Essentiële Kantoorlampen Voor Ieder Bedrijf

11-12-2021
Kantoorverlichting

Verlichting is het belangrijkste aspect als het gaat om de inrichting van je kantoor. Slecht verlichte werkplekken maken een kantooromgeving oncomfortabel en hebben negatieve effecten op je medewerkers.

Goede lampen voor een kantoor zijn essentieel om goed en gezond te kunnen werken. Welke kantoorlampen geschikt zijn, is afhankelijk van het doel van de verlichting. 

We starten dit artikel met een aantal wetenswaardigheden over verlichting en leggen uit wat de normen zijn voor goede kantoorverlichting. Vervolgens geven we je een aantal tips hoe je je kantoor het best kunt inrichten met de juiste verlichting.

Algemene verlichting en ondersteunende verlichting

Kantoorverlichting is in te delen in algemene verlichting en ondersteunende verlichting.

Onder algemene kantoorverlichting verstaan we het licht dat de hele ruimte gelijkmatig verlicht. Meestal bestaat de algemene verlichting uit LED-armaturen aan het plafond die je inschakelt door op de lichtknop bij de deur te drukken.

Ondersteunende verlichting zijn alle andere kantoorlampen, zoals bureaulampen, LED-inbouwspots en LED-strips die voor accentverlichting zorgen. 

led verlichting kantoor

Energielabel C en lichtopbrengst

Per 1 januari 2023 is het voor alle kantoorgebouwen met een oppervlak vanaf 100 m² verplicht een energielabel C te hebben. Tegelijkertijd mag de lichtopbrengst in kantoren per vierkante meter niet lager zijn dan 500 Lumen. Voor de technische tekenkamer is de minimale lichtsterkte per vierkante meter 750 Lux.  

Voor kantoren zijn energiezuinige ledlampen een uitkomst, dit heeft een aantal voordelen:

  • LED-kantoorverlichting levert je een forse energiebesparing op.

  • Ledverlichting kent een lange levensduur.

  • Ledverlichting voldoet aan de normen voor de verblindingsfactor en de kleurweergave. 

De verblindingsfactor (UGR) van kantoorlampen

Wanneer je kantoorlampen wilt aanschaffen, moet je rekening houden met de NEN-EN 12464-1 normering. Deze normering bepaalt dat elke werkplek moet voldoen aan bepaalde eisen die aan de verlichting worden gesteld.

De verlichting mag volgens de normering niet verblindend zijn en moet een juiste kleurweergave hebben.

Voor een standaard werkplek op kantoor en voor vergaderruimtes gelden een verblindingsgraad (UGR) van maximaal 19. Voor de kantine is dit maximaal 22 UGR. 

In ons artikel “LED-verlichting kantoor” vind je een uitgebreid overzicht van de normen voor kantoorverlichting.  

De kleurweergave (CRI) van kantoorverlichting

LED-kantoorlampen zorgen ervoor dat je voldoet aan de normering van de kleurweergave (CRI) van verlichting. De ideale kleurwaarde voor kantoren ligt tussen 80 en 89Ra.

Je kunt hieraan voldoen door gebruik te maken van koele witte ledverlichting (4000K) of armaturen die de kleur van wit daglicht (6500K) afgeven.

Kantoorlampen met deze kleuren bieden het beste licht voor kantoorwerkzaamheden. Deze kleurweergaven zijn ook het prettigst voor je medewerkers om zich goed te kunnen concentreren.

Een perfecte kleurweergave ligt tussen de 90 en 99Ra, omdat hiermee geen waarneembaar kleurverschil bestaat tussen kunstlicht en natuurlijk daglicht. Deze kleurweergave is met name van belang wanneer natuurlijke kleuren belangrijk zijn bij de eindresultaten van het werk.

Stijlvolle kantoorverlichting

Tips voor het kiezen van de juiste kantoorlampen

Veel bedrijven hebben verschillende verlichtingstechnieken voor hun kantoren, afhankelijk van de aard van het werk dat wordt uitgevoerd.

Hoewel het kantoorontwerp kan verschillen, zijn er een aantal gemeenschappelijke basisvoorwaarden voor een goed verlicht kantoor. We hebben hier een aantal tips voor een goed verlichtingsplan dat voor ieder bedrijf geschikt is. 

Stijl van verlichting

Bij het kiezen van kantoorlampen is het belangrijk dat je rekening houdt met de rest van het kantoorontwerp. Lampen met verschillende kleurtemperaturen kunnen een saaie werkomgeving creëren.

