7 tips voor het inrichten van een klein kantoor

14-01-2023
Kantoorinrichting

Heb je een klein kantoor maar wil je er toch een fijne werkplek van maken? Dat is zeker mogelijk. Van elke ruimte valt namelijk een prettige werkplek te maken. Als het vloeroppervlak beperkt is, zoals bij een klein kantoor, dan is het inrichten wat uitdagender.

Een klein kantoor inrichten gaat dus net even anders in zijn werk dan een groot kantoor. Hoe je van een kleine ruimte toch een fijn en praktisch kantoor kunt maken, dat laten we hier zien. We geven je namelijk 7 praktische tips voor het inrichten van een klein kantoor.

1. Zorg voor voldoende licht

Bij het inrichten van een klein kantoor is daglicht heel belangrijk. Daglicht zorgt voor een betere concentratie. Bovendien oogt een lichte ruimte groter dan een donkere ruimte en dat komt vooral bij een klein kantoor goed van pas.

Een klein kantoor inrichten met weinig daglicht is een uitdaging. Zorg voor een wandlamp of plafondverlichting met lampen met de juiste kleurtemperatuur. In kantoorruimtes wordt een kleurtemperatuur van 3000K tot 4000K geadviseerd, waarmee daglicht wordt nagebootst.

Goede verlichting in klein kantoor

2. Kies kleuren verstandig

Welke kleuren krijgt het kantoor? De verleiding is groot om een trendy kantoor kleur op de muur te verven, maar bij een klein kantoor werkt dat averechts. De kleur haalt namelijk al het licht uit de ruimte weg. En daardoor oogt je kantoor juist kleiner.

Voor een klein kantoor inrichten gebruik je het beste rustige, lichte kleuren in je kantoor die het daglicht weerkaatsen en je kantoor groter laten lijken. Kies bijvoorbeeld voor beige, wit of lichtbruine tinten voor muren, vloeren en meubels. Met een verstandige kleurkeuze lijkt je kantoor optisch groter.

3. Glazen wanden

Een klein kantoor inrichten met glazen wanden is een prima keuze als het een onderdeel is van een grotere ruimte. Door tijdens een herinrichting te kiezen voor glazen wanden lijkt jouw kleine kantoor optisch groter. Onze tip: kies voor glazen schuifwanden waarmee je ruimtes flexibel inricht.

Glazen wanden verhogen de transparantie op kantoor, maar verminderen ook de privacy. Kijk dus goed waar je de glazen wanden wilt plaatsen en bedek de glasplaat gedeeltelijk met een matte sticker om inkijk te voorkomen. Bekijk ook onze tips voor kantoorinrichting.

4. Schuif met meubels

Kantoormeubilair neemt vaak de meeste ruimte in beslag. Voor een klein kantoor inrichten is het dan ook belangrijk om te kijken welke meubels echt nodig zijn. Kleine meubels nemen minder ruimte in en zijn dus beter geschikt voor het inrichten van een klein kantoor.

Met kleine meubels blijft er meer loopruimte over. Zo kun je makkelijker zien hoe je het kantoor het beste kunt inrichten. Kies voor meubels op wielen zodat je de indeling van het kantoor makkelijk kunt veranderen. Lees voor meer inspiratie ons artikel over kantoorinrichting.

5. Opbergen

Een kleine ruimte kan snel rommelig aanvoelen. Kies dus liever voor meubels en accessoires waarin je alle spullen goed kunt opbergen. Die meubels moeten natuurlijk wel passen bij de kleine ruimte. Kies dus voor je thuiskantoor of kleine kantoor het liefst voor kleine, smalle kantoormeubels of schuifdeurkasten.

Kasten bieden veel opbergmogelijkheden voor een klein kantoor inrichten, maar je moet ze wel kwijt kunnen in het kantoor. Denk bijvoorbeeld aan slimme oplossingen zoals een smalle, hoge kast naast je bureau of een bureau met ingebouwde bergruimte. Een kleine archiefkast of ladeblok op wielen zorgen ook voor extra opbergruimte.

Klein kantoor inrichten met voldoende opbergruimte

6. Gebruik de hoogte

Voor een klein kantoor inrichten is het belangrijk dat je alle beschikbare ruimte zo goed mogelijk benut. Maak dus ook gebruik van de wanden om extra opbergruimte te creëren. Door een smalle kast tegen de wand te plaatsen lijkt je kantoor hoger en blijft er meer loopruimte over.

Als je thuis een kantoor gaat inrichten, dan komen deze tips ook goed van pas. Vaak is de ruimte bij een thuiskantoor beperkt en kunnen de wanden goed benut worden. Plaats bijvoorbeeld planken aan de muur of gebruik een wandopbergsysteem. Zo bewaar je alles netjes en overzichtelijk.

7. Kies voor ruimtelijke meubels

Bij een klein kantoor kies je snel voor kleine kantoormeubels, omdat de ruimte nou eenmaal beperkt is. Toch valt er ook iets voor te zeggen om juist voor grotere meubels te kiezen bij het inrichten van de werkplek. Kies in plaats van bureaus bijvoorbeeld voor een mooie grotere tafel.

De stijl van de meubels bij een klein kantoor inrichten kan ook bijdragen aan een ruimtelijk effect. Kies voor bureaus die niet dicht zijn aan de zijkant. Dat oogt minder massief. Het materiaal speelt ook een rol. Meubilair gemaakt van glas of metaal oogt nou eenmaal ruimtelijker dan massief houten meubilair.

Klein kantoor? Laat het inrichten door Planeka

Wil jij een klein kantoor inrichten, maar weet je niet goed hoe? Laat het over aan professionals. Planeka staat al voor je klaar. We hebben al heel wat kantoren ingericht en weten welke uitdagingen het inrichten van een klein kantoor met zich meebrengt.

Zoek je een professionele kantoorinrichter die het hele traject uit handen kan nemen? Neem dan contact met ons op.