Jouw horeca interieur perfect ingericht

18-03-2021
Interieurontwerp

Voor bezoekers van je café of restaurant wil je het zo gezellig mogelijk maken. Je wilt dat je gasten kunnen genieten van een zonnige middag op het terras of een avondje uit. Tegelijkertijd moet je horeca interieur voldoende ruimte bieden en gasten het juiste gevoel geven.

Dit betekent ook dat je horecagelegenheid moet voldoen aan veel regels. Hoe kun je het horeca interieur aanpassen zodat je gasten de ruimte kunt bieden?

In dit artikel geven wij je ideeën over een nieuwe inrichting voor je café of restaurant die voldoet aan de nieuwe richtlijnen, waaronder de anderhalve meter afstand. Met onze tips kun je jezelf, je personeel en je gasten een prettige en veilige omgeving bieden. 

Ontwerp van een nieuw horeca interieur

Wil je je horeca interieur veranderen, dan raden wij je aan om te beginnen met een interieurontwerp.

Maak een plattegrond met de afmetingen en de functies van je restaurant of café. Rekening houdend met de 1,5 m maatregel, stel je vast hoeveel personeel en klanten je op een gemiddelde dag in je horecagelegenheid kunt hebben: 

  • Hoeveel personeel heb je in de keuken, in de bediening en/of achter de bar?

  • Hoeveel gasten kunnen in het restaurant of café en op het terras zitten? 

  • Hoe kan het personeel veilig de tafeltjes bedienen? 

  • Hoeveel ruimte hebben de koks om te koken en de borden op te maken? 

  • Hoe zien de looproutes naar de toiletten eruit?  

  • Is het mogelijk de ingang te scheiden van de uitgang? 

  • Zijn er goede ventilatiemogelijkheden aanwezig in het pand?

  • Blijft de inrichting – ook na het aanpassen van het interieur – conform de brandveiligheidseisen?

  • Zijn er gebreken aan het pand die eerst verholpen moeten worden?

  • Kun je meer doen om geluidsoverlast voor de buren te beperken?

Zoals je ziet, komt er best wat bij kijken als je het horeca interieur wilt veranderen. Pas je een deel van je café of restaurant aan, dan kan het gevolgen hebben voor een ander deel van het pand.

Het kan dan ook lastig zijn om de gebruikersfunctie van je horecagelegenheid aan te passen, waarmee je tegelijkertijd ook voldoet aan de wettelijke normen. 

Voordelen om een professioneel interieurontwerp te laten maken

Je kunt er ook voor kiezen om een professioneel horeca interieur design door ons te laten maken. Het voordeel hiervan is dat je dan gebruik maakt van de ervaring en kennis die wij hebben. Wij houden niet alleen rekening met de functie van je horecagelegenheid, maar ook met de bouwconstructie van je pand, de eisen voor brandveiligheid en de nieuwe eisen om milieuvriendelijk te (ver)bouwen. 

In dit ontwerp laten wij jouw wensen terugkomen en combineren deze met de normen waaraan je café of restaurant volgens de wet moet voldoen. Een groot voordeel om een professioneel interieurontwerper in te schakelen, is dat je een goed ontwerp krijgt waarmee je in één keer voor jaren klaar bent. Dit kan je veel kosten schelen, omdat je hiermee niet het risico loopt dat je moet blijven verbouwen als achteraf iets niet aan de voorschriften voldoet.

Bovendien zorgen wij ervoor dat het horeca interieur ontwerp ook voldoet aan de wens om de oppervlakte die je hebt zo winstgevend mogelijk te maken. Lees hier hoe wij je kunnen helpen aan een interieurontwerp waarbij we rekening houden met jouw budget en jouw wensen.

Kuchschermen: transparante schermen voor de horeca

Voor terrassen buiten, maar ook voor de tafeltjes binnen, kun je kuchschermen plaatsen. Hierbij kun je denken aan verplaatsbare transparante schermen. Een dergelijke scherm is een scheidingswand die je in diverse afmetingen kunt laten installeren en eenvoudig te verplaatsen zijn.

Heb je een terras aan een drukke weg, dan kun je voor glazen wanden met akoestische folie kiezen. Hiermee bied je een fijn plekje voor je gasten om ongehinderd en veilig van een mooie middag of hun avondje uit te genieten. Voor de instructies voor het plaatsen van kuchschermen in de horeca verwijzen we je graag naar de website van de rijksoverheid.

Neem contact met ons op als je interesse hebt om zulke schermen in je restaurant te gebruiken.

Horeca interieur ontwerp

Flexibele wanden om horeca personeel in de keuken en tijdens bediening te beschermen

Natuurlijk wil je ook voor jezelf en je personeel een veilige omgeving waarin gewerkt kan worden. Hoe kun je je horecapersoneel veilig laten werken? Een mogelijkheid is om verplaatsbare schermen in de keuken te plaatsen, zodat elke kok zijn of haar eigen werkruimte heeft.

