Kabels Wegwerken Op Kantoor | Een Complete Gids

04-12-2021
Kabelmanagement

Niets is zo vervelend als losliggende kabels op kantoor. Het zorgt ervoor dat je minder ruimte hebt om te werken, en kunt struikelen. Het kan ook nog kortsluiting veroorzaken.

Een kantoor met goed weggewerkte kabels ziet er opgeruimd uit en zorgt voor een veilige werkplek. In dit artikel “Kabels wegwerken op kantoor” geven we tips voor kabelmanagement op de werkplek. 

Kabels wegwerken: hoe doe je dat?

Kabels wegwerken kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je kabels verbergen bureau door gebruik te maken van een kabelgoot, kabeldoorvoeren, kabelgeleiders en kabelklemmen. 

Draden wegwerken bureau

Met een kabelgoot kun je snoeren van computers, telefoons, opladers en andere apparaten op het bureau netjes wegwerken. Een kabelbak onder bureau is vaak aanpasbaar aan het formaat van je bureau en de hoeveelheid kabels die je uit het zicht wilt opbergen.

Een bureau kabel doorvoer of een kabelgeleider is niet alleen voor kantoren geschikt. Ze kunnen ook in keukens en kelders gemonteerd worden om de elektrische bedrading tegen vocht te beschermen en voor een opgeruimde werkplek.

Kabels wegwerken met kabelgoot voor server

Kabeldoorvoer voor het bureau

Met een kabeldoorvoer bureau kun je geordend en stofvrij kabels wegwerken. Het is een speciale kabelgoot voor montage aan je bureau, waarin je kabels netjes gebundeld naar beneden leidt.

Met computer kabelmanagement kun je een warboel van kabels onder je bureau voorkomen voor een opgeruimd bureau. En je kunt de vloer onder het bureau eenvoudig stofzuigen of dweilen.

Kabelklemmen en klittenband

Kabels wegwerken kun je ook doen door gebruik te maken van kabelklemmen of klittenband. Het biedt en flexibele manier om snoeren op een nette manier weg te werken.

Er zijn klemmen op de markt waarmee je tot 6 kabels kunt wegleiden. Het voordeel van deze manier van kabels wegwerken is dat je eenvoudig een kabel kunt toevoegen of verwijderen zonder dat ze in de knoop raken.

Kabels wegwerken infographicSla deze afbeelding op om altijd een handig overzicht bij de hand te hebben. Zo vergeet je nooit meer hoe je kabels kunt wegwerken.

Kabelmanagement op kantoor

Goed kabelmanagement op kantoor is belangrijk en kent een aantal voordelen:

  • Het zorgt voor een veilige werkomgeving met minimaal gevaar voor struikelen;

  • Je kantoor ziet er representatief uit wanneer het opgeruimd en goed georganiseerd is;

  • Je IT-medewerkers zijn minder tijd kwijt als de kabels goed georganiseerd en gelabeld zijn; 

  • Het bevordert clean-desk policy en efficiënt werken;

  • Je voorkomt stofnesten en plaatsen die niet schoongemaakt kunnen worden;

  • Er is minder kans op kortsluiting, storingen of brand. 

  • Het is tijd en kostenbesparend, want er hoeft geen tijd besteed te worden aan het uitpluizen van de kabels wanneer een apparaat verplaatst of vervangen moet worden.

Lees meer over een goed kabelmanagement plan voor kantoren

Kabels wegwerken achter plinten of sleuven in muren

In veel kantoren worden kabels weggewerkt door plinten langs de muur. Een voordeel hiervan is dat het een vrij voordelige manier is om aan kabelmanagement te doen.

Sleuven kunnen een elegantere oplossing zijn om snoeren volledig weg te werken. Hou echter wel rekening met toekomstige apparaten en kabels die je op kantoor nodig zal hebben.

Een nadeel van plinten en sleuven is dat het niet eenvoudig is om een apparaat te verplaatsen, want je bent afhankelijk van de vooraf aangelegde contactpunten. In geval van storing kan het ook ingewikkeld zijn om een kabel te vervangen.

Kabels wegwerken met verplaatsbare kantoorwanden

Wanneer je een open kantoorruimte hebt die je flexibel wilt inrichten, kun je gebruik maken van verplaatsbare kantoorwanden. Deze kantoorschermen kunnen worden voorzien van elektriciteits- en netwerkaansluitingen en van wandgoten om kabels netjes op te bergen.

Met dergelijke kantoorwanden kun je een kantoor indelen voor wisselende projectteams. Ook zorgen ze ervoor dat je teams beschikken over alle communicatievoorzieningen zonder een warboel van kabels te verspreiden. 

Jutphaas kantoor verbouwing Nieuwegein

Kabelgoot plafond: wanneer je kantoor toe is aan een verbouwing

Wanneer je van plan bent je kantoor te verbouwen, is het handig om een kabelmanagementplan te hebben. Hiermee kun je inzichtelijk maken waar je computers, telefoons, printers, smartboards en televisies gaat plaatsen.

Een managementplan zorgt er ook voor dat je een duidelijk beeld hebt van de verlichting en het alarmsysteem in het kantoor. De kabels die je voor deze apparaten nodig hebt, kunnen worden weggewerkt in kabelgoten in het plafond.

Hierbij kan rekening worden gehouden met de toegang tot kabels en contactpunten. Dit voorkomt dat je het plafond moet openbreken wanneer er onderhoud of vervanging van kabels nodig is.

Professioneel wegwerken van kabels op kantoor

Wanneer je hulp kunt gebruiken om kabels en snoeren op je kantoor netjes weg te werken, kun je contact met ons opnemen. Onze ervaring helpt je om in jouw kantoor het meest efficiënte kabelmanagementplan door te voeren.

Wij zorgen ervoor dat er in jouw kantoor professioneel en georganiseerd gewerkt kan worden en dat het tegelijkertijd veilig is. Met een goed plan dat rekening houdt met jouw bedrijfsvoering en budget, zorgen wij ervoor dat kabels en aansluitingen goed georganiseerd en onderhoudsvriendelijk zijn opgeborgen.