Zo goed als elk kantoor maakt gebruik van systeemwanden. Deze wanden komen in allerlei soorten en maten en ze maken het mogelijk om grote ruimtes onder te verdelen in verschillende compartimenten. De indeling van je kantoor is belangrijk, maar ook hoe het er uit komt te zien. Ga je voor doorzichtige systeemwanden of kies je voor gesloten wanden? Ga je voor een systeemwand die uit één deel lijkt te bestaan, of bouw je deze op uit verschillende delen?
Je komt voor veel keuzes te staan bij het kiezen van systeemwanden. In dit artikel vertellen we je wat je kunt verwachten en wat voor gevolgen bepaalde keuzes hebben. Ook laten we je zien welke opties het beste bij jouw kantoorinrichting passen.
Ben je benieuwd naar de prijzen van systeemwanden? Vraag dan een offerte aan.
Systeemwanden kantoor kiezen
Het kiezen van de juiste systeemwanden is een uitdaging. In het “nieuwe werken” zijn transparante wanden bijvoorbeeld erg populair en dit vertaalt zich doorgaans naar de keuze voor glazen wanden. Een prachtige oplossing, maar soms duurder dan de alternatieven. Een goede afweging is daarom belangrijk.
Glazen systeemwanden in opdracht van Hillebrand te Rotterdam.In de volgende sectie gaan we dan ook verschillende typen systeemwanden behandelen. Hier kunnen we technische vaktermen voor gebruiken, maar we delen we de types simpel in en laten we zien wat voor gevolgen bepaalde keuzes met zich meebrengen.
Typen systeemwanden
Systeemwanden kunnen in allerlei kleuren, maten en types worden geleverd. Door de grote variëteit aan kantoorindelingen en oplossingen is maatwerk nooit een probleem. Elk type wand kan geschikt gemaakt worden voor jouw kantoor.
We gaan in dit artikel niet te diep in op de technische termen van verschillende type wanden als cassette, enkel volglas, dubbel volglas of gipsvinyl. We blijven bij de belangrijkste keuzes die jij moet maken bij het kiezen van systeemwanden.
Transparante systeemwanden
Systeemwanden worden vaak ingezet in combinatie met glaswanden. Dit zorgt voor een transparante wand, die tegenwoordig erg populair is in kantoren.
Een transparante wand wordt opgebouwd met behulp van stalen profielen, die doorgaans glazen panelen omsluiten. De glazen panelen kunnen in allerlei uitvoeringen worden geleverd. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een 50% transparant paneel, of een deels bedrukte glaswand waar tekst of het bedrijfslogo op wordt gepresenteerd.
De prijs van transparante systeemwanden hangt volledig af van de uitvoering en het formaat. Zo kun je voor volledig glazen wanden kiezen, maar kan de systeemwand ook worden opgedeeld in verschillende delen waardoor een raamwerk ontstaat. Dit heeft invloed op de prijs. Glazen wanden zijn doorgaans duurder dan systeemwanden die bijvoorbeeld in gipsvinyl zijn uitgevoerd.
Wat betreft geluidswering bestaan er tal van oplossingen voor glazen wanden. Zo wordt er vaak speciale folie gebruikt om de geluidsabsorptie van het glas te optimaliseren.
Gesloten systeemwanden
Gesloten wanden komen doorgaans als gipsvinyl. Dit zorgt voor strakke wanden tegen een goede prijs.
Deze gesloten wanden kunnen volledig worden gepersonaliseerd, zodat ze worden geleverd met de gewenste uitstraling. Zo kun je kiezen voor een bepaalde kleur of print op de wanden, maar ook voor een bepaalde stof, folie of sauswerk als afwerking.
Afhankelijk van de wand verschilt de geluidsabsorptie. Het kan dus zijn dat bij goedkopere wanden de geluidswering minder goed is, wat voor een onrustige werksituatie kan zorgen op het kantoor. Staalwanden zorgen bijvoorbeeld voor andere absorptie dan gipsvinyl.
Wil je meer weten over akoestische oplossingen op het kantoor? Lees dan onze blog post over akoestische panelen.
Gemixte systeemwanden
Systeemwanden kunnen geleverd worden in een gemixte vorm. Waarbij bijvoorbeeld een glasstrook (verticaal of horizontaal) zorgt voor transparantie, en de rest van de wand uitgevoerd wordt in een gesloten materiaal (zoals gipsvinyl).
Het kiezen van jouw systeemwanden voor op het kantoor
Systeemwanden kiezen kan ingewikkeld zijn en moet passen bij de rest van het interieur. Dit is iets wat we vaak met onze interieur designer overleggen, en we doen bij een volledige kantoorverbouwing dan ook vaak een voorstel waarin de systeemwanden zitten verwerkt. In deze sectie lees je kort wat voor keuzes je kunt maken bij het bepalen van de juiste systeemwand. Zo weet je wat de variabelen zijn, en kun je indien nodig bijsturen. Gezien de complexiteit is dit vaak iets wat allemaal verwerkt zit in één voorstel.
Veel van de opties die hieronder worden benoemd zijn keuzes die je als klant vaak niet hoeft te maken. Voor de volledigheid van het artikel hebben we toch alles benoemd.
Profielen
Het profiel is de basis van jouw systeemwand. Elk profiel kan worden geleverd in verschillende kleuren en dit zorgt voor ultieme flexibiliteit. Daarnaast is er keuze uit verschillende materialen en typen profielen. Niet elke leverancier biedt hierin dezelfde opties.
