Kantoor tapijt – Wat is goed tapijt voor kantoor

16-03-2024
Kantoorinrichting

Kantoor tapijt of projecttapijt is een comfortabele en sfeervolle vloerbedekking voor kantoor. Het is dan ook een van de populairste vloerbedekkingen voor kantoor.

Tapijt heeft veel voordelen. Zo is kantoor tapijt betaalbaar, geluids- en warmte-isolerend, geluiddempend en makkelijk schoon te maken. Bovendien is tapijt in veel kleuren leverbaar en geeft het een gezellige uitstraling aan elk kantoor. 

Er zijn veel verschillende soorten tapijt te koop, waardoor het niet altijd eenvoudig is om een goed tapijt voor kantoor te kiezen. Je wilt tenslotte geen verkeerde keuze maken en je tapijt al binnen enkele jaren moeten vervangen vanwege slijtage.

In deze blog helpen we je om het juiste kantoor tapijt te kiezen, door te laten zien aan welke eisen goed tapijt voldoet.

Voordelen van tapijt op kantoor

Waarom zou je eigenlijk kiezen voor kantoor tapijt en niet voor een van de andere bedrijfsvloeren? Omdat tapijt heel veel eigenschappen heeft die goed van pas komen in een kantooromgeving.

Zo biedt tapijt een goede grip, zodat medewerkers minder snel uitglijden op de vloer. Dat verkleint het risico op val- en slippartijen en zorgt voor een veilige werkomgeving.

Naast deze eigenschap biedt tapijt op kantoor de volgende voordelen:

  • Onderhoudsvriendelijk, vooral laagpolige tapijten.

  • Representatieve uitstraling.

  • Tapijt absorbeert geluiden, voor een betere akoestiek.

  • Projecttapijt is slijtvast en kan zeer intensief worden belopen.

  • Kantoortapijt kan op houten en betonnen vloeren gelegd worden.

  • Kan in combinatie met vloerverwarming gebruikt worden.

  • Tapijt zorgt voor een goede warmte-isolatie.

  • Kan brandvertragende zijn.

  • Voelt warm en zacht aan en is comfortabel om op te lopen.

  • Kan zowel op vloeren als op trappen gelegd worden.

Project tapijt voor kantoor is verkrijgbaar in talloze verschillende kleuren, kwaliteiten en patronen. Er is dus altijd tapijt te vinden dat past bij het interieur van jouw kantoor. Het is wel belangrijk dat je kiest voor de juiste gebruiksklasse, zodat het tapijt een lange levensduur heeft.

Kantoor tapijt in kantoorruimte

Tapijt classificeringen

Kantoor tapijt kan in verschillende gebruiksklassen worden ingedeeld, net zoals dat bij woontapijt het geval is. Voor kantoor moet je altijd een goede kwaliteit tapijt kiezen met een classificering voor projectgebruik.

Binnen die classificering zijn er ook weer verschillende classificeringen, van licht tot zwaar projectmatig gebruik. Deze zullen we hieronder toelichten.

Licht projectgebruik

Tapijt in de klasse “licht projectgebruik” is geschikt voor kleinere kantoorruimtes waar weinig mensen over het tapijt heen lopen.

Het is niet verstandig om een tapijt met de deze classificatie in een grote kantoorruimte te leggen. Het tapijt kan het intensieve loopverkeer niet aan en zal daardoor veel sneller slijten.

Normaal projectgebruik 

Tapijten met de classificatie “normaal projectgebruik” zijn geschikt voor kleine tot middelgrote kantoorruimtes met een gemiddelde personeelsbezetting.

Leg je een tapijt met deze classificatie in een groot kantoor, dan zal het tapijt snel platgelopen worden en slijtageplekken gaan vertonen.

Zwaar projectgebruik

In grote kantoorruimtes waar dagelijks veel mensen over het tapijt heen lopen, wordt eigenlijk altijd gekozen voor kamerbreed tapijt met de classificering “zwaar projectgebruik”. Dit tapijt is zeer slijtvast en heeft een lange levensduur.

Vaak zijn dit polyamide tapijten met een gesneden pool. Sommige tapijtsoorten zijn zelfs bleekmiddelbestendig, zodat ze makkelijk schoongemaakt kunnen worden. 

