Werkplek verlichting | Hoe verlicht ik mijn thuiskantoor?

11-02-2021
Kantoorverlichting

Sinds velen nu thuiswerken, merken we dat werkplek verlichting belangrijk is. Niet alleen om je werk zonder moeite te kunnen zien, maar ook wanneer we in een online vergadering zitten. Hoe kun je je thuiskantoor goed verlichten? Wat is goede werkplek verlichting?

In dit artikel geven we je de informatie die je nodig hebt om thuis te werken met de beste verlichting. Ook geven we je een aantal tips over goede verlichting bij online vergaderen.

Wat zegt de Arbodienst over verlichting van de werkplek?

De Arbowet bevat regelgeving over de werkplek verlichting. Deze eisen bepalen niet de verlichting van een ruimte, maar gaan over het juiste licht per taakgebied.

Een technisch tekenaar heeft bijvoorbeeld ander licht nodig dan iemand die achter een beeldscherm werkt. Dit betekent dat de verlichtingseisen die op kantoor gelden, ook van toepassing zijn op je thuiswerkplek. 

De eisen voor verlichting op de werkplek volgens de Arbowet

Wil je een thuiswerkplek volgens de verlichtingseisen van de Arbowet inrichten, dan zijn de volgende punten van belang:

 • Je werkplek en de ruimte om je werkplek te bereiken, is zodanig verlicht dat het geen risico voor je veiligheid oplevert. Dit betekent dat je moet voorkomen dat je struikelt of valt over voorwerpen doordat het te donker is om ze te kunnen zien.

 • De verlichting dient geen gevaar op te leveren voor de gezondheid. Je gezondheid kan er onder te lijden hebben als je geen goed licht hebt. Hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid en depressiviteit kunnen het gevolg zijn van slechte verlichting. 

 • Zorg dat je voldoende daglicht en kunstlicht in je thuiskantoor hebt, zonder dat je over de verlichtingskabels struikelt. 

 • Zorg dat je een geschikte zonwering hebt om rechtstreeks zonlicht te weren. Dit is vooral van belang als het zonlicht op je beeldscherm valt. 

 • Zorg dat je een noodverlichting op je thuiswerkplek hebt, zodat je geen ongelukken krijgt als het licht uitvalt. 

De juiste verlichting op je thuiswerkplek

Wat is goed licht op de werkplek?

Om goed licht op de werkplek te krijgen, besteed je aandacht aan de volgende punten:

 • Zorg ervoor dat je naast kunstmatige verlichting ook voldoende daglicht hebt. Voldoende daglicht betekent dat ⅓ van de ruimte licht van buiten krijgt.

 • Richt je werkkamer in met lichte kleuren. Door een ruimte met lichte kleuren, voldoende daglicht en kunstmatig licht in te richten, lijkt het groter. Deze ruimtelijke beleving zorgt voor een prettige en energieke sfeer om te werken. 

 • Het werkt niet prettig als je alleen plafondlicht hebt. Voor een goede werkplek verlichting heb je licht nodig vanuit verschillende richtingen. Met een combinatie van licht dat het werkoppervlak verlicht en diffuus licht dat sfeerverhogend werkt, krijg je een goed verlichte werkplek.

 • Gebruik naast een helder licht, lampen die onverzadigde kleuren afgeven. Licht dat onverzadigde kleuren (een combinatie van wit, zwart of grijs) afgeeft, is rustgevend. Omdat deze kleuren minder licht weerkaatsen, zijn ze minder fel. 

Thuiswerken zonder goed licht

Als je de hele dag thuis bent, is goede verlichting essentieel. Mensen hebben het juiste licht nodig om zich goed te voelen en zich te kunnen concentreren op het werk.

Daglicht zorgt ervoor dat onze gemoedstoestand positief is. Goede kunstmatige verlichting voorkomt dat we hoofdpijn krijgen en eerder vermoeid raken. 

Hoe verlicht je je thuiskantoor?

Als je plannen hebt om je thuiskantoor in te richten met goede verlichting, dan raden wij je aan rekening te houden met de volgende punten:

 • Plaats je werkplek dichtbij het raam zodat je maximaal van het daglicht kunt profiteren. Zorg er hierbij wel voor dat het licht niet rechtstreeks op je beeldscherm valt. Dit kun je voorkomen door het bureau parallel aan het raam te plaatsen.

