Geluidsscherm kantoor voor betere akoestiek

23-03-2024
Akoestiek

Op een kantoor waar veel mensen samenwerken in dezelfde ruimte, kan makkelijk geluidsoverlast ontstaan. Door medewerkers die luid praten bij het koffieapparaat, druk overleggen of telefoongesprekken voeren, kunnen anderen zich minder makkelijk concentreren op het werk.

Geluidsoverlast zorgt voor verlaagde productiviteit en meer afleiding. Met een geluidsscherm kantoor vermindert de geluidsoverlast en verbetert de akoestiek.

Een geluidsscherm zorgt daarbij ook voor de nodige privacy, bijvoorbeeld als collega’s even samen willen overleggen, of bij videomeetings. De schermen zijn flexibel en snel te plaatsen, waardoor het niet nodig is om het hele kantoor te verbouwen.

Lees verder om te ontdekken wat geluidsschermen precies zijn, hoe ze werken en waar je op moet letten als je ze koopt.

Wat is een geluidsscherm kantoor?

Bij een slechte akoestiek op kantoor of bij klachten over geluidsoverlast, kan een geluidsscherm een goede oplossing zijn. Geluidsschermen, ook wel akoestische wanden genoemd, zijn vaste of verplaatsbare schermen die storende geluiden dempen.

Een akoestisch scherm blokkeert het geluid en geeft meer privacy. Plaats de schermen los in de ruimte om de ruimtes te scheiden, of zet een scherm tussen twee bureaus voor een stillere werkplek.

Het is altijd aan te raden om de schermen te gebruiken in combinatie met andere akoestische oplossingen. Op die manier versterken alle maatregelen elkaar, waardoor geluidsoverlast effectief wordt bestreden.

Zo kunnen akoestische plafonds, vloerbedekking en akoestische wanden allemaal meehelpen om geluidsoverlast en galm op kantoor tot een minimum te beperken.

Geluidsscherm kantoor tussen bureaus om de akoestiek te verbeteren

Voordelen van een geluidsscherm kantoor

Een akoestisch scherm is een praktische en snelle oplossing waarmee geluidsoverlast snel verminderd kan worden. Een geluidsscherm op kantoor heeft de volgende voordelen:

 • Vermindert achtergrondgeluiden.

 • Beter concentratie en productiviteit.

 • Vermindert galm in ruimtes.

 • Geeft privacy.

 • Snel en flexibel plaatsbaar.

Door geluidsschermen toe te passen, ontstaat er voor collega’s al snel een beter werkklimaat op kantoor. Plaats een aantal schermen om de bureaus heen of zet verrijdbare schermen neer tussen de werkvloer en de koffiecorner. De schermen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.

Soorten geluidsschermen kantoor

Soms heb je tijdelijk een geluidsscherm nodig op kantoor, bijvoorbeeld om de geluidsoverlast van een overleg te verminderen.

Aan de andere kant wil je misschien iets doen aan de overlast op de werkplek die veroorzaakt wordt door bellende of pratende collega’s. Voor elke situatie zijn verschillende soorten geluidsschermen verkrijgbaar, namelijk:

 • Een verrijdbaar scherm om een ruimte op te splitsen (divider). De verrijdbare schermen zijn flexibel toe te passen. Je gebruikt ze waar en wanneer je ze nodig hebt.

 • Een vast geluidsscherm kantoor. Deze kan gebruikt worden om werkruimtes te scheiden van sociale ruimtes.

 • Akoestische bureau scheidingswand. Bureau schermen kun je gebruiken om per werkplek de overlast snel te verminderen.

De schermen zijn er in verschillende vormen, kleuren en afmetingen. Het is ook mogelijk om het scherm zelf samen te stellen. Laat het scherm bijvoorbeeld bedrukken met een logo of een foto die past bij je bedrijf.

Akoestische scheidingswand op kantoor

Waar moet je op letten?

Heb je in jouw kantoor behoefte aan een geluidsscherm kantoor? Dan zijn er een aantal punten waarop je kunt letten bij de aanschaf.

Als je kiest voor akoestische oplossingen, dan is de geluidsreductie natuurlijk heel belangrijk. Let daarnaast op de afmetingen, het gebruiksgemak en de afwerking van het scherm.

Afmetingen

Geluidsschermen voor kantoor zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes en breedtes. Zo passen ze op elk kantoor en op elk bureau.

Akoestische schermen moeten minstens 150 cm hoog zijn, zodat spraakgeluiden minder makkelijk over het scherm heen gaan. Een lager scherm heeft helaas weinig effect, omdat de geluiden daar overheen ‘waaien’ en dus niet opgevangen worden.

Geluidsreductie

Geluidsreductie is een van de belangrijkste eigenschappen van het scherm. Deze eigenschap zorgt namelijk voor een goede akoestiek.

Let op het materiaal en de dikte van het scherm, omdat die bepalen hoeveel geluid er gereduceerd wordt. Hoe dikker het scherm, hoe beter de geluidsreductie.

Let bij de materiaalkeuze op het vermogen om geluiden te absorberen. Denk bijvoorbeeld aan materialen als polyurethaanschuim, melamineschuim, polyesterwol, vilt, steenwol of glaswol.

Geluidsscherm kantoor

Afwerking

Een akoestisch scherm is voor iedereen zichtbaar. Het maakt onderdeel uit van het interieur. Besteed dus ook aandacht aan de afwerking van het scherm. Dat kan met verschillende materialen, zoals:

 • Akoestisch vilt.

 • Designstoffen.

 • Foto of een andere opdruk.

Wil je ook meteen het klimaat op kantoor verbeteren? Kies dan voor een groene moswand of een verrijdbare plantenbak als een akoestische scheidingswand die geluiden dempt. Zo kun je akoestiek en groen combineren.

Flexibiliteit

Akoestische schermen kunnen flexibel gebruikt worden. Je kunt kiezen voor vaste schermen die je rondom bureaus plaatst of voor schermen op wielen.

Schermen op wielen kun je overal neerzetten waar er behoefte is aan meer rust of privacy op kantoor. Zet de schermen tussen bureaus of scherm een gedeelte af waar je even wilt overleggen.

Akoestiek kantoor verbeteren met Planeka

Een renovatie, verbouwing of herinrichting van een kantoor is een prima moment om de akoestiek op de werkvloer te verbeteren. Planeka kan je helpen om de akoestiek te verbeteren met verschillende oplossingen, waaronder met geluidsschermen kantoor.

Heb je hulp nodig met het kiezen van de juiste akoestische oplossingen? Neem dan contact op met ons of vraag nu geheel vrijblijvend een offerte aan.