De juiste kantoorstoel voor iedere ruimte

18-11-2023
Kantoorinrichting

Gemiddeld spenderen Nederlandse kantoormedewerkers 9 uur per dag op kantoor. Een groot deel van deze tijd wordt op een kantoorstoel doorgebracht. Er wordt niet alleen achter bureaus gezeten, maar ook in andere ruimtes van het kantoor. Denk aan wachtruimtes, ontvangstruimtes, kantines en vergaderruimtes.

Goede kantoorstoelen in deze ruimtes hoort dus bij een goede inrichting van een kantoorpand. Het is belangrijk dat in elke ruimte de juiste stoelen staan. Daarbij moet goed worden gekeken naar de functie van de ruimte. Een vergaderstoel moet nu eenmaal aan andere eisen voldoen dan een bureaustoel.

We geven hier uitleg over de verschillende kantoorstoelen die je tegenkomt op kantoor. Zo zorg je er bij de inrichting van het kantoor voor dat de juiste kantoorstoel voor iedere ruimte wordt gebruikt.

Waar voldoet een goede kantoorstoel aan?

Kantoorstoelen vind je overal in het kantoor. Op de werkvloer, maar ook in de wachtruimte, de kantine en de ontvangstruimte. De stoelen in deze ruimtes hebben allemaal verschillende functies, waardoor er ook verschillende eisen aan de stoelen worden gesteld. Over het algemeen is een goede kantoorstoel:

  • Functioneel;

  • Ergonomisch;

  • Duurzaam;

  • Stijlvol;

  • Goed voor de productiviteit. 

Afhankelijk van de ruimte waarin de stoel staat en het gebruik van de stoel, kunnen er nog andere eigenschappen zijn waaraan een goede kantoorstoel moet voldoen. Het design en de kleur van de stoel spelen vaak ook een belangrijke rol bij de uitstraling en inrichting van het kantoor interieur.

6 verschillende kantoorstoelen

Er zijn verschillende soorten kantoorstoelen, van bureaustoelen tot de fauteuils in de wachtruimte. In onderstaand overzicht staan 6 verschillende kantoorstoelen die in de meeste kantoren worden gebruikt.

1. Bureaustoel

Medewerkers zitten vaak de hele dag achter hun bureau. Een juiste zithouding achter het bureau is daarom heel belangrijk om klachten zoals nek-, schouder- en rugpijn te voorkomen. Dat kan alleen met een goede bureaustoel waarin medewerkers comfortabel zitten.

Bij de (her)inrichting van een kantoor moet je vaak beslissen welke bureaustoel je gaat kopen. Een ergonomische bureaustoel die voldoet aan alle eisen is dan een goede keus. 

De juiste kantoorstoel voor iedere ruimte

Ergonomische bureaustoelen

Een ergonomische bureaustoel heeft veel verstelmogelijkheden, waardoor de stoel aangepast kan worden aan de zithouding van individuele medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan een in hoogte verstelbare rugleuning.

Bij een goede ergonomische stoel kunnen de volgende zaken aangepast worden voor een optimale zithouding:

  • Rugleuning;

  • Zithoogte;

  • Zitdiepte;

  • Hoogte van de stoel.

Met de juiste stoel kunnen veel klachten voorkomen worden. Zitten jouw medewerkers vaak lang achter hun bureau? Dan kun je ergonomische bureaustoelen kopen. Daarmee zitten je collega’s comfortabel en vormen ze zo min mogelijk lichamelijke klachten.

2. Wachtruimte kantoorstoel

Als je regelmatig bezoekers op kantoor ontvangt, dan is een goede wachtruimte onmisbaar. Een wachtruimte moet comfortabel zijn voor je bezoekers en geeft meteen een eerste indruk van je bedrijf.

Bij de inrichting van de wachtruimte spelen de stoelen een belangrijke rol. Niemand vindt het leuk om te wachten, maar als er comfortabele stoelen in de wachtruimte staan, dan wordt het al veel aangenamer.

Kies voor comfortabele banken met zachte kussens of zet een paar hippe stoelen neer met een goed gevulde zitting.

Kantoorstoel ontvangstruimte

3. Ontvangstruimte

Voor de ontvangstruimte is het belangrijk dat er een gastvrije sfeer hangt. Dit is de eerste plek waar bezoekers of potentiële klanten kennis maken met je bedrijf.

Om een goede indruk te maken, laat je de stoelen in deze ruimte passen bij de branding en de overige inrichting van de ontvangstruimte. Kies hiervoor bijvoorbeeld voor stoelen in bedrijfskleuren.

Denk ook na over het type stoel, de bekleding en de vorm van de stoelen. Een mooie bank of royale fauteuil doen het altijd goed. Zorg wel dat de stoelen een smaakvol geheel vormen met de rest van de ruimte.

