7 Tips Voor De Beste Kantoor Inspiratie

03-03-2021
Kantoorinrichting

Veel mensen werken momenteel thuis, en veel kantoorruimte wordt niet benut. Dat wil niet zeggen dat kantoren overbodig zijn geworden. Zodra het weer mogelijk is, zullen kantoren weer de plaatsen zijn waar volop gewerkt, vergaderd en gebrainstormd wordt. Daarom is dit het ideale moment om kantoor inspiratie op te doen voor de inrichting van jouw pand.

Het is nu een goed moment om na te denken over je kantoor. Past de inrichting bij je organisatie? Is het efficiënt en met voldoende vrije ruimte ingericht? Bevordert het de sfeer, de productiviteit en de samenwerking?

Het beantwoorden van deze vragen helpen je bij je besluit om je kantoor opnieuw in te richten of zelfs te verbouwen. Lees in dit artikel waar je aan moet denken bij het veranderen van je kantoor. 

1. Maak ruimte in je kantoren

Je medewerkers willen zich veilig voelen op het kantoor. Dit betekent dat er voldoende ruimte moet zijn tussen de werkplekken. Een klein kantoor vol met bureaus, kasten, tafels en stoelen is niet meer van deze tijd.

Vroeger werden de kasten gebruikt voor ordners vol uitgeprinte documenten, tegenwoordig kan bijna alles digitaal worden opgeslagen. Besluit welke kasten niet meer nodig zijn en geef ze weg aan bijvoorbeeld een recyclebedrijf in kantoormeubelen

Een kantoor inspiratie idee: gebruik een dressoir als kantoorkast. Een dressoir biedt voldoende ruimte om laptops en kantoorartikelen op te bergen en tegelijkertijd biedt het een prettige sfeer waarin gewerkt kan worden. Bovendien zijn dressoirs eenvoudig tweedehands te krijgen, zodat het ook een milieubewuste keuze is.

Kamtoor inspiratie voor industrieel design

2. Maak gebruik van je kantooroppervlak

Is je kantooroppervlak verdeeld in meerdere kleine hokjes, bekijk dan of het mogelijk is om daar grotere ruimtes van te maken. Het is een goed idee om een paar afgescheiden werkplekken te hebben, zodat medewerkers zich kunnen concentreren op hun werk. Deze afscheidingen kunnen echter ook flexibel worden geplaatst in een grote ruimte.

Een grote ruimte biedt veel mogelijkheden om je medewerkers optimaal tegemoet te komen in hun welbevinden en ambities. 

Een kantoor inspiratie idee: gebruik verplaatsbare akoestische panelen. Zo kun je een grote ruimte flexibel indelen naar het aantal medewerkers dat ongestoord aan een bepaald project werkt. Met deze scheidingswanden kun je je kantoorruimte steeds weer aanpassen zonder dat je hoeft te breken.

Kantoorwanden scheiden

3. Verander de interieurstijl van je kantoor

Veel kantoren hebben wel een aanpassing nodig als het gaat om de interieurstijl. Misschien heb je nog kantoorwanden van gipsplaten, koude tl-verlichting en tapijt dat er al jaren ligt.

Als je je kantoor opnieuw gaat inrichten, dan kunnen moderne stijlen je mogelijk wat kantoor inspiratie geven. Denk bijvoorbeeld aan een moderne kantoorinrichting of een kantoor geïnspireerd door het industrieel design. Overleg met je medewerkers welke stijl hun aanspreekt en bekijk wat past bij je bedrijfsimago. 

Een kantoor inspiratie idee: kies voor een circulair kantoor. Met dit concept richt je je kantoor in met gebruikte en recyclebare materialen en producten. Lees hier meer over in ons artikel “Circulair bouwen – wat is het en hoe pas ik het toe?”.

4. Denk aan ventilatie en verwarming

Wil je een kantoorruimte opnieuw inrichten, dan is het goed om ook aan praktische zaken zoals ventilatie, verwarming en airconditioning te denken. In een industriële kantooromgeving is het niet nodig om buizen te verbergen die onder het plafond bevestigd zijn. Zo kun je eenvoudig nieuwe klimaatbeheersing laten installeren die voor een goede ventilatie en luchtvochtigheid zorgt. 

Voor verwarming kun je denken aan een klimaatplafond, of als de vloer aan vernieuwing toe is, kun je vloerverwarming laten installeren. Er zijn vele mogelijkheden op het gebied van klimaatbeheersing op kantoor, waarmee je niet alleen een efficiënt elektriciteitsverbruik hebt, maar ook kantoorruimte overhoudt. Immers, verwarmingselementen en ventilatiesystemen nemen tegenwoordig geen plaats meer in.  

Klimaatbeheersing & airconditioning

5. Creëer sta-werkplekken voor meer kantoor inspiratie

Het is niet gezond om de hele dag te zitten. Te weinig beweging wekt vermoeidheid en lusteloosheid op. Bij een nieuwe kantoorinrichting kan een aantal sta-werkplekken een uitkomst bieden. De medewerkers die daar behoefte aan hebben, kunnen er gebruik van maken waardoor zij zich beter voelen en meer energie hebben.

Een kantoor inspiratie idee: hou teamvergaderingen staand. Een vergadering waarbij iedereen staat, zorgt voor meer creatieve inbreng en samenwerking. Bij een staande vergadering is iedereen helemaal in beeld, waardoor het actief deelnemen meer uitgedaagd en aangemoedigd wordt. Een bijkomstig voordeel is dat je minder vergaderruimte nodig hebt. 

6. Creëer een ontspanningsruimte op kantoor

Het bieden van een ontspanningsruimte op kantoor zorgt voor ontspannen, energieke medewerkers. Ontspanning kan een krachtig effect hebben op creativiteit, probleemoplossing en stressvermindering. Het is goed om ontspanningsruimte te creëren waar mensen zich even kunnen terugtrekken om alleen te zijn of om te mediteren.  

Kantoor inspiratie idee: in een dergelijke ruimte kunnen ook een aantal fitnesstoestellen worden geplaatst en een zithoekje voor bijvoorbeeld een ontspannen gesprek met een collega.

Kamtoor inspiratie interieurontwerp

7. Huur een professional in

Een nieuw ingericht kantoor waarbij rekening gehouden is met je medewerkers, bezoekers en dat ook voldoet aan de bedrijfsdoelstellingen en de milieunormen, zal voor iedereen inspirerend en motiverend zijn. Zoals je uit het bovenstaande kunt lezen, komt er wel wat bij kijken als je je kantoor opnieuw wilt inrichten. 

Wij kunnen je helpen met een goed kantoorontwerp waarbij we rekening houden met je wensen en je budget. We hebben meer dan 20 jaar ervaring in het (ver)bouwen van kantoor- en bedrijfspanden en van bijvoorbeeld scholen en overheidsgebouwen. Wil je een kantoor dat aan alle eisen voldoet en tegelijk een inspirerende, professionele uitstraling heeft voor je bedrijfsimago, neem dan contact met ons op of vraag een offerte aan.