Zo kun je kiezen voor gemak en gaan voor eindomega’s als eindprofiel of bij meer ruimte kiezen voor bijvoorbeeld muuraansluiters. Hoekoplossingen verschillen ook en er zijn wederom veel keuzes te maken. Een hoekprofiel kan recht of rond zijn en in verschillende hoeken geleverd worden. Afdekprofielen en H-profielen zijn profielen die de constructie dragen en geven ook verschillende keuzeopties.
Raamkozijnen
Daglicht is wel zo prettig in jouw kantoor, en bij gesloten wanden is het dan ook fijn als er ramen zijn. Dit zorgt voor de keuze van het raamkozijn. Je kan voor alle formaten gaan die je maar wil en ook in het glas zijn er vele opties. Zo kun je kiezen voor enkel of dubbel glas, maar ook voor gelaagd glas. Veel voorkomende raamkozijnen zijn: middenvensters, een schuifloket, smalle glasstroken naast de deur of maatwerk kozijnen.
Deurkozijn
Een deurkozijn past bij de raamkozijnen, maar kan ook weer uitgevoerd worden in allerlei opties. Zo bestaan er verschillende kleuren en types. Ga je voor een aluminium deurkozijn met speciale poedercoating, of wil je een houten nastelkozijn? Daarnaast kun je kiezen tussen een recht of afgerond deurkozijn.
Een gesloten systeemwand met speciale opdruk voor Spie Nederland te Roosendaal.Deuren
In veel wanden zitten natuurlijk deuren. Deze deur moet ook vooraf bepaald worden en brengt wederom verschillende keuzes met zich mee.
Type deur
Heb je er al over nagedacht wat voor type deur het moet worden? Je kan bijvoorbeeld gaan voor een hardhouten deur, maar ook voor een transparante glazen deur. Een andere optie kan een kaderdeur zijn.
Afmeting deur
Ten tweede moet je kiezen voor de afmeting van je deur. Vaak worden hier de bestaande deuren als leidraad genomen, maar je kan ook andere keuzes maken. De standaardmaat is doorgaans 930 mm breed en 2135 mm hoog, maar een deur die even hoog is als het plafond is ook populair.
Kleur deur
Deuren hebben doorgaans wit als standaardkleur, maar kunnen in elke gewenste kleur worden uitgevoerd. Zo kun je ook kiezen tussen verschillende HPL designs. Het gaat er om wat er in jouw kantoor past.
Isolatiemateriaal
Isolatiemateriaal wordt in elke wand gebruikt, en zo ook in systeemwanden. Je wil natuurlijk niet direct de telefoongesprekken van de buren meeluisteren. Een aantal bekende materialen in isolerende muren waartussen je kunt kiezen zijn: glaswol, minerale wol, steenwol, geluidschotten en aluminium tape.
Bevestigingsmaterialen
Om de wanden te bevestigen kunnen verschillende bevestigingsmaterialen worden gebruikt. Zo heb je spijkerpluggen, tek-parkers en schietnagel. Je zal deze keuze alleen moeten maken als je zelf de wand gaat plaatsen. In de praktijk zal dit dus niet vaak gebeuren.
Schilderijrails
Met systeemwanden ben je vaak beperkt in het ophangen van bijvoorbeeld schilderijen aan de muur. Je kan namelijk niet zomaar een gat in de muur boren en een schilderij aan de schroef ophangen. Hiervoor zijn speciale oplossingen bedacht. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een schilderijhaak, een perlonkoord of een stas-ophanger.
Voor- en nadelen systeemwanden
Systeemwanden komen met de nodige voor- en nadelen. Zo is het een snelle oplossing om een kantoor in verschillende ruimtes op te delen, waarbij je toch eenvoudig rekening kunt houden met de minimale werkruimte per persoon. Het vormt het geen dragende constructie, dus je kunt het altijd weer verplaatsen. We zetten alles op een rij.
Gemixte systeemwand bij Royal Topzorg te Amersfoort.Voordelen
Snelle montage;
Makkelijke oplossing om grote ruimtes op te delen;
Overal te plaatsen;
Geen afwerking meer nodig;
Leverbaar in elke kleur en formaat;
Makkelijk te combineren met deuren, ramen en glazen panelen.
Nadelen
Lagere geluidsisolerende werking dan normale wanden (afhankelijk van het materiaal);
Geen dragende constructie;
Minder brandwerend dan normale wanden.
Samenvatting
In dit artikel heb je een goed idee gekregen van wat het plaatsen van systeemwanden voor jouw kantoor kan doen, maar ook wat voor keuzes het met zich meebrengt. Je kan kiezen voor open, gesloten en gemixte systeemwanden in verschillende materialen. Daarnaast moet je bij je keuze letten op de volgende onderdelen:
Profielen;
Raamkozijnen;
Deuren;
Deurkozijnen;
Isolatiemateriaal;
Bevestigingsmaterialen;
Schilderijrails (optioneel).
Planeka is al meer dan 20 jaar expert in wanden & plafonds. Dit is namelijk waar het bedrijf ooit begon. Ben jij op zoek naar systeemwanden? Vraag dan meer informatie aan via het contactformulier of vraag een vrijblijvende offerte aan via de website.
Wij adviseren je in je keuzes en helpen bij het plaatsen van systeemwanden. Zo maken we van jouw kantoorverbouwing een project dat gegarandeerd wordt uitgevoerd binnen het afgesproken tijdsframe en budget.