Gebruik kantoor accessoires 

Om een goede indruk af te geven vanuit de ontvangstruime, kun je gebruik maken van accessoires. Gebruik dezelfde kleuren of kies bewust voor een contrastkleur.

Je kunt gebruik maken van vloerkleden, kussens, schilderijen en andere kantoor accessoires. Zo wordt de ontvangstruimte een unieke ruimte waar bezoekers zich snel op hun gemak zullen voelen.

4. Kantoorstoelen voor de vergaderruimte

Wordt er op kantoor regelmatig vergaderd of horen lange vergaderingen en conferenties bij de bedrijfscultuur? Zorg dan voor comfortabele en ergonomische stoelen in de vergaderruimtes.

Bij het inrichten van de vergaderruimte wordt er vaak gekeken naar de opstelling van meubels in de vergaderruimte. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de manier waarop er meestal wordt vergaderd.

Kantoorstoelen voor elke vergadering

De opstelling hangt samen met de manier waarop de meeste vergaderingen plaatsvinden. Informele vergaderingen kunnen heel goed aan statafels met barkrukken gehouden worden.

Wordt er tijdens vergaderingen veel informatie gedeeld, dan zijn ovalen tafels met verrijdbare kantoorstoelen een aanrader. Als er vaak vertrouwelijke gegevens besproken worden, dan kunnen stoelen met lederen bekleding worden gebruikt in combinatie met lage tafels. Zo ontstaat een huiselijke sfeer.

Vergaderstoelen

5. Kantine

Kantines worden dagelijks gebruikt voor een lunch en een hapje of drankje met collega’s. Dat stelt veel eisen aan kantinestoelen. Deze stoelen moeten praktisch, comfortabel en duurzaam zijn.

Voor het kantinepersoneel is het belangrijk dat de stoelen makkelijk schoon te maken zijn. Er wordt tenslotte wel eens wat gemorst in een kantine.

Omdat de opstelling van een kantine wel eens kan veranderen, bijvoorbeeld bij nieuwjaarsborrels of rond de feestdagen, is het ook van belang dat de kantinestoelen makkelijk verplaatsbaar en stapelbaar zijn. Kies dus voor stoelen die niet te zwaar zijn, maar wel comfortabel zitten.

Stoelen die passen bij de stijl van de kantine

Voor werknemers is de kantine een plaats waar ze even kunnen bijkomen en nieuwe energie kunnen opdoen. Met behulp van stoelen kun je de stijl en indeling van de kantine verbeteren. Zo wordt het een plek waar collega’s graag naartoe gaan om te lunchen.

Kies bij het inrichten van de kantine bijvoorbeeld voor stoelen in verschillende kleuren. Dat geeft een vrolijk effect. Of maak een mooie bar waaraan gegeten kan worden en zorg voor een paar comfortabele barkrukken. Mag het wat luxer? Dan zijn zitbanken met hoge rugleuningen in combinatie met kleine vierkante tafeltjes een mooie, comfortabele oplossing.

6. Stoelen voor op kantoor in een brainstorm ruimte

Op kantoren waar veel gewerkt wordt met creatieve ideeën is er vaak een aparte brainstorm ruimte. In deze ruimte kunnen collega’s ideeën uitwisselen in een ontspannen sfeer, wat de creativiteit bevordert. Het is dus belangrijk dat de stoelen ook aansluiten bij het doel van deze ruimte.

Tijdens een brainstormsessie wordt er gepraat, getekend, geschreven op whiteboards en samengewerkt in de ruimte. Een brainstorm ruimte vraagt om creatieve en veelzijdige stoelen die flexibel in de ruimte geplaatst kunnen worden. Stoelen of krukken met wielen zijn hiervoor het meest geschikt.

Stimuleer creativiteit met de juiste kantoor stoelen

Omdat brainstormsessies soms lang kunnen zijn, is het goed om te kiezen voor comfortabele stoelen. Als de stoelen prettig zitten, is het ook makkelijker om tot creatieve ideeën te komen.

Zet bijvoorbeeld een paar fauteuils met wielen in de ruimte, of plaats een paar hoge poefen in kleuren die de creativiteit stimuleren. Geel en oranje zijn geschikte kleuren. Ze geven energie en stimuleren de creativiteit.

Kantoorstoelen vinden met Planeka

Wordt jouw kantoor opnieuw ingericht? Dan kan Planeka je helpen met de totale inrichting van je kantoor, inclusief het meubilair. Met ruim 20 jaar ervaring nemen we het volledige project aan en ontzorgen we je op alle onderdelen van de verbouwing.

Met onze unieke geen meerwerk garantie weet je dat onze offerte alle kosten bevat. Vraag nu gratis een offerte aan.