Wat is een goede bureaustoel?

27-04-2024
Kantoormeubelen

Bij vervanging van kantoormeubilair of herinrichting van een kantoor moet er nagedacht worden over nieuwe bureaustoelen. Bureaustoelen zijn niet alleen een belangrijk onderdeel van het interieur, het zijn ook de stoelen waarop medewerkers het grootste gedeelte van hun tijd op kantoor doorbrengen.

Om lichamelijke klachten en een hoog ziekteverzuim te voorkomen, is het dus belangrijk om goede bureaustoelen uit te kiezen bij een herinrichting, verbouwing of renovatie van het kantoor. Maar dan rijst natuurlijk de vraag: wat is een goede bureaustoel? Een goede bureaustoel is een bureaustoel die voldoet aan de Arbo regels, de Europese NEN-EN 1335-1 norm en de Nederlandse NPR 1813 norm.

Voor 95% van de Nederlanders is een bureaustoel geschikt als deze aan de NPR 1813 voldoet. In de praktijk kijken we vaak naar instelbaarheid van de stoel, materialen en duurzaamheid. We bespreken hier wat een goede bureaustoel is en waarop je moet letten bij het kiezen van een goede stoel.

Wat is een goede bureaustoel? 5 belangrijke ergonomische eigenschappen

Een ergonomische bureaustoel is bedoeld om je rug en heupen goed te ondersteunen, terwijl je in de stoel zit. Om dat goed te kunnen doen, zijn er bepaalde eisen waar een ergonomische bureaustoel aan moet voldoen.

De rugleuning en het zitvlak van de stoel hebben een bepaalde vorm die comfort en ondersteuning bieden aan je lichaam. De ergonomische stoel heeft ook verschillende verstelbare onderdelen, zodat je voor jezelf de beste en meest comfortabele zithouding kunt creëren. Op die manier worden pijnklachten voorkomen als je een hele dag achter je bureau zit.

We bespreken hieronder de belangrijkste eigenschappen van een goede bureaustoel die ergonomisch verantwoord is.

1. Verstelbare zithoogte

Een juiste zithouding achter je bureau is erg belangrijk bij het voorkomen van nek, rug- en schouderklachten. Om een goede zithouding te krijgen is het heel belangrijk dat de bureaustoel een verstelbare zithoogte heeft. Bij de juiste zithoogte staan de voeten plat op de grond. Het is dus belangrijk om deze goed in te stellen.

Wordt er op kantoor gewerkt met flexplekken? Kies dan voor een bureaustoel die in hoogte te verstellen is, zo weet je zeker dat de stoel voor iedereen geschikt is. Bijna elke bureaustoel is in hoogte verstelbaar, maar het mechanisme verschilt per stoel.

De gasveer is het meest praktische mechanisme. De hoogte van de stoel kan dan ingesteld worden, terwijl je op de stoel blijft zitten.

Er zijn ook bureaustoelen waarbij de hoogte ingesteld wordt met een draaiknop. Het instellen van de hoogte kost met een draaiknop wat meer werk. Deze stoelen zijn het meest geschikt om maar door één persoon gebruikt te worden.

Waar moet een ergonomische bureaustoel aan voldoen zithoogte

2. Zitting 

Bij de keuze van een nieuwe bureaustoel is het van belang dat de stoel comfortabel zit en dat de zitting de druk gelijkmatig verdeelt om de bloedsomloop te bevorderen. Bij een goede bureaustoel biedt de zitting een optimale ondersteuning.

De stoel moet natuurlijk comfortabel zitten. De zitting moet dus voldoende gevuld zijn en gemaakt zijn van materiaal dat prettig aanvoelt.

Zorg ervoor dat de zitdiepte van de stoel voldoende is. Gemiddeld heeft een zitting een lengte tussen de 40 en 50 centimeter. Voor de juiste zithouding is het belangrijk dat de zitting naar voren en naar achteren geschoven kan worden. Dit is namelijk bepalend voor de afstand die er nodig is tussen de knieholte en de stoel. Met een verstelbare zitting kan deze afstand makkelijk aangepast worden.