Voor de meeste kantoren zijn fluorescentielampen van 6500K het beste, omdat deze kleurintensiteit het meest op daglicht lijkt.

Je kunt deze lampen combineren met bureaulampen met een lagere intensiteit om het werk van dichtbij extra helderheid te geven.

Bureaulampen en beeldschermwerk

Een bureaulamp naast een computerscherm kan te veel licht vanuit één plaats laten zien, waardoor veel mensen hoofdpijn of vermoeide ogen krijgen.

Het is beter om een bureaulamp uit de buurt van het scherm te plaatsen, zodat de lichtbronnen op het bureau beter verspreid zijn.

LED-armaturen voor het plafond en het reflectievermogen

Goede kantoorlampen aan het plafond zijn essentieel voor elk bedrijf. De oude Tl-buizen die vroeger werden gebruikt, zorgden voor onaangenaam licht dat bij veel mensen hoofdpijn en oogproblemen veroorzaakte.

Tegenwoordig is ieder kantoor goed te verlichten met ledverlichting voor aan het plafond. LED-armaturen zorgen voor een gelijkmatige verspreiding van het licht zonder dat het storend is. 

Zorg ervoor dat je ledlampen niet de muren of de vloer reflecteren. Je kunt dit voorkomen door de muren en de vloer in een neutrale kleur te houden die minder reflectievermogen hebben.

Een juiste kleurcombinatie van de kantoorinrichting en verlichting, zorgt ervoor dat je een prettige werkomgeving creëert. 

Maak een lichtplan voor je kantoor

Met een lichtplan weet je precies welke verlichtingsapparatuur het meest geschikt is voor de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. Met zo’n plan maak je inzichtelijk waar je directe en indirecte verlichting wilt hebben en hoe fel de lampen moeten zijn.

Na het installeren van de kantoorlampen moet het kantoor helder zijn, maar niet te fel. Zo voorkom je dat je een ongemakkelijke sfeer creëert. 

Bij het kiezen van je kantoorinrichting kun je ook voor mooie kleuraccenten zorgen die bij je bedrijf passen. Bekijk of de kleuren van je kantoorwanden en de kleurwaarden van de lampen goed op elkaar zijn afgestemd.

Met neutrale kleuren creëer je een prettige werksfeer voor je medewerkers en je laat een professionele image aan je klanten zien.

Houd rekening met installatie en onderhoud

Zonder van tevoren een lichtplan op te stellen, heb je kans dat verlichting in je kantoor wordt geïnstalleerd zonder dat dit zelf te repareren of te onderhouden is.

Veel mensen denken dat ze kosten kunnen besparen als zij zelf de kantoorverlichting installeren, maar achteraf blijkt dit vaak problemen te veroorzaken. Onjuiste installatie kan voor slecht of gedimd licht zorgen of verlichting op de verkeerde plaatsen.

Een professionele installateur houdt rekening met je budget, de uit te voeren werkzaamheden op je kantoor en het onderhoud aan de kantoorlampen. Bedenk ook dat goedkope verlichting duur kan uitvallen, omdat ze vaker moeten worden vervangen.

Goede kantoorverlichting gaat niet alleen lang mee, maar het is ook prettiger voor de ogen, omdat ze geen storende trillingen veroorzaken. 

De stralingshoek van kantoorlampen

Bij het kiezen voor de juiste verlichting, is de stralingshoek een belangrijk aspect. Een grote stralingshoek van 120° laat een brede lichtbundel zien en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het verlichten van een hele wand of een reclamebord.

Een kleine stralingshoek van 25° heeft een smalle lichtbundel die een object in de spotlights plaatst. 

De juiste stralingshoek zorgt ervoor dat alle plaatsen die verlicht moeten worden verlicht zijn, zelfs met gebruik van een laag wattage.

Een bureaulamp met een stralingshoek van 60° is het meest geschikt voor werkplekken op kantoor. 

Schakel hulp in voor goede verlichting van je kantoor

In dit artikel hebben we een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet die belangrijk zijn voor het kiezen van de juiste kantoorlampen voor jouw kantoor.

Wil je een professioneel kantoor zonder te veel geld aan verlichting uit te geven, dan raden we je aan om contact met ons op te nemen. Samen met jou kiezen we kantoorverlichting die voldoet aan alle eisen voor de juiste verlichting.

Wij zorgen ervoor dat jouw kantoor voor zowel je medewerkers als voor je klanten een prettige en professionele werkomgeving laat zien. Hierbij houden we rekening met je budget, de gezondheid van je medewerkers, de normen vanuit de overheid en het professionele imago van je bedrijf.