Eenvoudig stappenplan voor een goed projectplan verbouwing

21-01-2023
Kantoorinrichting

Een kantoorverbouwing vraagt om goede organisatie en overzicht. Er komt tenslotte heel wat kijken bij de verbouwing en herinrichting van een kantoor.

Met een projectplan verbouwing zorg je dat je geen stappen overslaat in dit complexe proces. In dit artikel lees je hoe je stap voor stap een goed projectplan opstelt.

Wat is een projectplan verbouwing?

Een projectplan verbouwing is een plan van aanpak voor de renovatie of verbouwing van een kantoor. In dit plan maak je de verbouwplannen concreet, houd je overzicht over het project en bewaak je het budget. Het is dus verstandig om dit projectplan op papier te zetten voordat je gaat verbouwen.

2D plattegrond na een vlekkenplan maken

Stap voor stap een projectplan maken voor jouw verbouwing

Het opstellen van een projectplan voor je verbouwing gebeurt stap voor stap. Op die manier zorg je dat je niets over het hoofd ziet. Hieronder leggen we uit welke stappen je kunt nemen om een projectplan op te stellen.

Stap 1. Oriënteren

Een verbouwing begint vaak met een idee. In de oriëntatiefase onderzoek je welke materialen geschikt zijn en op welke manier de verbouwing straks moet plaatsvinden.

Het is een goed moment om over financiën na te denken. Wie gaat de verbouwing financieren en wil de bank meewerken? Probeer in deze fase ook in te schatten of je een vergunning nodig hebt.

Stap 2. Eisen en wensen opstellen

Maak een duidelijke lijst met harde eisen en eventuele wensen die tijdens de verbouwing uitgevoerd moeten worden. Zo kun je bijvoorbeeld al een vlekkenplan maken waarin je aangeeft welke functie elke ruimte krijgt en met die indeling verder werken.

Wil je bijvoorbeeld een nieuwe keuken in de kantine laten zetten, of wordt een deel van de kantoortuin bestemd voor stilteruimtes? Bij deze stap zet je het allemaal op papier.

Vlekkenplan maken

Stap 3. Budget bepalen

In de derde stap van het projectplan verbouwing bepaal je het budget en controleer je of de verbouwing haalbaar is. Misschien moet je wat zaken schrappen, of kun je juist wat extra’s doen. Aan de hand van het budget kun je helder krijgen wat je precies kunt verbouwen en hoe die verbouwing eruit gaat zien.

Bij deze stap heb je ook de mogelijkheid om onderbouwde keuzes te maken. Kies je voor design kantoormeubilair of houd je liever budget over voor duurzamere vloerbekleding? Het beschikbare budget vormt hierbij de leidraad. 

Stap 4. Schetsen maken

Het is belangrijk om een goede indeling van het kantoor te maken. Met schetsen zet je de nieuwe indeling alvast op papier. De schetsen heb je straks nodig bij het aanvragen van offertes.

Je kunt ook foto’s van de ruimtes maken om mee te sturen. Zo wordt duidelijk hoe het kantoor er straks uit gaat zien.

Stap 5. Details uitwerken

Inmiddels is het projectplan verbouwing zo ver dat de indeling op papier staat. Nu kun je details verder uitwerken. Denk bijvoorbeeld aan de plaats van de stopcontacten en lichtpunten. Je kunt bij deze stap invullen welk meubilair er nodig is, welke kasten, raambekleding en vloerbedekking je wilt.

Door details uit te werken maak je concreet hoe de verschillende ruimtes ingericht moeten worden.

Details projectplan verbouwing in kaart brengen

Stap 6. Offertes opvragen

Vraag offertes op bij verschillende aannemers en partijen. Wil je met een aannemer werken, zoek dan een goede aannemer. Gebruik je liever geen aannemer? Dan zul je met verschillende specialisten aan de slag moeten om alle werkzaamheden uit te voeren.

Het is erg belangrijk dat het bewezen deskundige mensen zijn die je vertrouwt. Vraag ook altijd wanneer de werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden en hoeveel tijd er nodig is. Zo voorkom je dat het kantoor wekenlang onbereikbaar is.

Stap 7. Verbouwing voorbereiden

In stap 7 van een projectplan verbouwing kun je de verbouwing echt gaan voorbereiden. Licht iedereen in dat er verbouwd gaat worden en hoe lang dat ongeveer gaat duren.

Zorg voor vervangende werkplekken of vraag iedereen om zoveel mogelijk thuis te werken. Zorg dat het oude kantoormeubilair afgevoerd wordt of regel opslag voor het meubilair als je het hergebruikt.

Stap 8. Verbouwing uitvoeren

De laatste stap van het projectplan verbouwing is om de verbouwing daadwerkelijk uit te voeren. Je hebt inmiddels een aannemer of specialisten ingeschakeld en die kunnen aan de slag.

Heb jij plannen om een kantoor te gaan verbouwen? Laat je bedrijfsverbouwing dan uitvoeren door Planeka.

Planeka verzorgt alles tot in de puntjes en wij zullen tijdens de gehele verbouwing jouw vaste aanspreekpunt zijn. We nemen alles uit handen, van het projectplan verbouwing maken tot de daadwerkelijke verbouwing en begeleiden het hele project. Wil je graag weten wat dat ongeveer gaat kosten? Vraag dan hier een gratis offerte aan