Leuke kantine inrichten met deze 6 praktische tips

19-11-2022
Kantoorinrichting

De kantine kan een groot effect hebben op de stemming en het welzijn van je personeel. Een leuke kantine inrichten is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat het een ruimte is waar medewerkers graag naartoe gaan om tijdens de lunch bij te praten met collega’s.

In deze gids geven we je zes tips om de kantine goed in te richten, zodat het een ruimte wordt waar iedereen echt van de lunchpauze kan genieten.

kantine inrichten infographic

Waarom is een goede kantine-inrichting belangrijk?

Een goede kantine-inrichting is belangrijk omdat het een plek is waar je medewerkers nieuwe energie kunnen opdoen als ze een paar uur gewerkt hebben. Door van de kantine een gezellige ruimte te maken met een ontspannen sfeer, wordt het een plek waar personeelsleden graag gaan lunchen.

Een kantine kan altijd opnieuw ingericht worden, maar het beste moment is natuurlijk bij een verbouwing, verhuizing of renovatie van een bedrijfspand. Hoe je de kantine omtovert tot een ruimte die uitnodigt om te gaan pauzeren, lees je hieronder.

School kantineSchool kantine met veel licht en vrolijke kleuren

Je kantine inrichten met deze 6 tips

Door van je kantine een plek te maken waar medewerkers graag komen lunchen, verhoog je de productiviteit en het welzijn van je medewerkers. Maar hoe pak je dit aan? We geven je zes tips.

1. Scheid de kantine goed af

Een kantine moet een plek zijn waar werknemers echt even weg kunnen zijn van hun werkplek. Het is dus belangrijk dat de kantine bijvoorbeeld op een andere verdieping ligt of goed afgescheiden wordt van de werkplekken met bijvoorbeeld een akoestische scheidingswand

In een kantine wordt gepraat en er zijn geluiden te horen van bestek, borden en apparatuur. Niet iedereen houdt op hetzelfde tijdstip pauze, dus deze geluiden kunnen overlast veroorzaken voor werkend personeel.

Je voorkomt dat medewerkers geluidsoverlast hebben van de kantine door deze goed af te scheiden met geluidsisolatie.

2. Kies voor praktisch meubilair

Bij een kantine inrichten hoort natuurlijk meubilair uitzoeken. Allereerst moet je inschatten hoeveel zitplaatsen je ongeveer nodig hebt, net zoals je dat doet bij de inrichting van de bedrijfsruimte. Zo kan iedereen een plekje vinden. 

Als je weet hoeveel stoelen en tafels je nodig hebt, dan wordt het tijd om het meubilair te kiezen. Dat moet vooral praktisch zijn. Zorg daarom voor meubels die je makkelijk schoon kunt maken.

Lichtgewicht meubels kun je makkelijk verschuiven en let ook op stapelbaar meubilair. Dat werkt ruimtebesparend als je de kantine bijvoorbeeld ook voor andere gelegenheden wil gebruiken.

Kantine met ronde tafelsRonde tafels met comfortabele stoelen in een lichte ruimte zijn ideaal voor een kantine in bijvoorbeeld een ziekenhuis

3. Uitstraling en sfeer

Het is belangrijk dat de kantine een plek is die uitnodigt tot pauze houden. Het moet echt een plek zijn om met collega’s te kunnen ontspannen en socializen. Zo kunnen werknemers weer nieuwe energie opdoen.

De uitstraling en sfeer van de kantine mogen dus best anders zijn dan in de rest van het kantoor. Zorg dat de kantine gezellig en comfortabel is ingericht. Gebruik sfeervolle, rustgevende kleuren, zoals blauw en groen. Of pas de kleuren van je huisstijl toe en vul deze aan met planten.

Kies tot slot voor een praktische kantinevloer en fleur deze bijvoorbeeld op met mooie tapijten.

4. Verlichting

Verlichting bepaalt voor een groot deel de sfeer in de kantine. Zorg voor sfeervolle verlichting wat een ontspannen sfeer in de ruimte geeft. Maak gebruik van creatief vormgegeven lampen of werk de verlichting gedeeltelijk weg achter het meubilair.

Als de kantine ramen heeft, zorg dan dat er zoveel mogelijk daglicht naar binnen kan komen. Daglicht bevordert de productiviteit en zorgt dat je kantine niet te somber wordt. Niemand eet tenslotte graag in een donkere kantine. 

5. Kies voor een open inrichting

Een open kantine inrichten stimuleert de onderlinge communicatie van je medewerkers. Zet bijvoorbeeld een grote, ronde tafel neer waar mensen makkelijk aan kunnen schuiven. Of kies voor een grote kantinetafel, waar veel medewerkers tegelijk aan kunnen zitten.

Het is ook mogelijk om rechthoekige tafels neer te zetten. Zorg dan wel dat er minstens zes medewerkers aan één tafel kunnen zitten. Houd bij een open inrichting ook rekening met de benodigde loopruimte.

Mag de ruimte iets minder open zijn? Gebruik dan een hoge tafel als afscheiding van de keuken of zet ter afwisseling een bartafel met krukken tussen de lage tafels.

Kleine huiselijke kantine inrichtenHuiselijke kantine inrichting met grote en kleine tafels.

6. Betrek medewerkers bij de kantine inrichting

Betrek medewerkers bij de inrichting van de kantine en verwerk hun input in het vlekkenplan. Op die manier kunnen ze hun wensen inbrengen en voelen ze zich gehoord. Je weet maar nooit met welke leuke en creatieve ideeën ze komen.

Laat je kantine inrichten door Planeka

Kan de kantine op jouw kantoor wel een make-over gebruiken of wil je weten hoe je een bestaande kantine aantrekkelijker kan maken voor je medewerkers? Laat je kantine inrichten door Planeka. Wij kunnen je helpen om een goede inrichting te maken voor de kantine op kantoor, voor een bedrijf, school of sportclub.

Vraag hier vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op voor de mogelijkheden.