3. Rugleuning 

Goede ergonomische bureaustoelen hebben allemaal een verstelbare rugleuning. De rugleuning is ook erg belangrijk voor een goede houding terwijl je werkt. De juiste rugleuning voorkomt rugklachten en kan helpen bij het verlichten van bestaande pijnklachten. 

Kies voor een bureaustoel waarvan de rugleuning verstelbaar is. Veel rugleuningen kunnen gekanteld worden en vaak kan ook de hoogte ingesteld worden. Daarvoor moet het onderste gedeelte van de rugleuning wel los zijn.

Er zijn ook stoelen waarvan de rugleuning meebeweegt met je rug. Een goede rugleuning komt minstens tot de schouders, geeft voldoende ondersteuning en is breed genoeg voor de rug. 

4. Lendensteun 

De verstelbare lendensteun is een belangrijk onderdeel van de rugleuning. Het is een bolling onderaan de rugleuning die past in de holte van de rug van degene die op de stoel zit. Een lendensteun zorgt voor een goede ondersteuning van de onderrug tijdens werk.

Stel de hoogte van de rugleuning zo in dat je de lendensteun tegen de bovenrand van het bekken voelt. Eventueel kan de lendensteun ook nog wat hoger ingesteld worden. Voor mensen met aanhoudende rugklachten kan afwisselend zittend en staand werken ook nog een oplossing zijn.

Wat is een goede bureaustoel

5. Verstelbare armleuningen

Armsteunen zijn niet altijd nodig. Sommige mensen vinden dat armsteunen in de weg zitten of niet prettig werken. Toch kunnen armleuningen ook bevorderlijk werken voor de juiste zithouding.

De armen worden ondersteund waardoor schouderklachten verminderen. Als je kiest voor armsteunen, kijk dan of het mogelijk is om de armsteunen te kantelen en in hoogte te verstellen.

Materialen en duurzaamheid

Bij de keuze van de beste bureaustoel is het ook goed om te letten op de materialen waarvan de stoel is gemaakt. De beste ergonomische stoelen zijn gemaakt van sterke en duurzame materialen die de stoel een lange levensduur geven. De meest gebruikte soorten bekleding zijn: 

  • Mesh. Mesh is een soort gaas wat verschillende voordelen heeft als het in een bureaustoel wordt gebruikt. De stof ventileert waardoor de stoel fris blijft ruiken en het zitten in de stoel aangenaam blijft. Het nadeel is dat mesh op termijn kan uitrekken, waardoor de leuning minder strak oogt en minder goed ondersteunt. 

  • Stof. Bureaustoelen van stof voelen zacht, warm en comfortabel aan. Deze stoelen hebben vaak een dikkere leuning die zorgt voor meer ondersteuning in de rug. Het nadeel van stof is dat het minder goed ventileert dan bijvoorbeeld mesh.

  • Leer. Leer is de meest luxe stoelbekleding. Bureaustoelen van leer zitten vaak erg lekker. Bovendien ademt leer. Dit zorgt ervoor dat de stoel nooit plakkerig aanvoelt. Een bureaustoel van leer heeft ook nog eens een luxe uitstraling. Het nadeel van leer is dat het gevoelig is voor temperatuurswisselingen. De stoel kan in het begin koud aanvoelen, voordat het materiaal je lichaamstemperatuur aanneemt.

De wielen van een bureaustoel

Als het gaat om materiaalkeuze, vergeet dan ook de wielen van de bureaustoel niet. Het materiaal van de vloer speelt namelijk een rol bij de wielkeuze, zodat de wielen geen krassen maken op de vloer en makkelijk over de vloerbedekking heen rollen.

Zachte bureaustoel wielen zijn bedoeld voor op tapijtvloeren. Deze wielen zijn gemaakt van zacht materiaal, zoals polyurethaan.

Voor harde vloeren zijn wielen van kunststof met een rand van zacht materiaal een goede keuze. Deze wielen rollen soepel over het vloeroppervlak en laten geen sporen achter.

