5 Akoestische oplossingen voor op kantoor

25-03-2023
Akoestiek

Een slechte akoestiek op kantoor is een veelgehoord probleem. Dat geldt vooral in grote, open kantoorruimtes die druk bezet zijn. Een slechte akoestiek zorgt dat medewerkers zich niet goed kunnen concentreren, snel afgeleid zijn en meer fouten maken. Akoestische oplossingen zijn nodig om de kwaliteit van werken te verbeteren en ziekteverzuim te verlagen.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de akoestiek op kantoor te verbeteren. In dit artikel lees je waarom een goede akoestiek een positief effect heeft op medewerkers en welke manieren er zijn om de akoestiek in een kantoorruimte te verbeteren.

Akoestiek op kantoor

Op kantoor zijn er vaak veel mensen tegelijk aan het werk in open kantoorruimtes. Er wordt gepraat, gebeld en heen en weer gelopen. Er ontstaat dan al snel geluidsoverlast waardoor medewerkers overprikkeld kunnen raken en zich slecht kunnen concentreren. Dat kan weer leiden tot een hoger ziekteverzuim.

Akoestische oplossingen op kantoor zijn dus erg belangrijk voor het welzijn van medewerkers. Gelukkig zijn er verschillende akoestische producten die helpen om slechte akoestiek op een kantoor te verbeteren

Akoestische oplossingen met een scheidingswand op kantoor

Akoestische oplossingen voor kantoor

Er zijn verschillende manieren om de akoestiek in een kantoorruimte te verbeteren. Vaak hebben deze oplossingen te maken met de manier waarop het kantoor is ingericht. Een kantoorrenovatie of -verbouwing is dan ook een perfecte gelegenheid om de akoestiek van de ruimte beter te maken. 

Er kan daarbij gebruik gemaakt worden van verschillende akoestische oplossingen die allemaal meehelpen om ongewenste galm tot een minimum te beperken. We zetten hier de meest gebruikte oplossingen op een rij.

1. Akoestisch kantoormeubilair

Akoestisch kantoormeubilair is bijzonder geschikt als je van plan bent om de akoestiek in je kantoorruimte te gaan verbeteren. Meubels zijn vaak gemaakt van harde materialen, die geluiden weerkaatsen.

Akoestische meubels zijn voorzien van geluidsabsorberend materiaal. Het speciale materiaal zorgt ervoor dat de geluidstrillingen niet teruggekaatst worden, maar geabsorbeerd. Zo voorkom je dat het geluid zorgt voor een vervelende galm waar je werknemers last van hebben.

2. Akoestische oplossingen voor plafond

Het plafond heeft een groot oppervlak en speelt dus een belangrijke rol bij de akoestiek van een ruimte. Het plafond isoleren tegen geluid kan door akoestische materialen op het plafond te bevestigen. Denk bijvoorbeeld aan akoestische plafondpanelen die het geluid in een kantoorruimte absorberen en zo een slechte akoestiek kunnen verbeteren. 

Een akoestisch spanplafond is een andere oplossing die kan zorgen voor een goede akoestiek. Een spanplafond is een plafond gemaakt van strak gespannen kunststofdoek die over een bestaand plafond gespannen wordt. Tussen het plafond en de doek kan akoestisch materiaal geplaatst worden dat zorgt voor een geluiddempende werking. 

akoestisch plafondeiland - Planeka

3. Akoestische scheidingswand

Met een akoestische scheidingswand kun je de geluidsoverlast op de werkvloer verminderen. Een akoestische scheidingswand kan tussen bureaus worden geplaatst, of gebruikt worden om aparte ruimtes te maken in de kantoortuin. 

Akoestische scheidingswanden zijn gemaakt van beklede frames met daartussen geluidsisolerend materiaal. De wanden zijn vast of verplaatsbaar en leverbaar in diverse afmetingen en stofferingen. Zo past de wand altijd mooi bij de rest van de kantoorinrichting.

4. Akoestische wandbekleding

De beste akoestiek op kantoor ontstaat door een combinatie van akoestische plafonds en akoestische wandbekleding. Bij de wandbekleding wordt vaak gebruik gemaakt van akoestisch behang of akoestische wandpanelen.

Akoestisch behang of geluiddempend behang heeft een geluidsabsorberende werking. Het behang is extra dik omdat het is opgebouwd uit verschillende isolerende lagen. In vergelijking met regulier behang of een strakke gepleisterde wand wordt het geluid veel minder weerkaatst. Het toepassen van akoestisch behang kan de galm verminderen.

Akoestische wandpanelen zijn ook veelgebruikte akoestische oplossingen. Het zijn geluidsabsorberende panelen die de galm in een ruimte verminderen. Akoestische panelen zie je daarom vaak in vergaderruimten. Ze worden ook wel direct achter werkplekken geplaatst om te voorkomen dat het geluid via de achterwand terugkaatst naar de werkplekken.

Akoestische wandpanelen

5. Grote ruimtes opdelen

In grote ruimtes zijn de afstanden tussen de wanden soms zo groot dat het te lang duurt voordat geluid wordt geabsorbeerd door wandpanelen. In een grote ruimte heb je daardoor al snel last van een akoestisch probleem, zoals:

  • Galm;

  • Echo;

  • Een ‘koud’ en hard geluid;

  • Een vertrouwelijk gesprek dat je woord voor woord kunt verstaan.

Het opdelen van de ruimte kan dan een oplossing zijn. Op die manier onderbreek je de geluidsgolven waardoor het akoestisch comfort verbetert. Maak bijvoorbeeld een aantal hoekjes waar medewerkers kunnen zitten tijdens de pauze, of gebruik scheidingswanden om de ruimte op te delen.

Akoestische oplossingen van Planeka

Is de akoestiek van jouw kantoor toe aan verbetering? Dan kunnen wij je helpen om de akoestische oplossingen op kantoor te implementeren. Dankzij meer dan 20 jaar ervaring met kantoorverbouwingen en -renovaties hebben wij voor elk probleem een oplossing.

Verminder geluidsoverlast en zorg voor een beter werkklimaat voor medewerkers. Meer weten? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op.