 • Met goede zonwering, zoals zonneschermen of jaloezieën kun je de hoeveelheid licht op je werkplek bepalen. 

In het volgende deel bespreken we de soorten verlichting die je in je werkkamer kunt plaatsen. 

Hoe verlicht je je thuiskantoor

Soorten verlichting voor je werkplek thuis

Voor je kantoor aan huis kun je drie soorten verlichting onderscheiden: basisverlichting, functionele verlichting en accentverlichting.

 • De basisverlichting is aangesloten op de hoofdschakelaar en zorgt dat de hele ruimte verlicht wordt. Meestal bestaat de basisverlichting uit een plafondlamp, inbouwspots of LED verlichting. 

 • Functionele verlichting is het licht dat geschikt is om jouw werk op een gezonde manier uit te kunnen oefenen. Voor beeldschermwerk thuis, kun je het beste kiezen voor wit LED licht. De NEN-norm voor verlichting van kantoren is 500 lux (5000 lumen). Een bureaulamp met 500 lux die je kunt dimmen is ideaal als je je werkdag wilt afsluiten met een sfeervol licht.  

 • Accentverlichting is bijvoorbeeld een wandlamp of een plafondspot gericht op een mooi kunstwerk aan je muur. Met indirecte verlichting verhoog je de sfeer in je thuiskantoor, waardoor het prettig is om er je werkdag door te brengen. 

LED verlichting in het thuiskantoor

LED verlichting is een duurzame en energiezuinige optie om je thuiskantoor goed te verlichten. Het heeft een lange levensduur, zodat je het niet snel hoeft te vervangen.

LED kun je in allerlei kleurtemperaturen en lichtsterktes krijgen. Je kunt LEDs krijgen in de vorm van buizen voor aan het plafond, inbouwspotjes, wandlampen en bureaulampen. LED-verlichting kun je als basisverlichting gebruiken, als ook als functionele- en accentverlichting. 

In ons artikel “LED verlichting kantoor” kun je alles lezen over de voordelen van LED verlichting en de mogelijkheden die er zijn voor je kantoor.

Wat is goed licht op de werkplek

Biodynamische verlichting voor je thuiswerkplek

Wil je echt goed licht op je thuiswerkplek hebben, denk dan aan biodynamische verlichting. Biodynamisch licht is een techniek dat de biologische effecten van daglicht nabootst. Gedurende de dag verandert de kleurtemperatuur en de intensiteit van het licht. ‘s Morgens is het licht meer helder en wit en ’s avonds warmer en minder intensief. 

Er zijn LED-lampen te verkrijgen die biodynamisch zijn en je zelf kunt instellen. Heb je voor een bepaalde taak meer focus nodig, dan kun je het helderheidsniveau en de kleurtemperatuur daarop aanpassen. Ook voor een online vergadering, kun je het licht aanpassen, zodat je zonder problemen goed in beeld verschijnt.

De nabootsing van het natuurlijk daglicht heeft een positief effect op mensen. Het zorgt voor betere werkprestaties, een goede basis om je te kunnen concentreren en een beter humeur. 

Tips voor verlichting tijdens online vergaderingen

Met thuiswerken is online vergaderen ook heel normaal geworden. Om representatief en professioneel in beeld te komen, is het juiste licht van groot belang. We geven je hier een paar tips hoe je met goed licht je online vergaderingen op een professionele manier kunt houden.

 • Zorg ervoor dat het daglicht rechtstreeks of in een hoek van maximaal 45 graden op je gezicht valt. Met lamellen of een vitrage kun je het zonlicht dempen zodat je gezicht niet flets oogt op het beeldscherm. 

 • Als je geen of onvoldoende daglicht hebt, plaats dan een lamp achter je laptop. Hierdoor wordt je gezicht goed verlicht waardoor je je op een professionele manier kunt laten zien. 

 • Ga niet met je rug naar het raam zitten of plaats geen lamp achter je, anders zien je collega’s alleen je silhouet. 

Meer informatie over goede werkplekverlichting?

Wil je meer weten over goede verlichting voor je thuiskantoor, dan kun je gerust contact met ons opnemen. Wij geven je vrijblijvend informatie over een goed verlichte werkplek waarmee jij prettig en gezond thuis kunt werken!