Tapijt dat geschikt is voor zwaar projectgebruik, kan in principe in alle kantoren gelegd worden. Vanwege de zware kwaliteit zal dit tapijt in een kleiner kantoor nauwelijks slijtage gaan vertonen. Het tapijt zal dus een langere levensduur hebben.

De prijs per m² ligt gemiddeld wel hoger dan van tapijt in een lichtere gebruiksklasse. Dit moet dus meegenomen worden bij de keuze.

Tapijt met classificering zwaar projectgebruik in grote kantoorruimte

Industrieel gebruik

In veel industrieën is een vloeistofdichte vloer een vereiste. Daarom wordt in de industrie eigenlijk nauwelijks tapijt gebruikt als vloerbedekking. Zacht tapijt is namelijk niet vloeistofdicht.

Gietvloeren, rubber vloeren, pvc- en vinyl vloeren zijn dat wel en dus beter geschikt voor industrieel gebruik dan tapijt en vloerbedekking.

Kies bij twijfel een klasse hoger

Als je twijfelt welke classificering vloerbedekking jij op kantoor nodig hebt, kies dan altijd voor een hogere classificering.

Twijfel je bijvoorbeeld tussen tapijt dat geschikt is voor licht projectgebruik en tapijt in de klasse normaal projectgebruik? Kies dan voor het tapijt dat geschikt is voor normaal projectgebruik. Zo weet je zeker dat de vloer het langste goed en mooi blijft.

Onderhoud van kantoor tapijt

Goed onderhoud van kantoor tapijt zorgt ervoor dat het tapijt schoon blijft en langer meegaat. Het onderhouden van kantoor tapijt moet het liefst zo eenvoudig mogelijk zijn, zodat de schoonmaakkosten niet uit de hand lopen en werkprocessen niet onderbroken hoeven worden.

Let bij de keuze voor nieuw kantoor tapijt op onderhoudsvriendelijkheid. Om te bepalen hoe onderhoudsvriendelijk een tapijtvloer is, kun je de volgende punten in gedachten houden:

Materiaal

Projecttapijt wordt vaak gemaakt van polyamide garens (of naaldvilt). De polyamide vezels hebben een hoge slijtvastheid en een uitstekende vuilwerende werking.

De vezels houden ook rond dwarrelende stof vast. Dat is een groot voordeel, want dan blijft het stof niet in de lucht zweven en kun je het eenvoudig opzuigen.

Poolconstructie

Een andere eigenschap van kantoortapijt die invloed heeft op de schoonmaaktijd is de samenstelling van de pool. Een gesneden pool is kort en het vuil kan makkelijker tussen de polen vandaan gezogen worden. Schoonmaken neemt daardoor minder tijd in beslag.

Poolhoogte

De lengte van de pool heeft ook invloed op de eenvoud van onderhoud. De vezels van laagpolig tapijt zijn veel korter dan bij hoogpolig tapijt. Vuil en stof kunnen minder makkelijk tussen de pool gaan zitten.

Het is daardoor makkelijker om stof en vuil van het tapijt af te halen met een stofzuiger. Vloeistoffen die vlekken kunnen veroorzaken, zijn ook makkelijker te verwijderen, omdat de vloeistoffen minder diep doordringen in de korte vezels.

Kantoor tapijt als vloerbedekking

Loopgeluiden verminderen

Als je veel last hebt van loopgeluiden op kantoor, of als de algehele akoestiek is niet optimaal, dan is tapijt een goede keuze voor vloerbedekking. Tapijt kan namelijk ingezet worden met andere akoestische oplossingen om galm te verminderen en storende kantoorgeluiden wel goed te dempen.

In vergelijking met harde vloeren kan tapijt tot 50% meer geluiden dempen. Er bestaat ook speciaal projecttapijt met een akoestische rug die nog beter in staat is om loopgeluiden te verminderen. Dit tapijt is zelfs in staat om weerkaatsende loopgeluiden van andere verdiepingen of aanliggende ruimtes te dempen.

Kantoor tapijt laten leggen

Wordt jouw kantoor binnenkort gerenoveerd of verbouwd en ben je op zoek naar kantoor tapijt? Dan ben je bij Planeka aan het juiste adres. Wij verzorgen complete kantoorverbouwingen en -renovaties, inclusief het leggen van nieuw kantoor tapijt.

Ons team gaat altijd voor het beste resultaat en je profiteert van onze unieke geen-meerwerk-garantie. Meer weten? Neem gerust contact op, of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.