerd worden en clubleden kunnen gezellig aan de bar ‘hangen’ en bijpraten. Zet leuke barkrukken om de bar heen om het extra gezellig te maken. Zorg wel dat er voldoende loopruimte overblijft, zodat iedereen makkelijk naar binnen en buiten kan.

9. Activiteiten

Een clubhuis kan vaak voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Er kan prima vergaderd worden en de ruimte leent zich vaak goed voor het geven van workshops. Clubs kunnen natuurlijk ook zelf avonden organiseren. Hang bijvoorbeeld een projector op voor presentaties of zorg voor discoverlichting en organiseer een leuke feestavond.

Hulp nodig met de inrichting van je clubhuis?

Het opnieuw inrichten van een clubhuis valt soms niet mee. Planeka kan helpen met de (her)inrichting van een clubhuis. Daarbij houden we rekening met je budget, de cultuur van de club en we zorgen voor een praktische indeling met een passende sfeer.

Meer weten? Neem contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.