#7 Tips om milieubewust op kantoor te worden

03-09-2021
Kantoorinrichting

Milieubewust leven is de afgelopen jaren steeds normaler geworden. We sorteren het afval, we nemen de auto alleen als het echt nodig is en kopen zo min mogelijk producten in plastic verpakkingen. 

Dit is wat we thuis doen. Maar zijn we ook milieubewust op kantoor?

Milieubewust ondernemen is goed voor je bedrijfsimago 

Milieubewust ondernemen is niet alleen slim ondernemen, maar ook goed voor het imago van je bedrijf. Mensen willen graag milieubewust leven en het liefst in een groen kantoor werken. Dit betekent dat je met je kantoor vanaf het ontwerp rekening houdt met het milieu. Dit wordt ook wel duurzaam ondernemen genoemd:

  • Tijdens het bouwen of het renoveren van je kantoor, maak je gebruik van duurzame materialen. 

  • Je maakt gebruik van gerecyclede kantoormeubelen of least ze. 

  • De kantoorartikelen die je gebruikt zijn milieuvriendelijk. 

  • In de kantine wordt gebruik gemaakt van duurzame en milieubewuste producten. 

Milieubewust op kantoor is niet zo moeilijk

Ons milieubewustzijn op de werkvloer blijkt nog voor verbetering vatbaar. Velen van ons werken al op een duurzame wijze, maar onbewust doen we nog steeds dingen die niet goed zijn voor het milieu.

Lees onze 7 tips om milieubewust op kantoor te worden. Misschien kun jij hiermee het kantoor een stukje groener maken. 

milieubewust kantoor duurzaam daglicht groen klimaatneutraal - Planeka

1. Milieuvriendelijke verzending van je post met CO2 neutrale postbezorging

Een milieubewust kantoor verstuurt de post zoveel mogelijk via het internet. Alleen als het niet anders kan, kun je ervoor kiezen om je post klimaatneutraal te laten bezorgen. Groene Post van PostNL compenseert de CO2 die wordt uitgestoten tijdens het vervoer van je post, door te investeren in duurzame projecten. 

2. Deel kantoorartikelen om de deeleconomie op het werk te promoten

Vaak wordt voor elk kantoor dezelfde kantoorartikelen aangeschaft: van perforators, nietmachines tot aan mobiele telefoon opladers. Bekijk of dit echt nodig is of dat deze artikelen gedeeld kunnen worden.

Je kunt ze in een deelkast plaatsen waardoor ze voor bepaalde kantoren gemakkelijk toegankelijk zijn. Dit scheelt niet alleen in aanschafkosten, maar het is ook zeer milieubewust, omdat je uiteindelijk bijdraagt aan het verminderen van de afvalberg.

3. Richt je kantoor in met ‘cradle to cradle’ meubilair 

Steeds meer bedrijven bieden ‘cradle to cradle’ kantoormeubilair aan. Dit meubilair is gemaakt van materialen die van productie tot aan sloop gescheiden worden in herbruikbare stoffen.

Het zorgt ervoor dat geen onderdeel wordt weggegooid, maar steeds weer opnieuw en in andere vormen kunnen worden gebruikt. 

4. Behoud flexibiliteit in je kantoorinrichting door je meubilair te leasen

In plaats van kantoormeubilair aan te schaffen, kun je er ook voor kiezen om het te leasen. Het voordeel van leasen is dat je zorgeloos gebruik kunt maken van je kantoorinrichting, zonder het te bezitten.

Leasen van je kantoorinrichting biedt je flexibiliteit: je kunt je meubilair aanpassen aan het aantal werkplekken dat je echt nodig hebt. Bij het leasen van kantoormeubilair kun je denken aan: bureaus, bureaustoelen, ladeblokken, kasten, smartboards, akoestische wanden en nog veel meer.

Je kunt lease meubilair eenvoudig vervangen en aanpassen aan je lopende projecten. Er is geen opslag nodig om ongebruikte meubels op te slaan en je verhoogt de afvalberg niet. 

5. Bestel minder vaak en in grotere hoeveelheden

Door het plaatsen van grotere bestellingen van kantoorartikelen of voor de bedrijfskantine, kun je veel besparen:

  • Het is financieel voordeliger omdat je geen bezorgkosten hoeft te betalen. 

  • Je draagt bij aan minder CO2-uitstoot, omdat de bezorger minder vaak hoeft te rijden. 

  • Er is minder verpakkingsmateriaal nodig als je in grotere hoeveelheden bestelt.

Het is dus goed om naar het inkoopbeleid van verschillende afdelingen te kijken om op een milieubewuste wijze je voorraden aan te vullen. 

6. Perforators en pennen gemaakt van gerecycled plastic

Steeds meer gebruiksartikelen worden gemaakt van gebruikte materialen. Zo worden van gerecyclede PET-flessen balpennen gemaakt die navulbaar zijn. Kantoorapparaten zoals een perforator worden tegenwoordig gemaakt van 100% gerecycled plastic.

Milieubewust op kantoor worden is eenvoudig te realiseren met duurzame kantoorartikelen. 

7. Een milieubewust en duurzaam kantoorontwerp

Ben je er aan toe om je kantoor geheel opnieuw in te richten? Dan is het goed om dit op een moderne manier te doen: milieubewust en duurzaam.

Er zijn veel mogelijkheden om een groen kantoor te realiseren dat rekening houdt met energieverbruik, duurzame materialen en het milieu. Tegelijk kun je goed gebruik maken van het daglicht, een gezonde klimaatbeheersing en flexibele ruimtes om je kantoor optimaal in te richten.

Zo’n kantoor is niet alleen goed voor het milieu, maar zeker ook voor je medewerkers en je bezoekers. 

Heb je hulp nodig bij het maken van een milieubewust en duurzaam kantoorontwerp, neem dan contact met ons op. Met onze ervaring weten we precies wat de beste kantooroplossingen zijn die passen bij jouw budget en wensen voor jouw bedrijf.