Beste Kantoor Kleuren Voor Een Goede Werksfeer

15-10-2022
Kantoorinrichting

Kantoor kleuren worden doorgaans gekozen bij de inrichting of renovatie van een kantoor. Vaak wordt er gekozen voor wit, maar er is zoveel meer te doen met kleur in een kantoorinrichting. Kantoor kleuren hebben namelijk invloed op zowel medewerkers als klanten.

Door de kleuren bewust en met zorg te kiezen, kun je elke ruimte een eigen sfeer en identiteit geven. Je kunt de productiviteit stimuleren en medewerkers een beter gevoel geven. Bekijk hier wat verschillende kleuren met concentratie, productiviteit en inspiratie doen.

Wat doen kantoor kleuren?

Met kantoor kleuren laat je je merk of logo subtiel terugkomen in het kantoorinterieur. Daarnaast hebben kleuren invloed op hoe medewerkers en klanten zich voelen op kantoor. Kleuren roepen namelijk associaties op.

Met kleuren kun je de sfeer op jouw kantoor positief beïnvloeden. Door kleuren bewust te kiezen kun je bijvoorbeeld een donker kantoor lichter maken. Je kunt de kleur ook afstemmen op het type werk dat gedaan wordt, waardoor medewerkers productiever worden.

Vrolijke tinten zorgen bijvoorbeeld voor meer creativiteit, terwijl neutrale tinten de concentratie verbeteren. 

Kantoor kleuren infographic

Kantoor kleuren en hun betekenis

Bij de inrichting van een kantoor werken bepaalde kleuren beter dan andere. Kleuren hebben namelijk een psychologisch effect. Welk effect dit is hangt af van de kleur.

De kleur van de muren kan je boodschap dus doen versterken of juist afzwakken. Hieronder leggen we per kleur uit wat het effect kan zijn.

Groen

Groen is een van de kantoor kleuren die zorgt voor een kalme en rustige omgeving. De kleur staat ook voor genezing en hoop.

De eigenschappen van groen maken de kleur geschikt voor bijvoorbeeld een praktijkruimte voor therapieën, of een ontspanningsruimte op kantoor.

Geel

Geel is een energieke, zomerse kleur. De kleur geel stimuleert originele ideeën en nodigt uit tot ondernemen en communicatie.

Het is een prima kleur voor een overlegruimte in een bedrijf waar creativiteit belangrijk is. Geel combineert goed met kleuren zoals wit, crème en zachte grijs- of bruintinten.

Afscheiding katoor en kantoor temperatuur - clean desk policy

Rood

Rood is een kleur waar je een beetje voorzichtig mee moet zijn. De kleur rood staat namelijk voor leiderschap, agressie, passie en emotie.

Gebruik rood als accentkleur in ruimtes waar snel beslissingen genomen worden. Rood combineert mooi met grijstinten en zwarte accenten.

Blauw

Blauw is een kleur die staat voor rust, evenwicht en balans. De kleur blauw is een koele, rustige kleur die aangeeft dat plichtsbesef belangrijk is in een ruimte.

Blauw is zeer geschikt als een van de hoofdzakelijke kantoor kleuren voor een zakelijke omgeving, zoals een accountants- of administratiekantoor.

Oranje

De kleur oranje wordt gekoppeld aan energie, vitaliteit, blijdschap, motivatie, creativiteit, optimisme en een algeheel gevoel van welzijn.

Oranje is daarom perfect voor kantoren of kantoorruimtes waarin creativiteit belangrijk is. Het is een felle kleur en kan het beste met mate gebruikt worden naast bijvoorbeeld grijs of wit.

Oranje als kantoor kleuren

Roze

Roze is een kleur die een harmonieus gevoel geeft. Dat maakt deze kleur ideaal op een plek waar sociale interactie plaatsvindt, zoals een vergaderruimte.

Vaak zijn oudroze tinten wat subtieler en meer geschikt. Felroze is wel geschikt als accentkleur in een hippe kantoorinrichting.

Paars

Paars is een van de beste kantoor kleuren voor studieruimtes, omdat het staat voor wijsheid, waardigheid en ‘het intellectuele’.

Violet is een lichtere variant van paars, die zorgt voor een bijna religieuze sfeer. Dat past bij een specifieke dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan een yogastudio of een meditatieruimte.

Combineer kleuren met wit

Wit is een kleur die rust geeft, niet afleidt en een donker kantoor kan oplichten. Gebruik je alleen maar wit, dan kan dat wat hard en steriel overkomen. Dat werkt misschien goed in een medische praktijk, maar niet op kantoor.

Combineer wit met verschillende kleuren om contrasten aan te brengen en een bepaalde sfeer te creëren. Wit met groen geeft bijvoorbeeld een frisse, maar toch rustige uitstraling in de kantine, terwijl wit in combinatie met grijstinten juist op de werkvloer veel rust uitstraalt.

Hoe kun je kleur toevoegen aan je kantoor?

Kleur kan op verschillende manieren toegevoegd worden aan een kantoor. Denk aan gekleurde vloerbedekking, gekleurde wanden of gekleurde lampen. De toepassing is ook afhankelijk van de grootte van de ruimtes.

In een kleine ruimte kan een gekleurde muur al snel wat teveel van het goede zijn. Gekleurde meubels of accessoires zijn dan een betere oplossing.

Fris een ruimte op met gekleurde bureaustoelen, of leg een gekleurd vloerkleed in de vergaderruimte. Meer inspiratie nodig? Lees dan ons artikel met ideeën voor de kantoorinrichting.

Hulp nodig bij het inrichten van je kantoor?

Sta jij op het punt om je kantoor te renoveren of opnieuw in te richten en vraag je je af welke kantoor kleuren het beste passen? Schakel dan Planeka in om je kantoor in te richten.

Wij maken een volledig ontwerp voor de herinrichting, inclusief de materiaal- en kleurkeuze en richten daarmee je kantoor volledig in. Meer weten? Neem dan contact met ons op.