Met onze transparante schermen hoeft je personeel zich niet van elkaar afgezonderd te voelen. Wij kunnen schermen plaatsen in verschillende formaten en van verschillend materiaal. Je kunt kiezen voor glazen scheidingswanden van gelaagd glas of van brandwerend glas dat extra veiligheid biedt in de keuken. 

Glas-in-lood schermen voor je restaurant of café 

Voor een trendy horeca interieur zijn er flexibele schermen te krijgen die extra sfeervol zijn met glas en lood. Met dergelijke wanden kun je je restaurant of café een moderne retro look geven waarin je gasten zich zeker kunnen vermaken.

Met flexibele wanden die verplaatsbaar zijn, kun je ook snel en eenvoudig je inrichting veranderen naar gelang de bezetting. Zo kun je kiezen om een deel van je restaurant af te schermen met glas in lood wanden, afgewisseld met transparante schermen.

In een ander deel van je restaurant kun je flexibele wanden plaatsen die bekleed zijn met een transparante folie met een patroon. Met deze folie voorkom je dat je personeel en gasten per ongeluk tegen een transparante scheidingswand aanlopen. 

Afbakenen van looproutes in een horecagelegenheid

Het is ook belangrijk dat je voorkomt dat mensen te dicht bij elkaar zijn, wanneer ze je café of restaurant binnenkomen of verlaten. Daarnaast moeten de looproutes naar de toiletten, de garderobe en de route van en naar je keuken voor je personeel voldoende van elkaar gescheiden zijn. 

Je kunt hiervoor onze systeemwanden gebruiken die flexibel te plaatsen zijn. Deze wanden zijn te krijgen in verschillende kleuren, designs en vormen. Een systeemwand hoeft niet hoekig te zijn: je kunt ze ook in ronde vormen geleverd krijgen.

Voor de in- en uitgang kun je transparante wanden gebruiken die bijvoorbeeld omlijst zijn met een frame van materiaal dat past bij het design van je interieur. Onze moderne scheidingswanden kun je ook gelijk als marketinginstrument inzetten door je logo met eventueel een mooie tekst erop te laten plaatsen.

Zorg voor een goede ventilatie in je café of restaurant

Schone lucht en luchtcirculatie zijn erg belangrijk voor interieuren waar meerdere mensen bij elkaar zitten of werkzaam zijn. Als je kiest voor een nieuw horeca interieur, bekijk dan ook de mogelijkheden voor een goed luchtbeheer systeem.

Hierbij kun je denken aan een ventilatiesysteem dat geschikt is voor HEPA-filters. Deze filters zijn geschikt om de kans op verspreiding van virussen te verminderen en om vervuilde lucht tegen te gaan. Wel is het goed om ervoor te zorgen dat je ventilatiesysteem regelmatig onderhouden wordt en dat filters op tijd worden vervangen. 

Klimaatbeheersing & airconditioning

Een nieuw horeca interieur dat milieuvriendelijk en energieneutraal is

De nieuwe Europese regelgeving voor verbouwingen stelt dat alle verbouwingen milieuvriendelijk en (bijna) energieneutraal moeten zijn. Om energieneutraal te verbouwen, kun je onze tips toepassen die wij hebben beschreven in “Circulair bouwen”. 

Van belang is dat je voor een verbouwing alleen duurzame materialen gebruikt. Dat betekent dat je bijvoorbeeld kiest voor gerecycled hout voor je vloeren en kozijnen. Voor de keuken van je restaurant kun je tweedehands tegelwerk krijgen. Voor de inrichting van je café of restaurant zijn er volop moderne, tweedehandse horeca meubelen waar je uit kunt kiezen. Ook kun je gaan voor meubels die refurbished zijn: bestaande – tweedehandse meubels – die je kunt laten aanpassen aan het design van jouw horecagelegenheid. 

Door te kiezen voor gebruikte materialen, laat je je betrokkenheid voor het milieu zien. Tegelijkertijd heb je een mooi verhaal over je interieur dat je gasten zeker zullen waarderen.

Horeca interieur design

Schakel een professional in voor je interieur plannen

Of je nu hulp nodig hebt met alleen het interieurontwerp of als je de realisatie van een nieuw horeca interieur volledig uit handen wilt geven, neem contact op met Planeka. Wij helpen je graag bij elke stap die je wilt zetten om een moderne en veilige inrichting van je horecapand te krijgen.

We zorgen ervoor dat de veranderingen conform de regelgevingen zijn en dat eventueel benodigde vergunningen worden verkregen. Met onze inzet, krijg jij een nieuw horeca interieur dat aan alle regels voldoet en waar je gasten graag komen.