Inrichtingskosten kantoor per m²

13-05-2023
Kantoorinrichting

Het valt niet altijd mee om bij een complete renovatie of nieuwbouw de inrichtingskosten van een kantoor per m² in te schatten. Een goede begroting maken is een van de lastigste dingen om te doen. Toch zijn er wel wat manieren om de inrichtingskosten kantoor per m² nauwkeurige in te schatten.

We laten hier zien hoe je de kosten voor de inrichting van een kantoor kunt bepalen en berekenen. Je kunt daarbij gebruik maken van normbedragen of gemiddelden, zodat je toch een redelijke inschatting kunt maken.

Wat valt er onder de inrichting?

De inrichting van een kantoor bestaat uit verschillende materialen, meubels en accessoires. Hoewel elk kantoor anders is, bestaat de inrichting meestal uit het volgende: 

  • Meubilair, zoals bureaus, bureaustoelen, ladeblokken, voetensteunen, kabelgoten en laptopstandaarden.

  • Verlichting in de vorm van hanglampen, staande lampen en bureaulampen.

  • De vloer.

  • Raamdecoratie en muurdecoratie.

  • Beplanting.

Al deze onderdelen moeten op elkaar worden afgestemd. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de kleuren mooi bij elkaar passen. Elektra aansluitingen moeten op de juiste plaats zitten en voor betere akoestiek moeten de juiste materialen worden gebruikt.

Inrichtingskosten kantoor per m²

Gemiddelde inrichtingskosten kantoor per m²

Het inrichten van een kantoor kost natuurlijk geld. De inrichtingskosten kunnen uitgedrukt worden per werkplek of per vierkante meter. Om een idee te geven van het benodigde budget voor de inrichting van een kantoor, geven we in onderstaande tabel een berekening van de gemiddelde kosten voor de inrichting van een werkplek voor één medewerker.

OmschrijvingKosten (€)
Ergonomische bureaustoel 250 – 500
In hoogte verstelbaar bureau200
Kast500
Ladeblok200
Voetensteun135
Laptop standaard30
Bureaulamp50
Kabelgoot50
TOTAAL1.415 – 1.665

Als je meer behoefte hebt aan een ruwe schatting van de inrichtingskosten dan is een gemiddelde vaak genoeg. Je kunt er dan vanuit gaan dat de inrichtingskosten per m² tussen de tussen de € 300 en € 750 liggen, dus met een gemiddelde van € 500 per m².

Hoe kun je de kosten verlagen?

De inrichtingskosten kantoor per m² kunnen hoog zijn en soms is je budget niet toereikend om alles te bekostigen. In dat geval is het goed om te weten dat er mogelijkheden zijn om de inrichtingskosten te verlagen.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om tweedehands kantoormeubilair aan te schaffen of om te kiezen voor een circulaire inrichting die zowel duurzaam als functioneel is.

Inrichting kantoor

Inrichtingskosten kantoor per m² berekenen in 3 stappen

Voor een nieuwe kantoorinrichting maak je het beste vooraf een kostenschatting. We laten hier zien hoe je dat in drie stappen kunt aanpakken.

Stap 1. Maak een lijst met onderdelen die je nodig hebt voor de inrichting

Op deze lijst zet je alle materialen, meubels en accessoires die je nodig hebt voor de nieuwe kantoorinrichting. Vergeet niet om hier ook alles te vermelden waarmee je de akoestiek verbetert, zoals akoestisch meubilair.

Stap 2. Bereken de prijs per m²

Om de inrichtingskosten kantoor per m² uit te kunnen rekenen, moet je eerst bepalen hoeveel werkplekken je op het vloeroppervlak kwijt kunt.

De kosten per werkplek vermenigvuldig je vervolgens met het totaal aantal werkplekken dat je wilt realiseren. Tel daar de overige kosten voor decoratie bij op.

Het totaalbedrag deel je door het aantal vierkante meters van het vloeroppervlak om zo de inrichtingskosten kantoor per m² te bepalen.

Stap 3. Marge

Houd altijd rekening met onvoorziene kosten van circa 10%. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de kosten voor het verplaatsen van een radiator, extra kosten i.v.m. ergonomisch kantoormeubilair of simpelweg een vloer die duurder uitvalt.

Hulp nodig met het inrichten van je kantoor?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het inrichten van je kantoor? Planeka kan helpen met het ontwerpen en inrichten van een kantoor(ruimte). Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken of vraag direct een offerte aan.