Relaxruimte Op Kantoor: Inspiratie Voor Minder Stress

08-10-2022
Kantoorinrichting

Stress op kantoor komt overal voor. Je kunt echter iets doen aan de hoge kosten en de negatieve gevolgen die stress met zich mee kan brengen. Voorkom stress bij je medewerkers zoveel mogelijk, bijvoorbeeld door een relaxruimte op kantoor aan te bieden.

Je medewerkers kunnen ontspannen en weer opladen om verder te werken. Overweeg je om zo’n relaxruimte in te richten? Lees dan verder om inspiratie op te doen.

Waarom een relaxruimte op kantoor een goed idee is

Stress op het werk is slecht voor de productiviteit en verhoogt het ziekteverzuim. Door het aanbieden van een relaxruimte op kantoor geef je medewerkers de kans om zich terug te trekken, te ontspannen en te herstellen.

In een relaxruimte op kantoor kunnen medewerkers bijvoorbeeld een powernap van 10-20 minuten doen. Hiervan is bewezen dat het de concentratie een flinke boost kan geven. Even kunnen ontspannen of de mogelijkheid hebben om je aandacht op iets anders te richten, verlaagt stress en geeft weer nieuwe energie.

Wat houdt een relaxruimte precies in?

Een relaxruimte is meer dan een voorbijgaande kantoortrend. Het is een ruimte waar meestal een stille en kalme sfeer hangt. In deze ruimte kunnen medewerkers even kort slapen, rustig een boek lezen of mediteren.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een relaxruimte op kantoor in te richten. Wat het beste werkt voor jouw bedrijf, is afhankelijk van het soort werknemers dat je in dienst hebt.

Het kan zeker geen kwaad om hen te vragen op welke manier ze graag zouden willen ontspannen tijdens het werk. Waar de ene medewerker liever ontspant door een potje poolen of tafeltennissen, doet een ander misschien liever een powernap. Houd hier rekening mee bij de inrichting van de ruimte.

Kantoor lounge

Hoe richt je een relaxruimte op kantoor in?

Een relaxruimte sluit natuurlijk perfect aan bij een moderne, hippe werkplek. Gelukkig zijn er veel manieren om een relaxruimte op kantoor in te richten, zodat er in elk kantoor wel een gemaakt kan worden.

Vervang normale stoelen bijvoorbeeld door comfortabele loungestoelen of zet een hangmat neer. Met een beetje fantasie kom je een heel eind. Meer inspiratie nodig? Lees dan snel verder in ons gids over kantoor inspiratie.

Lounge

Een lounge is een aparte ruimte die je bijvoorbeeld inricht met aparte zitjes die voorzien zijn van zachte stoffen, zoals fauteuils, poefen, akoestisch meubilair, zoals loungebanken en tafels. De loungeruimte zorgt voor een gezellige sfeer en kan tegelijkertijd dienst doen als ontvangstruimte.

Sportruimte

Een potje tafelvoetbal, tafeltennis, darten of poolen vermindert de stress. Je medewerkers kunnen zo hun hoofd even leeg maken en daarna weer fris aan de slag. Zorg wel voor een geluiddichte ruimte, zodat de andere medewerkers niet afgeleid worden door de enthousiaste geluiden. 

Gameroom

In een gameroom kunnen allerlei spelletjes gespeeld worden. Voor medewerkers die graag digitaal gamen, kun je een ruimte inrichten met tv-schermen en een spelcomputer. Daar horen natuurlijk ook comfortabele banken of stoelen bij en een paar bijzettafels. 

Ontwerp gameroom als relaxruimte op kantoorOntwerp gameroom als relaxruimte op kantoor

Bibliotheek

Voor iedereen die graag ontspant met een boek, kun je een bibliotheek inrichten. Laat iedereen die dat leuk vindt een stripboek, leesboek, citatenboekje of fotoboek meenemen wat een tijdje in de ruimte wordt gelegd. Wie binnenkomt, heeft zo volop keuze en kan eenvoudig even de gedachten verzetten.

Andere manieren om stress te verlichten op kantoor

Naast het inrichten van een relaxruimte op kantoor zijn er nog meer mogelijkheden om te zorgen voor een comfortabel kantoorklimaat. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Kantoorverlichting. Daglicht is het beste voor medewerkers die productief moeten zijn. Het is dan ook goed om werknemers tijdens de dag zoveel mogelijk in een natuurlijke verlichting te laten werken. Zorg dat werkplekken in de buurt van ramen staan en dat gordijnen of jaloezieën zoveel mogelijk open staan. Je kunt daglicht ook nabootsen met goede verlichting.

  • Temperatuur. De meest optimale kantoor temperatuur ligt rond de 22 graden. Als je medewerkers het te warm of te koud hebben, kan hun productiviteit en stemming hieronder lijden. Het is aan te raden om de kantoortemperatuur het hele jaar ongeveer gelijk te houden.

  • Fysiek comfort. Comfort is belangrijk voor een goede productiviteit. Investeer in goede stoelen, bureaus en ruimte voor jouw medewerkers. Overweeg om te investeren in staande bureaus of gymballen en zorg dat je medewerkers voldoende mogelijkheden hebben om te gaan staan.

Verander het kleurenschema

Kleur beïnvloedt het gedrag. Een kalmerend blauw of groen kleurenschema geeft een gevoel van rust en het is goed voor de concentratie. Zachte neutrale tinten veroorzaken minder stress en zijn zacht aan de ogen. Door bewust voor een specifiek kleurenschema te kiezen, kan de stress dus ook verminderd worden.

Wijs stilte werkplekken aan

Stilte werkplekken zijn ideaal voor de productiviteit. Je kunt ze heel eenvoudig maken door afgelegen ruimtes aan te wijzen als stille ruimtes waar medewerkers rustig kunnen werken of even pauze kunnen houden.

Laat je werknemers ontspannen met hulp van Planeka

Overtuigd van het nut van relaxruimtes op kantoor? Planeka kan helpen om relaxruimtes te ontwerpen en in te richten en werkplekken optimaal in te richten voor tevreden medewerkers. Neem contact met ons op of vraag gratis een vrijblijvende offerte aan.