Beweging op de werkvloer

22-10-2022
Kantoorinrichting

Bewegen is gezond, maar toch krijgen veel mensen te weinig beweging. Voor een deel wordt dat veroorzaakt door veel zitten op kantoor. Beweging op de werkvloer is juist iets dat je als werkgever vrij eenvoudig kunt implementeren met eenvoudige aanpassingen.

Wil je graag fitte medewerkers? Door slimme keuzes te maken bij een renovatie of herinrichting van je kantoor, kun je zorgen voor meer vitaliteit op de werkvloer. Soms kan dat al met kleine aanpassingen. In dit artikel lees je hoe je dat het beste aanpakt.

Waarom is bewegen op kantoor belangrijk?

Uit onderzoek blijkt dat 79% van de medewerkers productiever is als ze regelmatig sporten en bewegen. Langdurig zitten en weinig bewegen wordt bovendien beschouwd als ongezond. Fitte werknemers hebben bovendien een lager ziekteverzuim.

Kantoormensen zitten bijna 12 uur per dag, waarvan 6,3 uur op kantoor. Als werkgever kun je bijdragen aan de fitheid en gezonde leefstijl van je werknemers door meer beweging op de werkvloer mogelijk te maken.

Hoe kan de kantoorinrichting beweging op de werkvloer stimuleren?

Wil je graag een vitaal bedrijf zijn waar medewerkers voldoende beweging krijgen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om met de kantoorinrichting beweging op de werkvloer te stimuleren.

Beweegbureaus

Met beweegbureaus stimuleer je de afwisseling tussen zitten en staan. De volgende kantoormeubelen zijn hiervoor geschikt: 

  • Zit-sta bureaus;

  • Fietsbureaus;

  • Statafels voor overleggen of het plegen van telefoontjes;

De zit-sta bureaus en statafels zijn in hoogte verstelbaar zodat staand werken mogelijk wordt. Met de fietsbureaus kunnen medewerkers hun conditie verbeteren terwijl ze werken.

Staand overleggen als beweging op de werkvloer

Centrale printerruimtes

Door één centrale printerruimte te maken, moeten medewerkers verder lopen om een printje op te halen of een kopie te maken. Zo stimuleer je meer beweging tijdens de werkuren.

Vervang stoelen

Bureaustoelen moeten ergonomisch zijn om klachten te voorkomen. Om meer beweging te stimuleren kun je een aantal stoelen vervangen door wiebelkrukken, zitballen of stasteunen. Hiermee wordt een actievere zithouding bereikt.

Bewegend vergaderen

Vergaderingen kunnen ook actiever worden gemaakt. Zo kun je de vergaderruimte inrichten met statafels, of de vergaderruimtes helemaal schrappen.

Om lopend vergaderen te stimuleren kun je middelen beschikbaar stellen die notuleren tijdens de wandeling mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan apps en audiorecorders die spraak omzetten in tekst. Zo wordt een vergaderruimte overbodig en kun je die eventueel inrichten als speelruimte.

Lopend vergaderen

Speelruimte

In een sport- en speelruimte kunnen medewerkers actief worden en hun gedachten even verzetten. Richt de ruimte in met een voetbaltafel of een tafeltennistafel. Een complete fitnessruimte is ook mogelijk. Liever wat meer rust? Laat dan een relaxruimte op kantoor inrichten met mogelijkheden voor een powernap of het lezen van een boek. 

Meer ideeën om beweging op de werkvloer aan te moedigen

Als werkgever kun je meer doen dan beweging stimuleren met de kantoorinrichting. Geef zelf het goede voorbeeld en zorg voor een fietsplan, organiseer een Beweeg Challenge met bijvoorbeeld een prijs voor collega’s die het eerst 10.000 stappen op de stappenteller hebben staan.

Een half uur beweging per dag heeft een positief effect op hart- en vaatziekten en verkleint de kans op diabetes type 2. Stimuleer medewerkers om bijvoorbeeld een half uur pauze te nemen in de buitenlucht en hang een notitie op bij de lift om te zorgen dat werknemers vaker de trap nemen.

Met een aantal kleine aanpassingen laat je medewerkers minder zitten en meer bewegen. Bekijk ook onze andere post om nog meer kantoor ideeën op te doen.

Fit op kantoor met Planeka

Vind jij beweging op de werkvloer een goed idee, maar twijfel je over de juiste aanpak? Planeka kan helpen met het inrichten van een kantoor dat aanspoort tot bewegen. We verzorgen daarbij de indeling en naar wens ook het meubilair.

Met onze totaalaanpak zorg je snel voor meer beweging op de werkvloer. Meer weten over onze aanpak en prijzen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.