Architect Kantoorinrichting | Hoe vind je een goede?

24-02-2021
Kantoorinrichting

De meeste werkgevers hebben wel een beeld bij het kantoor dat past bij de organisatie. Een kantoor dat inspireert, de bedrijfsidentiteit toont en de juiste sfeer biedt om er met plezier te werken en zakelijke bezoekers te ontvangen. 

Dit is te realiseren door een goede architect voor jouw kantoorinrichting in te schakelen. Lees in dit artikel wat de effecten zijn van een goed ontworpen kantoorinrichting, hoe je een goede architect kunt vinden en wat je van een architect mag verwachten. We laten je eerst zien wat de effecten zijn van een slecht ontworpen kantoor.

De gevolgen van een slecht ontworpen kantoor

Het ontwerp van een kantoor heeft een aanzienlijke invloed op mensen. We bespreken een aantal nadelige gevolgen.

 • Hard kunstlicht, stijve stoelen en saaie kantoorhokjes zorgen ervoor dat werknemers zich opgesloten voelen. 

 • Samenwerking en communicatie met collega’s gaan stroever in een slechte kantooromgeving.

 • Een slecht kantoorontwerp kan een negatief effect hebben op het fysieke welzijn van werknemers. 

 • Slechte ergonomie op kantoor houdt verband met chronische pijn en stress. 

 • Een slecht ontworpen kantoor zorgt voor een negatief beeld van het bedrijf.

Waar voldoet een goede kantoorinrichting aan?

Een goed ontworpen ruimte straalt positieve energie uit. Werknemers voelen zich geïnspireerd om creatief te zijn, met hun collega’s samen te werken en productief te zijn. Een goed ontworpen kantoorinrichting verbetert elk aspect van de dagelijkse interacties van je werknemers en je bezoekers. 

Een interieurarchitect voor kantoren zorgt voor het hele project

Een interieurarchitect voor kantoren zorgt ervoor dat de plannen goed, veilig en binnen budget uitgevoerd worden. Samen met je architect kun je vaststellen of een modern kantoor of bijvoorbeeld een industriële kantoorinrichting bij jouw organisatie past.  

Op basis van je wensen zal de interieurarchitect het plan uitwerken met onder andere de volgende onderdelen:

 • analyse van wensen en vereisten voor het interieur;

 •  visie op de nieuwe inrichting;

 •  nieuwe plattegrond van de ruimte;

 •  materialenplan;

 •  kleurenplan;

 •  lichtplan met verlichtingselementen;

 •  moodboard.

Lees in ons artikel “Wat doet een interieurarchitect – Kantoor architectuur” wat je verder van een architect kantoorinrichting mag verwachten. 

Interieurontwerp kleur kantoor

Wanneer heb je een architect nodig?

Ga je het kantoorpand ingrijpend verbouwen of wil je zelfs een nieuw kantoorpand laten bouwen? Dan is het inhuren van een architect geen optie, maar een verplichting. Een architect kan je precies vertellen waaraan de kantoorinrichting moet voldoen: 

 • Hij weet wanneer er een bouwvergunning nodig is en wat de veiligheidseisen zijn;

 • Hij weet hoe de nieuwe regelgevingen voor duurzame (ver)bouwactiviteiten geïmplementeerd moeten worden;

 • Hij heeft kennis van de akoestiek, kantoorverlichting, luchtklimaatsystemen en de ICT-infrastructuur;

 • Hij zal rekening houden met je medewerkers en bezoekers. Je medewerkers hebben immers ook hun kantoor ideeën over een prettige werkruimte waarin zij zich kunnen concentreren en kunnen samenwerken met collega’s.

Met een goede architect kantoorinrichting krijg je dus niet alleen een prachtig kantoor dat aan de eisen van de overheid voldoet. Je krijgt ook een organisatie met een positieve bedrijfsidentiteit waar je medewerkers en je klanten graag mee verbonden willen zijn.

Wat mag je van een architect kantoorinrichting verwachten?

Wil je een nieuwe indeling van je kantoor of moeten er bouwkundige wijzigingen worden uitgevoerd? Dan is het goed een architect kantoorinrichting in te schakelen. Rekening houdend met jouw wensen, eisen en budget, zal hij een bouwtekening opleveren. 

Schets interieurontwerp door architect kantoorinrichting

Een partij inschakelen voor de verbouwing van je kantoor

Naast een architect, heb je ook een iemand nodig die de verbouwing op zich neemt. Deze partij is verantwoordelijk voor de realisatie van jouw (ver)bouwproject. Ook houdt hij toezicht op de werkzaamheden, de planning, de materialen en het budget. 

De architect en verbouwer werken nauw samen. Ze vormen een bouwteam waar regelmatig overleg in wordt gevoerd. In deze overleggen wordt eerst de bouwtekening geanalyseerd en op basis daarvan wordt een voorlopig ontwerp opgesteld. Als dit is goedgekeurd, wordt het technisch ontwerp opgemaakt. De architect zal de eventueel benodigde bouwvergunningen regelen. 

Hoe vind je een goede architect voor kantoorinrichting?

Een goede architect kantoorinrichting die jouw project op een professionele en integere wijze kan uitvoeren kun je bij de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) vinden. Hier zijn veel architectenbureaus aangemeld die elk een eigen specialisatie hebben.

Schakel Planeka in voor je bedrijfsverbouwing en kantoorinrichting

Wij hebben ruim 20 jaar ervaring met het bouwen en verbouwen van bedrijfspanden en het verzorgen van complete kantoorinrichtingen. Door vanaf het begin duidelijke afspraken te maken, zorgt Planeka ervoor dat er gedurende het project geen verrassingen zijn. In het offertetraject brengen we alle onderdelen van de verbouwing in kaart en nemen alle kosten mee. Wij brengen geen meerwerk in rekening, zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 

Vanaf het begin adviseren en begeleiden we de gehele verbouwing als het gaat om de te maken keuzes. Zo weet je precies wat het eindresultaat wordt, wanneer het project af is en wat het gaat kosten. Door de uitgebreide gesprekken stemmen we de verbouwing precies af op jouw wensen. Zo komen we tot een kantoorinrichting die het maximale uit jouw bedrijf haalt. Als je op zoek bent naar een goede architect kantoorinrichting en de juiste vakmensen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.