Stoelen vergaderruimte – Waar moet je op letten?

25-11-2023
Kantoormeubelen

Bij het inrichten van de vergaderruimte spelen de stoelen in de vergaderruimte een belangrijke rol. Een representatieve vergaderruimte is namelijk niet compleet zonder de juiste vergaderstoelen.

Tijdens een vergadering heb je het liefst dat iedereen aan tafel zich kan concentreren en comfortabel kan zitten. De stoelen in de vergaderruimte zijn belangrijk, omdat ze een actieve zithouding stimuleren. Zo kan iedereen goed meedoen aan de vergadering.

Wat je nog meer in gedachten moet houden bij het uitzoeken van nieuwe stoelen vergaderruimte bespreken we in dit artikel.

Het belang van goede stoelen in de vergaderruimte

In de vergaderruimte van een bedrijf ontstaan nieuwe ideeën, worden strategieën uitgestippeld en geëvalueerd en andere belangrijke zaken besproken.

De vergaderruimte is dus een belangrijke ruimte die goed ingericht moet worden. De vergaderstoelen mogen inspirerend zijn, zodat nieuwe ideeën vorm krijgen. 

Als er lang achter elkaar wordt vergaderd, dan is een goede zithouding ook erg belangrijk. Zo voorkom je dat de vermoeidheid toeslaat en de vergadering minder productief wordt. Een goede, ergonomische vergaderstoel is dus heel belangrijk voor een succesvolle vergadering.

Verschillende soorten stoelen vergaderruimte

Er zijn verschillende soorten vergaderstoelen die je kunt gebruiken voor het inrichten van de vergaderruimte.

Welke stoel je kiest, hangt af van je budget, maar ook van het gewenste comfort en de uitstraling die de stoelen moeten hebben.

Vergaderstoel op vier poten

Een vergaderstoel op poten is een eenvoudige stoel met 4 stevige poten. Door de poten staan deze stoelen heel stabiel op de grond. Alle hoeken van de stoel zijn namelijk ondersteund met een poot.

De stoel is zeer comfortabel om op te zitten tijdens vergaderingen, maar niet zo makkelijk naar achteren te schuiven. Deze stoelen zijn met of zonder armleuningen verkrijgbaar.

Vergaderstoelen op poten zijn niet alleen stevig, maar ook heel goed stapelbaar. De stoelen kunnen dus na een vergadering makkelijk opgeborgen worden. Dat komt goed van pas als de vergaderruimte een multifunctionele ruimte is.

Het is ook makkelijk als er vergaderd wordt door groepen van verschillende groottes. Je kunt dan eenvoudig een paar extra stoelen aan de vergadertafel schuiven.

Stoelen in de vergaderruimte op vier poten

Stoelen op wielen

Stoelen op wielen hebben wieltjes aan de basis van het frame. Deze stoelen zijn makkelijk te verplaatsen. Een vergaderstoel op wielen is heel praktisch als je een multifunctionele vergaderruimte hebt. Je kunt de stoelen makkelijk verplaatsen.

Stoelen op wielen zijn ook handig voor brainstormruimtes of mobiele vergaderruimtes. Met deze stoelen is het mogelijk om verspreid door de ruimte in kleine groepjes bij elkaar te gaan zitten.

Stoelen op wielen zijn het meest geschikt voor ruimtes met harde vloeren, zodat de stoelen makkelijk naar voren en naar achteren kunnen rollen.

Draadframe onderstel

Vergaderstoelen met een draadframe onderstel zijn een kruising tussen een sledeframe en een vergaderstoel op poten. De zitting van de stoel wordt op alle hoeken stevig ondersteund.

Toch heeft het frame genoeg speling om comfortabel mee te bewegen voor een ontspannen zithouding. Dat is prettig als je lang achter elkaar moet vergaderen.

De vergaderstoel met een draadframe onderstel heeft een minimalistische en subtiele uitstraling. Dit type stoel heeft de uitstraling van een designstoel. Het zijn stapelbare vergaderstoelen en dus geschikt voor elk type vergaderruimte.

Sledestoelen

Sledestoelen zijn ook goede vergaderstoelen. Deze stoelen hebben een slede onderstel. Het frame van de stoel ondersteunt vooral de voorkant van de zitting. De achterkant van de zitting hangt vrij. Zo heb je wat meer bewegingsvrijheid en kun je makkelijk gaan verzitten.

Deze stoelen zijn prettig als je een lange vergadering hebt. Door het frame van de sledestoel heeft de stoel ook een beetje vering. Je rug wordt daardoor niet in een bepaalde houding gedwongen, zodat je af en toe even van houding kunt veranderen tijdens de vergadering.

Sledestoelen zijn niet altijd stapelbaar. Ze blijven dus altijd in de vergaderruimte staan.

Vergaderstoelen sledestoelen

Materialen voor stoelen vergaderruimte

Wil je vergaderstoelen kopen? Denk dan vooraf na over het materiaal en het zitcomfort van de stoelen. Vergaderstoelen zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende materialen. Zo kun je kiezen uit:

  • Leer

  • Stof

  • Hout

  • Kunststof

Houd bij je keuze voor een specifiek materiaal in ieder geval rekening met de uitstraling van de stoelen en het onderhoud dat de stoelen in de vergaderruimte nodig hebben.