Aanpasbaarheid en personalisatie

De beste ergonomische bureaustoel is een stoel die aanpasbaar is aan jouw lichaam. De stoel biedt bovendien een oplossing voor specifieke klachten zoals rug- of nekpijn.

Komen er binnen jouw bedrijf specifieke lichamelijke klachten voor bij meerdere medewerkers? Kijk dan nog eens goed naar de bureaustoelen.

Er zijn tegenwoordig verschillende bureaustoelen die specifiek gemaakt zijn voor bepaalde klachten. Denk bijvoorbeeld aan een zitbal, die zorgt voor een betere, actieve zithouding waarmee ernstige rug- en nekklachten voorkomen worden.

Wees dus slim en kies een bureaustoel die een oplossing biedt voor specifieke klachten.

Aanpasbaarheid aan lichaamstype

Zoveel mensen, zoveel lichaamsvormen. Op een kantoor werken allerlei soorten mensen: lange mensen, korte mensen, slanke mensen en zware mensen. Elk lichaamstype stelt weer andere eisen aan een bureaustoel. Hou daar dus rekening mee als je wilt bepalen welke bureaustoelen geschikt zijn voor jouw medewerkers.

Zo zijn er speciale bureaustoelen te koop voor lange of zware mensen. Deze XXL bureaustoelen zijn langer, hoger en breder en hebben een hogere belastbaarheid dan de gemiddelde bureaustoel. Daardoor slijten deze stoelen minder snel als er een lange of zware medewerker op gaat zitten.

De stoel is bovendien goed instelbaar, zodat ook lange of zware medewerkers de juiste zitondersteuning krijgen.

Optionele extra’s

Goede bureaustoelen kun je uitbreiden met optionele extra’s die bijdragen aan de juiste zithouding. Denk bijvoorbeeld aan een hoofdsteun voor extra ondersteuning van de nek. Een andere optionele extra die veel voordelen biedt, is een kantelmechanisme.

Met een kantelmechanisme bewegen de rug en zitting als één stuk als je je naar voren of achteren beweegt. Bij een achterwaartse beweging van de rugleuning zal de zitting ook naar achteren bewegen.

Ergonomische bureaustoel met hoofdsteun

Afwerking

Het oog wil ook wat. Zeker als het gaat om bureaustoelen die een belangrijk onderdeel zijn van het kantoorinterieur. Denk dus ook aan de afwerking bij de keuze van nieuwe bureaustoelen.

De stoelen zijn vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat de stoelen passen bij de kleuren van de vloerbedekking en de muren.

Naast de stoffering, waarbij het materiaal en de samenstelling van de stof belangrijk zijn, is ook de afwerking van het voetkruis belangrijk. Deze zijn vaak verkrijgbaar in aluminium of gekleurd kunststof, waarbij aluminium de stevigste en meest duurzame optie is.

Prijs-kwaliteitverhouding

Goede bureaustoelen kosten geld, dat mag duidelijk zijn. Toch is het goed om niet alleen maar op zoek te gaan naar een bureaustoel met de beste prijs. Het is zeker net zo belangrijk om te weten welke kwaliteit bureaustoel je krijgt.

Een wat duurdere stoel die goed instelbaar is, gaat vaak langer mee en voorkomt in de toekomst ziekteverzuim door lichamelijke klachten. Let dus vooral goed op de prijs-kwaliteitverhouding en niet alleen maar op de prijs van de stoelen.

Kantoor inrichten met Planeka.

Wordt het kantoormeubilair in jouw kantoor vervangen, of ben je net verhuisd en ben je nu op zoek naar een goede bureaustoel voor je medewerkers? Dan kan Planeka je helpen met het uitzoeken van de juiste bureaustoel en het overige kantoormeubilair.

We adviseren je overigens je niet alleen over het mooiste meubilair, maar letten ook op da Arbo-regels. Vraag nu geheel vrijblijvend een offerte aan.