Het materiaal speelt ook een belangrijke rol bij het zitcomfort van de stoelen. Sommige materialen voelen nu eenmaal prettiger aan dan andere.

Leer

Leren stoelen hebben een luxe uitstraling, zijn gemakkelijk schoon te maken en duurzaam. Leren stoelen geven de vergaderruimte een chique en serieuze uitstraling.

Kies je liever voor meer comfort? Dan zijn stoelen met een stoffen bekleding meer geschikt. Deze stoelen zijn verkrijgbaar in talloze kleuren en patronen.

Stoffen vergaderstoelen zorgen voor een warmere sfeer in de vergaderruimte en zijn wat aangenamer om op te zitten dan leren stoelen.

Gekleurde stoelen in de vergaderruimte

Hout

Vergaderstoelen van hout zorgen voor een huiselijke sfeer. Het hout voelt warm aan, maar het is niet zo prettig om er langere tijd achter elkaar op te zitten.

Dit kan echter opgelost worden door te kiezen voor houten stoelen met een kussen of een gevulde zitting. Hout is duurzaam en recyclebaar, zodat afgedankte vergaderstoelen opnieuw gebruikt kunnen worden.

Kunststof

Vergaderstoelen van kunststof hebben een hippe en moderne uitstraling. Veel designstoelen in vergaderruimtes zijn gemaakt van kunststof. Kunststof is goedkoop en in vele kleuren en patronen leverbaar.

Je kunt de vergaderruimte er creatief mee inrichten. Het materiaal is makkelijk schoon te maken en over het algemeen zijn de stoelen goed stapelbaar.

Er zit echter wel een nadeel aan deze stoelen. Het zitcomfort is namelijk minder dan bij vergaderstoelen van leer of stof. Dit kan opgelost worden met losse kussens.

Stoelen vergaderruimte met wielen

Overige punten om te overwegen

Naast de materialen en het type vergaderstoel zijn er nog meer punten om te overwegen bij de aanschaf van de juiste vergaderstoel.

Functionaliteit

Een vergaderstoel moet vooral functioneel zijn. Vaak wordt er langere tijd achter elkaar op de stoel gezeten. Net als bij bureaustoelen is de ergonomie dus zeker een aandachtspunt.

Een goede zithouding wordt bevorderd als de vergaderstoel de wervelkolom goed ondersteunt. De rugleuning moet dus niet recht zijn, maar gebogen. De stoel moet bovendien verstelbaar zijn. Armsteunen ondersteunen de armen zodat er geen vermoeidheid ontstaat in de schouders en nek. 

De juiste zithoogte is ook belangrijk voor een goede functionaliteit van de vergaderstoel. Kies voor een stoel die goed aansluit bij de hoogte van de vergadertafel. Een lage stoel bij een relatief hoge tafel zit niet prettig. Andersom zorgt een te hoge stoel bij een lage tafel dat je collega’s hun benen niet onder de tafel kwijt kunnen.

In de ideale situatie zit er 20 tot 25 cm tussen de zithoogte van de stoel en de hoogte van het tafelblad. Armleuningen moeten altijd onder de tafel passen. 

Stijl en kleur

Stijl en kleur van de stoel zijn belangrijk voor de sfeer die er in de vergaderruimte heerst. Kies bijvoorbeeld voor stoelen in de kleuren van de huisstijl. Met felgekleurde stoelen wordt de creativiteit gestimuleerd, terwijl rustige kleuren zorgen voor een kalme sfeer.

Bij een luxe uitstraling passen leren stoelen in aardse tinten. Vergaderstoelen met hout zorgen juist voor een huiselijke sfeer. Denk vooraf na over welke uitstraling de vergaderruimte moet hebben.

Akoestische oplossingen op kantoor

Duurzaamheid en onderhoud

Vergaderstoelen worden vaak en soms lang achter elkaar gebruikt. De stoelen moeten dus van een goede kwaliteit zijn en lang meegaan. Kies voor duurzame materialen zodat je jarenlang plezier hebt van de stoel.

Let daarnaast op het gebruiksgemak. Zoek stoelen uit die makkelijk schoon te maken zijn, zoals stoffen stoelen en vergaderstoelen van kunststof.

Kosten

Vergaderstoelen zijn verkrijgbaar in allerlei prijsklassen. Het is slim om te investeren in vergaderstoelen van goede kwaliteit. En dat zijn niet altijd de goedkoopste stoelen.

Mocht je budget beperkt zijn, dan kun je ook kiezen voor circulaire vergaderstoelen. Deze bieden hetzelfde comfort, maar dan voor minder geld.

Vergaderruimte inrichten met Planeka

Wordt de vergaderruimte opnieuw ingericht? Planeka kan helpen met het inrichten van de vergaderruimte. We kunnen je adviseren over de juiste stoel en de overige inrichting van de vergaderruimte verzorgen. Meer weten? Neem contact op of vraag nu gratis een offerte aan.